Manisa'nın Soma İlçesi'nde maden ocağındaki patlamada ölen işçilerden cesetleri çıkarılanların sayısı 282'ye ulaştı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'de bugün Soma'ya geldi. Başbakan Erdoğan'ın ardından Gül'de Soma'da protestolarla karşılandı.
Abdullah Gül Soma'da yaptığı açıklamada "Bu acıları nasıl gelişmiş ülkeler yaşamıyorsa artık, biz de bütün kurallarımızı tekrar gözden geçirmeli, tedbirleri almalıyız" dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam ile birlikte bir açıklama yaptı. Bakan Yıldız, "Şu ana kadar yaptığımız çalışmalarla 282 kişinin cesedini çıkardık. Gece boyunca iki farklı galeriye girme çalışması devam etti. Buralarda da kısa sürede sonuç alıp, çalışmalarımızı tamamlamayı umut ediyoruz. Cenazelerden 217'sini ailelerine teslim ettik. Bugün ölen 282 kişinin tamamının cenazesinin ailelerine teslim edilmelerini sağlayacağız" dedi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam da bugünden itibaren bakanlık görevlilerinin artık ailelerle temasa geçerek, onlara yönelik destek çalışması başlatacaklarını söyledi. Sağlık Bakanı Müezzinoğlu da hastanede tedavisi sürenlerin sağlık durumlarının iyi olduğunu söyledi.
CUMHURBAŞKANI MADENCİLERİ ZİYARET ETTİ
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Akhisar Devlet Hastanesi'nde tedavi gören yaralıları ziyaret etti. Gül ve Çiçek daha sonra Soma'ya hareket etti.
Soma'daki maden faciasında yaralananları Akhisar Devlet Hastanesi'nde ziyaret eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Manisalıların ilgisi ile karşılandı. Gül, hastaneden ayrılırken makam aracının camını açıp vatandaşlara el sallayarak "Allah sabırlar versin bir daha böyle acıları yaşamayalım"diye seslendi.
Soma'daki maden faciasında yaralanan ve Akhisar Devlet Hastanesi'ne getirilen 16 yaralıdan biri taburcu edilirken 5'i başka hastanelere sevk edildi. Bugün saat 11.45'te hastaneye TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü Başhekim Op. Dr. Erol Karaca, Kaymakam Kaan Peker ve hastane doktorları karşıladı. Hastanede yaralıları tek tek ziyaret eden ve acil şifalar dileyen Gül'e Başhekim Op. Dr. Erol Karaca, yaralılar hakkında bilgi verdi. Yaklaşık otuz dakika hastanede kaldıktan sonra 12.15'te yoğun güvenlik önlemleri arasında hastaneden ayrılan Gül, kendisini bekleyen vatandaşlara otomobilin camını açarak sabırlar diledi. Gül, "Allah sabırlar versin. Bir daha böyle acılar yaşamayalım" dedi. Hilaliye Caddesi boyunca halkı selamlayan Abdullah Gül, Akhisar'dan ayrılıp Soma İlçesi'ne hareket etti.
Gül gelmeden önce çevre binaların çatılarında ve etrafta keskin nişancıların özel güvenlik önlemi aldığı, bazı korumaların şemsiye ile tedbir aldığı görüldü. Vatandaşlar "Sayın Cumhurbaşkanım, iyi ki geldiniz"diyerek alkışlarla teşekkür etti. Basına kapalı gerçekleşen ziyarette yaralı madencinin Cumhurbaşkanı Gül'e "Sayın Cumhurbaşkanım bu bizim kaderimiz mi?" diye sorduğu, Gül'ün bu soru karşısında duygulandığı öğrenildi.
ABDULLAH GÜL MADEN OCAĞINA GELDİ
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, facianın yaşandığı madene geldi. Abdullah Gül madene gelmeden önce madenin çevresinde vatandaşlar alandan çıkarıldı.
Soma'da işçilerin bedenlerinin madenden çıkarılması sürerken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ziyareti öncesinde maden sahasından çıkarılmak istenen yakınlarla askerler arasında gerginlik yaşandı.
Abdullah Gül maden ocağının girşinde ise, hayatını kaybedenlerin yakınları tarafından protesto edildi. Bir işçi 'Taşeron istemiyoruz' diye bağırdı."Taşeron istemiyoruz" diyen vatandaşlar, Gül'e "Bu kadar koruma niye? Kimden korkuyorsun?" diye sordu.
Önlemlere tepki gösteren madenci yakınları, Gül'e "Senin yüzünden ekipler çalışmıyor. Bize polis değil, kurtarma ekibi lazım. Defol git buradan" dedi