Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
35,6526
EURO
37,1767
IMKB
10.105,000
ALTIN
3.160,990
 
Hava Durumu ANKARA
3 / 7 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
TÜRKİYE’NİN DE UZAY TARİHÇESİ BAŞLIYOR
TÜRKİYE’NİN DE UZAY TARİHÇESİ BAŞLIYOR
 
Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından sağlanan kaynakla, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK UZAY) tarafından Türkiye’de tasarlanıp üretilen ilk yer gözlem uydusu RASAT, fırlatılmak üzere Rusya’ya gönderildi.
 
15.6.2011 - 16:11

Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından sağlanan kaynakla, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK UZAY) tarafından Türkiye’de tasarlanıp üretilen ilk yer gözlem uydusu RASAT, fırlatılmak üzere Rusya’ya gönderildi.
 RASAT projesiyle Türkiye’nin uydu teknolojilerindeki tasarım, üretim ve test yetenekleri gelişti. Türk mühendislerin ve TÜBİTAK UZAY Enstitüsü’nün kazandığı deneyim ve yetenekler, Türkiye’nin Uzay Teknolojileri alanındaki hedeflerine ulaşmayı sağlayacak yeni projelere de rehber ve öncü oldu. Bu bağlamda RASAT’ın temel hedeflerine başarıyla ulaşıldı.

Tasarım, üretim ve test aşamalarının tamamı Türk mühendis ve teknisyenleri tarafından TÜBİTAK UZAY tesislerinde gerçekleştirilen ilk yer gözlem uydusu olan RASAT, dün sabah Rusya Federasyonu’nda bulunan Yasny Fırlatma Üssü’ne doğru yola çıktı ve gümrük işlemleri için Rusya’nın Ulyanovsk şehrine ulaştı.

Temmuz ayında gerçekleştirilmesi planlanan fırlatma kapsamında, RASAT’ın yanı sıra İngiltere, ABD, İtalya, Ukrayna, Nijerya’nın uyduları da uzaya taşınarak yörüngeye yerleştirilecek. Fırlatma, dünyanın en güçlü kıtalararası balistik füzelerinden biri olan SS-18’den uyarlanarak geliştirilen Dnepr fırlatma aracı ile gerçekleştirilecek. RASAT’ın dahil olacağı fırlatma, Dnepr fırlatma aracının uydu taşımak için yapacağı 17. ticari fırlatma olacak.

TÜRKİYE’NİN DE UZAY TARİHÇESİ BAŞLIYOR

RASAT, ülke olarak uydu tasarlama, üretme, test etme ve işletme yeteneklerini göstermek, Türk mühendis ve teknisyenleri tarafından tasarlanarak üretilen yerli uzay ekipmanlarını uzayda test etmek ve optik uydu görüntüleri elde etmek amacıyla geliştirildi.

RASAT’ın hem işlevsel hem de yapısal olarak fırlatmaya hazır olduğu, TÜBİTAK UZAY ve fırlatma aracı üreticisi firmanın tesislerinde yapılan testlerde geçen yıl teyit edildi.

Böylelikle, Türkiye’nin uydu teknolojilerindeki tasarım, üretim ve test yeteneklerinin geliştirilmesi ve bu süreçte Türk mühendisler ve özellikle TÜBİTAK UZAY Enstitüsü’nün deneyim ve yetenek kazanması hedefine başarıyla ulaşıldı.

RASAT’ın yörüngeye yerleştirilmesi ve TÜBİTAK UZAY tarafından tasarlanıp geliştirilen uydu sistemlerinin uzayda başarıyla çalışması ile, sistemlerin uçuş tarihçesi kazanmaları ve bundan sonraki yerli uydu görevlerinde kullanılmaları hedefleniyor. Aynı zamanda, RASAT’tan elde edilecek uydu görüntülerinin, şehir bölge planlama, ormancılık, tarım, afet yönetimi ve benzeri amaçlarla da kullanılması planlanıyor.

"TÜBİTAK UZAY’DA NELER YAPILIYOR?"

TÜBİTAK UZAY, 1985’de uzay teknolojileri, elektronik, bilgi teknolojileri ve ilgili alanlarda ar-ge projeleri yürütmek amacıyla kuruldu. 2006 yılında Enstitünün misyonu ve vizyonu yenilenerek, ismi "TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü, (TÜBİTAY UZAY)" olarak değiştirildi.

TÜBİTAK UZAY’da, uzay teknolojileri alanında uydu sistemleri, uydu alt-sistemleri, uydu yer istasyonu alt sistemleri, uydu test ve entegrasyon sistemleri üzerine çalışmalar yürütülüyor.

Ayrıca, elektronik alanında tümdevre tasarımı, iletişim sistemleri, elektronik sistem tasarımı, elektro-optik görev yükleri, veri işleme alanında işaret işleme, uzaktan algılama, örüntü tanıma, veri madenciliği, makine öğrenmesi; güç elektroniği alanında güç kalitesi, kompanzasyon sistemleri, elektrikli motor sürücüleri, anahtarlamalı güç kaynakları, yenilenebilir enerji; güç sistemleri alanında da elektrik üretim ve iletim sistemlerinin analizi, dağıtım otomasyonu konusunda strateji araştırma ve geliştirme, dağıtım sistemlerinde gözetimli denetim ve veri toplama (SCADA) sistemleri, dağıtım sistemlerinin planlanması, tasarımı ve işletilmesi için kriter belirleme araştırmaları ve projeleri yürütülüyor.

TÜBİTAK UZAY, küçük uyduların tasarımı, üretimi ve test edilmesi alanındaki yeteneklerin geliştirilmesine ve uzay teknolojilerinde uluslararası işbirliğinin oluşturulmasına öncelik veriyor.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


EKRANDA SANİYE SANİYE ÖLÜM!

BUNAMAK İSTEMİYORSANIZ YÜRÜYÜN!

İSTANBUL'DA YAZ YAĞMURU ÇİLESİ
»  ''DİZİLER, ROMANLARIN YERİNİ ALDI''
»  CHE'NİN GÜNLÜĞÜ KİTAP OLUYOR
»  EN BÜYÜK SAHTEKARLIK KAPISI!
»  KEMİK ERİMESİNE NEDEN İLAÇLARA DİKKAT
»  İÇME SUYUNA SİYANÜR KARIŞTI
»  PİKNİK DÖNÜŞÜ SEL'DE CAN PAZARI!
»  BİLET SATTIM, SPİKERLİK YAPTIM"
»  KAMU'DA PERSONEL ALIMLARI
»  ENGELLİLERİN OY ÇİLESİ!
»  ''MEĞER 2 ÇOCUGUM DA ENİŞTEMDENMİŞ''
»  ERZİNCAN'DA ARI DEHŞETİ!
»  ''SURİYE'DEN 1 MİLYON KİŞİ GELEBİLİR
»  TÜRKİYE, 100 MİLYON OLMAYACAK!!
»  'YA PORNO YA SAPIKLIK'
»  GÖLDE KORKUTAN RENK!
»  13 DEFA DÜŞÜK YAPTI, SONUNDA ANNE OLDU!
»  ARILARIN SALDIRISINA UĞRADI!
»  DİKKAT, YASA DIŞI GRUPLARA ÜYE OLABİLİRS
»  İNEK SÜTÜ YERİNE EŞEK SÜTÜ!
»  SEKSİ ÖĞRETMEN OKULU KARIŞTIRDI
»  MEMURLAR, SEÇİM SONRASINI BEKLİYOR!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.