Stent ve by-pass konusunda 6 bin hasta üzerinde yapılan araştırma, by-pass ameliyatı sonrasında ölüm oranın, stent takılan hastalara göre belirgin olarak daha düşük olduğunu ortaya koydu.
Acıbadem Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Cem Alhan, Prof. Dr. İlke Sipahi ve Prof. Dr. Sinan Dağdelen ile ABD'de görev yapan kalp damar cerrahisi uzmanları Dr. Hakan Akay ve Dr. Arie Blitz'in de aralarında bulunduğu ekip, kardiyoloji ve kalp damar cerrahisi alanında son 10 yıldır süren "stent mi, by-pass ameliyatı mı daha iyi" tartışmasına, yaptıkları araştırmayla son verdi.
Prof. Dr. Sipahi, yaptığı açıklamada, by-pass ameliyatının göğüs kemiğinin kesilmesini gerektirmesine karşılık, stentin kasıktan ve hatta son zamanlarda koldan da uygulanabilmesinin bu yöntemleri by-passtan daha çekici hale getirdiğini ifade etti.
Hastaların ortalama 4 yıllık sonuçları incelendiğinde ölüm oranlarında çok ciddi bir fark olduğuna işaret eden Sipahi, şunları kaydetti:
"By-pass ameliyatı olan hastaların, stent takılan hastalarla kıyaslandığında 4 yıldaki ölüm oranlarının göreceli olarak yüzde 27 oranında azaldığını gördük. By-pass ameliyatı ve stent takılan hastalar arasında, kalp krizi geçirme konusunda da dramatik bir fark vardı. Çünkü stent takılan hastaların kalp krizi geçirme riskinin by-pass hastalarına kıyasla yüzde 42 daha yüksek olduğunu tespit ettik. By-pass ameliyatı ve stent işleminden sonra, yeniden bir işlem geçirme oranının by-pass ameliyatı olan hastalarda yüzde 71 oranında daha düşük olduğunu bulduk. Kısacası araştırmamızın sonucunda her ne kadar by-pass ameliyatı esnasında hastanın göğüs kemiği kesilerek büyük bir ameliyat yapılıyor olsa da, uzun dönem sonuçların yüz güldürücü olmasını, yaşam süresini uzatmasını ve kalp krizlerinden korunmada büyük avantaj sağladığını gördük."
Prof. Dr. Cem Alhan ise araştırma sonuçlarının dünyadaki tedavi kılavuzlarını da etkileyeceğine inandıklarını ifade etti.
Araştırma, bilimsel yayınlar alanındaki prestijiyle bilinen JAMA Internal Medicine dergisinde de yayınlandı.TRTHABER