ANKA’nın edindiği bilgiye göre, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Sağlık Bakanlığı’nın teşkilat yapısını değiştirecek taslakta Bakanlık üst düzey görevlilerinin de Bakanla birlikte göreve başlayıp, Bakanla birlikte görevden ayrılması amaçlanıyor.
Kararname taslağına göre müsteşar, müsteşar yardımcısı, sağlık politikaları kurulu üyesi, başkan ve başkan yardımcıları, özel kalem müdürü, bakanlık müşavirleri ile il sağlık müdürleri ve il sağlık müdür yardımcıları Bakanın görev süresiyle sınırlı olarak görev yapacak.
-KİŞİLERİN GÖREVLENDİRME SÜRESİ DOLMASA BİLE 3 AY İÇERİSİNDE GÖREVLERİ SONA ERDİRİLECEK-
Bakanın görevi sona erdiğinde, görevlendirme süresi dolmasa dahi bu kişilerin görevi 3 ay içerisinde sona erdirilebilecek. Artık üst düzey memur kadroları da Sağlık bakanı görevi bıraktığında boşalacak. Yeni Bakan istediği kişileri atayabilecek. Yeni Bakan, Müsteşar ve Müsteşar yardımcısı ve başkanları kamu veya özel sektörde en az 8 yıl görev yapmış üniversite mezunları arasından seçebilecek.
Ayrıca Taslakla Bakanlık ve bağlı kurumların merkez teşkilatında görev yapacak personel, il ve ilçe sağlık müdür yardımcıları ile il ve ilçe müdürlüklerinde çalışacak uzmanlar, kadro karşılığı gösterilerek sözleşmeli statüde çalıştırılacak.
-"SİYASET, İL SAĞLIK MÜDÜR YARDIMCILARINA KADAR İNDİRİLDİ"-
Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, konuya ilişkin olarak ANKA’ya yaptığı açıklamada, taslakta yer alan ifadelerin zaten varolan siyaseti hukukileştirdiğini ve mevzuata bağladığını söyledi. Hayata geçirilmesi düşünülen proje ile devlette devamlılık esasının ortadan kaldırılacağına işaret eden Kahveci, siyasetin İl Sağlık Müdür ve Müdür Yardımcılarına kadar indirildiğini dile getirdi. Kahveci, "Bakanlığın gizli kapaklı hazırladığı bu iş daha da genişletilerek müdür yardımcılıklarına kadar indirildi. Aynı hükümet devam etse dahi sistem, bakanlarla gelip giden kadrolarla değiştiriliyor" dedi.
Söz konusu taslağın gözden uzak hazırlandığını söyleyen Kahveci, sosyal taraflara bilgi verilmediği için tartışma fırsatının da gerçekleşmediğini ifade etti. Kahveci, ayrıca Bakanla gelip giden memur anlayışını da doğru bulmadığını sözlerine ekleyerek, "Bunu siz mevzuatın içerisine koyarsanız, devletteki devamlılık esasını ortadan kaldırırsınız. İşler sağlıklı bir şekilde yürümez" dedi