Muhaliflerin sokaklara dökülmesinin ardından meclisin çalışmaları askıya alınırken, laik partiler seçimlerin galibi Nahda’yı iktidardan tamamen uzaklaştırmayı hedefliyor. Müslüman Kardeşler ise Mısır’dan sonr
Arap Baharı’nı başlatan ve demokrasiye yumuşak geçişiyle tüm dünyanın dikkatini çeken Tunus’ta üst üste yaşanan krizler iktidardaki Nahda Partisi’ni zora soktu.
Partinin lideri Raşid Gannuşi, Ulusal Kurucu Meclis Başkanı Mustafa bin Cafer’in, “siyasi partiler arasındaki diyalog görüşmeleri yeniden başlayana kadar Meclisin çalışmalarına ara vermesini” önerisini kabul ettiklerini açıkladı.
SUİKASTLAR TETİKLEDİ
Seçimlerden galip çıkan, tek başına hükümet olmasına yetecek çoğunluğu olmasına karşılık muhalif partilerle koalisyona giden Nahda, cumhurbaşkanlığı ve meclis başkanlığı seçimlerinde de rakip partilerin adaylarını desteklemişti.
Seçimlerin ardından demokrasinin işlemeye başladığı düşünülen ülkede önce şubat ayında laik muhaliflerin önde gelen isimlerinden Şükrü Belayid, ardından geçen ay benzer bir isim Muhammed İbrahimi öldürüldü. İki isimde ‘aynı silahla’ vurulurken binlerce gösterici sokaklara çıktı.
ADI KONMAMIŞ DARBE
Yaşananlar üzerine meclis başkanı çalışmalarını askıya aldığını açıkladı. Nahda liderlerinden Necib Murad, “Bu yapılan bir iç darbedir” değerlendirmesinde bulundu. Nahda, parlamentonun askıya alınmasını kabul etse de Kurucu meclisin asıl otorite niteliğinin korunması gerektiğinin altını çiziyor.
Yıl sonunda seçime gideceklerdi
Nahda yüzde 40’lık oyla seçimleri kazanmasına rağmen Mısır’daki Müslüman Kardeşler’in aksine tüm konularda muhaliflerle güç paylaşımına gitti. Ancak muhalifler atılan geri adımlardan memnun olmadı. Başlayan gerginliklerin ardından yıl sonunda yeniden seçime gidilmesi kararı da muhalifleri memnun etmedi. Zira yapılacak ilk seçimde Nahda benzer belki de daha yüksek bir oy oranıyla sandıktan çıkacak görünüyor. Bu nedenle çareyi sokakta arıyor.
Bugün