Millet Gazetesi'nin haberine göre, AKP ile CHP arasındaki görüşmelerden ‘koalisyon' çıkmadı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, görüşmelerin ardından erken seçim sinyali verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın en büyük arzusu olan erken seçim için geri sayım başladı. Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, bir erken seçim için hazır olduklarını söyledi
Peki, ama erken seçim ülke ekonomisini nasıl etkileyecek?
Öncelikle seçime gidilmesi halinde siyasi partilere 354 milyon TL yardım yapılacak. Buna adayların yapacağı seçim harcamaları da eklendiği zaman ortaya 2 milyar liralık bir fatura çıkıyor.
Ancak bu sadece görünen maliyet. Görünmeyen maliyet ise 38 milyar lirayı buluyor.
Nasıl mı?
ALB Forex Araştırma Uzmanı Enver Erkan, erken seçimin piyasalar tarafından en arzu edilmeyen senaryo olduğuna dikkat çekti. Erkan, yurtiçinde siyasi belirsizlik ve güvenlik risklerinin yatırımcıları tedirgin ettiğini vurguladı ve ekledi: “Politik belirsizliğin 3-5 ay veya daha uzun vadeye yayılacağı bir ortamda ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırması, sermaye çıkışlarını hızlandıracaktır. Dolarda dış şoklardan kaynaklı duyarlılık ile 2.90 – 3 TL gibi seviyeleri görebiliriz”
ENFLASYON TIRMANACAK
Dolar ve Euro'daki sert hareketlerin enflasyon dahil birçok göstergeyi olumsuz etkileyeceğine işaret eden Erkan, “Döviz kurlarının gecikmeli etkisini Eylül'den sonra enflasyon üzerinde daha net bir şekilde hissedeceğiz. Özellikle çekirdek enflasyonda yukarı yönlü hareketin kuvvetlenmesi beklenebilir.”
Türkiye'de enflasyon 6.8 seviyesinde. Dolar ve Euro'daki artış gıda fiyatlarından, benzine kadar birçok ürünün zamlanması anlamına geliyor.
ŞİRKETLER BORÇ BATAĞINDA...
Öte yandan Türk şirketlerinin yurtdışından aldığı toplam borç tutarı 172 milyar dolar.
Döviz kurundaki her 1 kuruşluk artış 1.8 milyar liralık ilave bir maliyet anlamına geliyor.
Dolar son 2 gün içinde 6 kuruş değer kazandı. Bu artış yüzünden şirketlerin borcu 11 milyar lira arttı. Seçime kadar doların 2.90-3 TL seviyesine gelmesi halinde toplam maliyet 24 milyar liraya fırlayacak.
2 MİLYAR TL İLE NELER YAPILABİLİRDİ?
-TOKİ yoksul ve dar gelirler için tanesi 100 bin liradan 20 bin adet konut yapabilirdi.
-Memura yapılan yüzde 1'lik zammın maliyeti 1 milyar TL. Bu parayla memura yüzde 2 zam yapılabilirdi.
-Kilometresi 600 bin liradan 3333 kilometre duble yol inşa edilebilirdi.
-2 milyon lira inşaat maliyetiyle 1000 tane huzur evi inşa edilebilirdi.
- Birim maliyeti 25 milyon lira olan 100 yataklı 80 tane hastane inşa edilebilirdi.
-24 derslikli 267 tane ilköğretim okulu hizmete alınabilirdi.
-KOSGEB 40 bin kişiye girişimci kredisi verebilir ve bu sayede binlerce kişi iş bulabilirdi.
- 20,000 bin sanayiciye şirketlerini büyütmesi için kredi verilebilirdi.
ÖZELLEŞTİRMELER İPTAL OLUYOR
Halkbank'a ait Halk Sigorta ile Halk Hayat ve Emeklilik'in özelleştirme süreci iptal edildi. Halkbank bu iki şirketin satışından 1 milyar lira gelir elde etmeyi hedefliyordu. Halkbank KAP'a yaptığı açıklamada iptal gerekçesi ile ilgili bir açıklama yapmadı. Global Menkul Değerler'in notunda, iptal kararının muhtemelen iç siyasi belirsizliklerden dolayı potansiyel alıcıların ilgisinin azalmasından kaynaklanabileceği belirtildi.
TÜRKİYE'NİN KREDİ NOTU DÜŞECEK
Başbakan Davutoğlu'nun erken seçimi işaret eden açıklamalarının ardından Goldman Sachs, Türkiye'nin kredi notunun 6 ay içinde düşebileceği uyarısında bulundu. Standard & Poor's, erken seçimin Türkiye'deki belirsizliklerin yüksek kalmasına sebep olacağı ve siyasi belirsizliklerin ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyeceği uyarısında bulunmuştu. Bir diğer derecelendirme kuruluşu Moody's ise Türkiye notunu güncellememişti.