Skandalın farkına Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vahap Tuncer,vardı ve yaptığı açıklamada Rusya'nın tarım ilacı kalıntısı nedeniyle Türkiye'den ihracatını durdurma kararı aldığı yaş sebze ve meyzelerin iç piyasada tüketildiğini söyledi.
"İç pazara ilişkin ciddi bir denetim söz konusu değil" diyen Tuncer, "Bu ürünler çöpe de dökülmediğine göre nasıl değerlendirildiğini anlamak kolayca mümkün. Maalesef ülkemizde yoğun bir şekilde tüketime devam edilmektedir" dedi.
Tuncer, tarım ilaçlarının sebze ve meyvelerde hastalıklara karşı yoğun olarak kullanıldığını söyledi. İlaç kullanımının ardından ilacın parçalanması için yeterli süre beklenmeden hasat edilen ürünlerde ilaç katıntısına rastlanıldığını kaydeden Tuncer, "Bunlar da insan ve çevre sağlığına tehdit oluşturmaktadır" dedi.
İlaç kalıntılarına ilişkin iç pazarda çok ciddi denetimin sözkonusu olmadığını kaydeden Tuncer, "İç piyasada denetim olmadığına ve ithalatı yasaklanan ürünler de çöpe de dökülmediğine göre nasıl değerlendirildiğini anlamak kolayca mümkün. Maalesef bizim ülkemizde yoğun bir şekilde tüketime devam edilmektedir" diye konuştu.
İlaç kalıntılarına ilişkin sorunun üretimden kaynaklandığının altını çizen Vahap Tuncer, "Kimyasal kullanıyorsunuz. Bunu bilimsel veriler çerçevesinde insan ve çevre sağlığına zarar vermeyecek şekilde kullanmak zorundasınız. Sorun üretimden kaynaklanıyorsa, çözümü de üretim aşamasında getirilmeli. Mevzuat çıkartarak, analizler yaparak, laboratuarlar kurarak bu sorunu engellemek mümkün değildir" şeklinde konuştu.
Yaş sebze ve meyvede ilaç kalıntısını engellemek için bütün tedbirler alınsa dahi tarım ilacı kalıntısı sorununun her zaman olacağını vurgulayan Vahap Tuncer, şunları söyledi:"Bunları sıfırlamak mümkün değildir. Rusya'ya gönderilen ürünlerde sadece tarım ilacı kalıntısından bahsedilmiyor. Geçen yıl gönderilen narenciye ürünlerinde zararlı böcekler bulunması nedeniyle ihracat engellendi. İlaç kullanımı iki tarafı keskin bir bıçaktır. İlaç kullanmadığınız takdirde böcek görülmekte, ihracat engellenmektedir. İlacı düzgün kullanmadığınız takdirde yine ihracat engellenmektedir. Önemli olan düzgün bir mücadele programı izlemektir.
DOMATESİN KİLOSU 25 YKR'YE DÜŞTÜ
Rusya'nın Türkiye'den yaş sebze ve meyve alımını 7 Haziran'dan itibaren durdurma kararı semt pazarlarındaki fiyatları da etkiledi. Antalya'da geçen hafta pazarlarda 75 YKr'den satılan domatesin kilosu bu hafta 25 YKr'ye kadar geriledi. 4 kilogram domates pazarlarda 1 YTL'den alıcı bulurken, vatandaşlar bu durumdan memnun olduğunu söyledi. Pazar esnafı sattıkları domateste ilaç kalıntısı olmadığının garantisini verirken, müşteri ise ilaç kalıntısından daha çok düşen fiyatlara ilgi gösterdi.