Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
35,5676
EURO
37,0302
IMKB
10.029,000
ALTIN
3.097,640
 
Hava Durumu ANKARA
0 / 7 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
STOKLAR BİTİ, ZAMLAR YOLDA
STOKLAR BİTİ, ZAMLAR YOLDA
 
Haberler Anında Cebinizde Hürriyet Mobil Haberler Anında Bilgisayarınızda Haber Alarmı Haber Kaçırmaya Son Hürriyet Mind Sitene Haber Ekle Kazan Bumerang İki aydır büyük indirimlerin yaşandığı bazı sektörler zam hazırlığı yapıyor.
 
21.5.2009 - 10:20

Mobilya ve bilişim sektörü hükümetin yaptığı KDV ve ÖTV indirimlerini tüketiciye yüzde 100 yansıttıkları gibi bir de kampanyalarla desteklediler. Mart ve nisanda büyük indirimlerin yaşandığı iki sektörde de haziran ayı fiyat artışlarına gebe.

Referans Gazetesi'nin haberine göre, mobilya ile bilgisayar-bilişim araçları sektörleri krizin etkilerini aşabilmek için hükümetin devreye soktuğu ÖTV ve KDV indirimlerinin üstüne, kendi indirimlerini de yaptı. Tüketiciye vergi indirimlerinin mobilyada yüzde 112, bilgisayar bilişim sektöründe yüzde 140 ulaşan oranlarda yansıtan iki sektörde de haziranda fiyat artışları gündemde.

Merkez Bankası danışmanlarından Ercan Türkan, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) tespit ettiği fiyatlardan yola çıkarak, hükümetin yaptığı KDV ve ÖTV indirimlerinin tüketicilere yansıyıp yansımadığını araştırdı. Mart ve nisan aylarında tüketiciye yansıma derecelerini ölçen Türkan'ın tespitlerine göre indirimler; otomobil sektöründe yüzde 80, beyaz eşya ve ev aletlerinde yüzde 100, görsel-işitsel ekipmanlarda yüzde 30 oranında yansıdı. Buna karşılık indirim oranı, yapılan düzenlemeleri de aşarak mobilya sektöründe yüzde 112, bilgisayar-bilişim araçlarında yüzde 140'a kadar çıktı. Söz konusu bu iki sektör indirimleri kampanyalarla destekledi. Türkan ayrıca, indirimlerin nisanda mart ayına göre daha azaldığına dikkat çekerek, stokların azaldığını mayıs ile haziran aylarında yukarı yönlü bir fiyat ayarlamasının gündeme gelebileceğini dile getirdi.

Türkan'ın yaptığı çalışmaya göre şubatta 34 bin 729 TL olan ortalama otomobil fiyatı, martta 32 bin 475'e, nisanda da 30 bin 866 TL'ye geriledi. Mart ayında otomobil fiyatı şubat ayına göre yüzde 6,49 geriledi. Nisanda ise şubata göre fiyat düşüşü yüzde 11,12 oldu. Beyaz eşya ve ev aletlerinde ise şubatta 498 lira olan ortalama fiyat, martta 478, nisanda da 466 liraya düştü. Şubata göre beyaz eşyadaki gerileme martta yüzde 3,93 oldu. Nisandaki fiyatlar ise şubata göre yüzde 6,30 düştü.
 
Nisanda indirim daha az yansıdı

Vergi indirimleri ile ortaya çıkan fiyat indirimlerinin mart ve nisan ayında büyük ölçüde tüketicilere yansıdığını tespit eden Türkan, indirimlerin otomobil grubunda yüzde 80, beyaz eşya grubunda ise yüzde 100 oranında yansıtıldığını belirtti. Ancak firmaların nisanda vergi indirimine konu olan mal gruplarında tüketiciye yansıtma anlamında daha çekingen davranmaya başladıklarını tespit eden Türkan, nisanda otomobil grubunda yüzde 64, beyaz eşya mal grubunda ise yüzde 73 oranında bir yansımayı hesapladı. Nisandaki yansıma derecesinin düşüklüğünü "firmaların stoklarını eritmelerine" bağlayan Türkan, firmaların fiyatlama konusunda kısmi bir esnekliğe kavuştuklarını, özellikle dayanıklı tüketim malları üretici fiyatlarında aralıktan beri sürmekte olan fiyat düşüşlerinin nisanda yerini düşük oranlı da olsa artış eğilimine bıraktığını kaydetti.
 
ÇALIŞMA NASIL YAPILDI

Türkan, "Son vergi düzenlemeleri ile ortaya çıkan fiyat indirimleri tüketiciye yansıtıldı mı?" başlığıyla hazırladığı çalışmada, indirime konu olan mal gruplarının öncelikle TÜFE ağırlıklarını hesapladı. Buna göre indirime konu olan maddelerin hanehalkı toplam tüketimi içindeki payının yüzde 9.5 civarında olduğu belirlendi. Türkan daha sonra vergi yükündeki değişimleri esas alarak potansiyel azami fiyat indirim oranlarını hesapladı. Bunları ayrıca değişik tarihlerde indirimlerin yürürlüğe girdiğini dikkate alarak tekrar güncelledi. Vergi indirimine konu olan madde gruplarındaki fiyat değişmelerini derleyen Türkan, son olarak da tüketiciye yansıma derecesini hesapladı.

 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


DÜŞÜK KİRA'DAN VERGİ ALINACAK!

4 MİLYON 200 BİN EMEKLİYE ZAM UMUDU

BANKALARIN YENİ OYUNU!
»  ŞİMDİ DE "SÜRTÜNÜP GEÇECEK, ZARAR VERECEK "DEDİ
»  HÜKÜMET,'500 BİN KİŞİYE İŞ'TEN ÇARK ETTİ!
»  BENZİN ZAMMI İSYAN ETTİRDİ
»  BENZİN'E 20 GÜNDE ÜÇÜNCÜ ZAM!
»  6 AY KİRA ALMAYACAKLAR
»  BENZİNE ZAM
»  KAMU'YA 570 BİN YENİ İŞÇİ ALINACAK
»  KART SAHTECİLİĞİNDE BÜYÜK DÜŞÜŞ
»  KREDİ BORÇLULARINDA HIZLI ARTIŞ
»  TAPU DEĞİŞİMİNDE İYİ HABER
»  5 AYDA 3 BİN TERSANE İŞÇİSİ İŞSİZ KALDI
»  FIRSATINI BULAN VERGİ KAÇIRMIŞ
»  TOYOT'DA ZORUNLU İZİN
»  OTOMOTİV'DE HURDA İNDİRİMİ YOLDA
»  BANKA HACİZLERİ PATLADI
»  İŞSİZLİKTE TARİHİ REKOR
»  FLAŞ... BENZİN'E YİNE ZAM GELDİ
»  EMEKLİ'YE MAAŞ ZAMMINA IMF TAKOZU!
»  YAŞ ÇAY ALIM FİYATI AÇIKLANDI!
»  DANIŞTAY'DAN DUBAİ KULELERİNE SON NOKTA
»  İNTERNET'TE TEK FİYAT
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.