Af daha önce çıkan af yasasının bittiği tarih olan 29.6.2000 tarihinden itibaren başlayacak. Doktora öğrencilerine iki kez dil sınavına girme hakkı tanınıyor. Her ne sebeple olursa olsun okullarından atılan öğrenciler okullarına sınavlarda başarılı olmaları halinde geri dönebilecekler. Aftan 224 bin normal öğretim 300-350 bin de açıköğretim olmak üzere yaklaşak 600-650 bin civarında öğrencinin faydalanması bekleniyor. Türbanlı öğrencilerin de bu aftan yararlanacağı belirtiliyor. Yasa teklifi üzerinde AK Partili Milletvekilleri ve Grup Başkanvekilelri tarafından verilen önergelerle denklik sınavına giren ancak başarılı olamayan öğrencilere bir sınav hakkı daha tanınacak. Yine sınıf geçme sistemi ile not ortalaması sisteminde de verilen önergeyle af kapsamında paralellik sağlandı.
YASA NASIL BİR AFFI KAPSIYOR
Yasa Yükseköğretim Yasasına Geçici 50 ve 51'nci maddelerin eklenmesini öngörüyor. Yasa üniversitelerin lisans-önlisans düzeyinde, hazırlık da dahil tüm sınıflarında okurken kendi isteği isteğiyle ilişiği kesilenler de dahil olmak üzere her ne sebeple olursa olsun okullarından ayrılan öğrencilere, ayrılmaları yol açan bütün dersler için 'bir öğretim yılı devam ve üç sınav hakkı' verilmesi öngörülüyor. Daha önce başarısız olduğu dersler, kurumlarınca müfredattan çıkartılmış ise okul yönetiminin belirleyeceği derslerden sınava girecek olan öğrenciler, başarılı oldukları takdirde okullarına devam edebilecekler.
Teklife göre, uygulamalı eğitim-öğretim yapan okullardan ayrılan öğrencilere devam edemedikleri dersler ve uygulamalar için devam olanağı sağlanacak. Bu öğrencilerin sınav süreci ise devam şartını tamamladıktan sonra başlayacak.
Sınıf geçme sistemi uygulanan üniversitelerde en çok üç dersten başarısız olup sınıfını geçemeyen öğrencilere, üst sınıfa devam etme ve başarısız olduğu dersler için üç sınav hakkı verilecek. Not ortalaması nedeniyle sınıfını geçemeyen veya mezun olamayan öğrenciler ise istedikleri üç dersten notlarını yükseltmek için sınava girebilecek.
CHP'DEN AF VE YETER ÇOĞUNLUK İSTEĞİ İÇİN ÖNERGE
Yasanın 1. maddesinin görüşmeleri sırasında CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz bir önerge verdi. Topuz önergesinde af çıkarmanın Anayasa'da nasıl olacağının belirli olduğunu kaydederek oylamaya 5'te 3 milletvekilinin katılması gerektiğini vurguladı.
TBMM Başkanvekili Sadık Yakut da bunun bir ceza kanunu olmadığını belirterek, 5'te 3 çoğunluk olmasına gerek olmadığını belirtti. Bu arada CHP'li Oya Araslı usul üzerinde söz aldı ve bu çoğunluğun aranması gerektiğini, yarış atlarıyla ilgili bir yasa tasarısının kanunlaşmasında böyle bir uygulama yapılmadığı için Cumhurbaşkanını tasarıyı geri gönderdiğini hatırlattı.