Bizi iki hafta içinde bekleyen iki soğuk dalga var. Birincisi bu pazar gelecek, sıcaklıkları orta ve batı bölgelerde 5-10 derece aşağı çekecek ama bu düşüş ancak normalleri görmemizi sağlayacak. İkinci dalga biraz daha sert ve bu ayın 10’undan sonra görünüyor. İşte beyaz kışı da o zaman görme ihtimalimiz var. Tabii bu uzun vadeli bir öngörü, eğer soğuk hava sistemi yoluna beklenen şekilde devam ederse kar görürüz.
Avrupa’da etkili olan kış koşulları özelinde bakacak olursak, Avrupa üzerinde güneye kadar uzanan jet akımları, Kuzey Avrupa artı Sibirya, Atlas okyanusunun üstündeki soğuk hava soğukların rahatlıkla güneye inmesine izin verirken, Türkiye şimdilik yine bu jet akımları sayesinde soğuk çerçevenin dışında kalıyor. Bu akımlar ayın 10’undan sonra sert kış koşulları oluşturma ihtimali bulunan soğukların Türkiye’ye girmesine izin verebilir.
Türkiye için mevsimsel beklenti özellikle batı bölgelerde sıcaklıkların normallerde ve normallerin 1-2 derece altında kalacağı. Mart ve Nisan gibi sıcaklıkların tekrar normalleri aşmaya başlayacağı yönünde bir görüntü var. Sıcaklıkların normallerin 1-2 derece altında kalması demek, afet seviyesinde olmasa da her zamanki kışlardan daha fazla karlı olma ihtimali var demek.
AVRUPA DONUYOR
Polonya'yı etkisi altına alan soğuk hava yüzünden dün gece 18 kişi donarak can verdi. İçişleri Bakanlığı sözcüsü, dün gece 18 kişinin daha öldüğünü, son üç günde soğuk hava yüzünden ölenlerin sayısının 36'ya çıktığını belirtti.Ülkenin güneyindeki Çestoçova kentinde de 150 bin dolayında kişinin ısınma sorunu yaşadığı, sorunun giderilmeye çalışıldığı kaydedildi.Polonya'da her kış sert hava koşulları yüzünden çoğu evsiz ve alkollü çok sayıda kişi yaşamını yitiriyor.Yoğun kar yağışı ve sıfırın altında seyreden hava sıcaklığı Avrupa'nın kuzeyindeki çoğu ülkelerde hayatı olumsuz etkiliyor. Bu yüzden çoğu havaalanları kapatıldı, hava koşulları demir ve karayollarında büyük aksaklığa yol açtı.
Arnavutluk'ta sel
Arnavutluk'ta bir haftadır aralıksız süren yağışların yol açtığı sel felaketinin boyutları genişliyor.Hükümetin afet bölgesi ilan ettiği kuzeydeki İşkodra'da 11 bin ektar arazinin ve 1500 evin sular altında kaldığı açıklandı.Sel felaketi nedeniyle kurulan acil durum merkezinden yapılan açıklamada, vatandaşların tahliye işlemlerinin sürdüğü, son iki günde güvenlik güçleri ve sivil savunma ekiplerinin yardımıyla 7000 kişinin güvenli yerlere götürüldüğü bildirildi.Bu arada, başkent Tiran'ı İşkodra'ya bağlayan karayolu iki gündür ulaşıma kapalı bulunuyor.
Hollanda'da soğuk hava puz pateni tutkunlarını sevindirdi
Avrupa'nın büyük bir kesimini etkisi altına alan kar yağışı ve soğuk hava dalgası Hollanda'da en çok buz pateni tutkunlarını sevindirdi.Ülkenin dört bir yanını kaplayan kanalların donması, buz pateni mevsimini erken başlattı. Paten tutkunları doğal buz pisti olan kanalların üzerinde soğuğa aldırmadan buz pateni yapmanın keyfini çıkarıyor.Bu spora özellikle Frisland bölgesinde yaşayanların büyük ilgisi bulunuyor. Dünyaca ünlü birçok sporcu bu bölgeden çıkıyor. Buz pateninin Hollanda'da bu kadar çok rağbet görmesinin, ülkenin dört yanının sularla çevrili olması ve su altında kalma tehlikesine karşı verilen mücadeleyle bağlantısı olduğu da varsayılıyor. Buna göre, toprakları deniz seviyesinin altında olan Hollandalılar, su baskınlarına karşı verdikleri mücadelede elde ettikleri zaferin tadını suyun üstünde kayarak çıkarıyorlar. 03 Aralık 2010/CNNTÜRK.COM