SURİYE sınırındaki mayınlı arazilerin temizlenmesi projesi 'güvenlik kaygısı' yarattı. Arazilerin, mayınları temizleyen şirkete 44 yıllığına devredilecek olması milli sınırlardaki tehlikeyi gözler önüne sererken, Genelkurmay Başkanlığı'yla durumu değerlendiren Milli Savunma Bakanlığı, mevcut haliyle düzenlemenin çıkarılmasına karşı olduğunu iletti. Muhalefet işin güvenlik boyutuyla birlikte maddi boyutunun da tartışmalı olduğunu öne sürdü. Bu arazilerdeki mayınları ABD ve İsrailli firmaların temizleyerek 44 yıllığına bölgede işletme hakkını alacağı iddiaları ise endişeyi büyüttü.
Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlenmesi, GAP Eylem Planı'nın önemli ayaklarından birini oluşturuyor. Konuyla ilgili düzenleme Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda tartışmaları beraberinde getirdi. Tasarının havale edildiği Alt Komisyon'da da görüş birliğine varılamadı. Bugün ise komisyon, düzenleme üzerindeki son sözünü söyleyecek. Ancak muhalefetten gelen mesajlar, görüşmenin oldukça gergin geçeceğini gösteriyor.
CHP ve MHP kızgın
Tercüman'ın sorularını yanıtlayan CHP Muğla Milletvekili ve Komisyon Üyesi Gürol Ergin, kendilerinin ve MSB'nin bütün önerilerine karşın, gerekli değişikliklerin yapılmadığını savundu. Ergin, şöyle konuştu:
"Birincisi, bölge bizim güvenliğimiz için çok önemli. Kalkıp siz, bütün sınır boyundaki 216 bin dönümlük araziyi 44 yıllığına yerli veya yabancı firmaya verirseniz, güvenliğiniz ciddi tehdit altına girer. İkincisi, bölge topraksız köylülerin en fazla olduğu yer. Bu arazileri temizledikten sonra 130'ar dönüm olarak bölge insanına verilmesi taraftarıyız. Bunun hem bölge insanına faydası olur, hem de güvenlik katkısı sağlar. Temizliği TSK yapabilecekse, maddi kaynak aktarılarak yapılmalı. 5 yıl için GAP'a 26 milyar YTL ayrılabildiğine göre, 5 yıl için 500 milyon dolar da bu işe ayrılabilir. Ancak buna yanaşılmıyor. Hangi yönlendirmeler ve baskılar var bilemiyoruz. Hükümet buraları yabancı firmalara vermek istiyor. Bizim tahminimiz bu iş ya İsrailli ya da ABD'li firmaya verilecek. Tabii işin bir de petrol yönü var. TPAO, ciddiye alınacak miktarda petrol olmadığını söyledi ama komşu ülkelerin sınırındaki kuyular nedeniyle bu bilgi inandırıcı gelmiyor."
Birilerine veriliyor
MHP Antalya Milletvekili ve Komisyon Üyesi Mehmet Günal da, mayın temizleme ve işletme ihalesinin Danıştay'ın da kararı çerçevesinde ayrı yapılması gerektiğini savundu. Teknik bilgi istediklerini söyleyen Günal, "Genelkurmay bu işi yapabilir mi? Yarın bu ülkemiz için sıkıntı olur, uluslararası sorunlar yaratır" dedi. Hükümet ise muhalefetin endişelerinin yersiz olduğunu savunuyor.