SON 2 yılda yüzde 100 artarak onsu 1.425 dolara kadar çıkan altın, bankalardaki altın hesaplarını da patlattı. Bankalardaki kıymetli maden depo hesaplarının tutarı 2009’un tamamına kıyasla 2 kat artarak 1 milyar 755 milyon TL’ye ulaştı. Bankaların altın depo hesabı büyüklüğü ise 2008’de 8 ton civarında iken, 2010’a kadar 14 ton artış göstererek 22.5 ton (yaklaşık 1.4 milyar TL) seviyelerine yükseldi.
Altın fiyatlarında son 2 yılda kaydedilen artış, Türk bankalarının ilgisini altın hesaplarına yöneltirken tasarruf sahiplerini de bankalardaki altın hesaplarına çekti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) Eylül 2010 verilerine göre, bankalarda tutulan kıymetli maden depo hesaplarının toplam tutarı 2009’un tamamına göre 2 kat artarak 1 milyar 755 milyon TL’ye ulaştı.
Faize dayalı yatırım
Bankaların altın depo hesabı büyüklüğünün ise 2008 yılında 8 ton civarında iken, 2010’a kadar 14 ton civarında artış göstererek 22.5 ton (yaklaşık 1.4 milyar TL) seviyelerine yükseldiği ifade ediliyor. Birkaç yıl önce 1-2 banka ile sınırlı kalan altın hesabı ürünleri günümüzde birçok bankada müşteriye sunulur hale geldi. Çeşitliliği ve müşteri sayısı giderek artan altın hesapları, yastık altındaki altının ekonomiye kazandırılmasına aracılık ederken, küresel gelişmelerden olumsuz etkilenmek istemeyen tasarruf sahiplerini de faize dayalı yatırım araçlarındaki getirinin azalması ve altının en çok kazandıran yatırım araçlarından biri olması dolayısıyla yatırıma çekiyor.
Altın hesaplarının yanı sıra, bankalardaki altın fonlarının sayısı da artıyor. Bazı bankalar, altın kredisi ve altın kazandıran kredi kartı gibi farklı enstrümanlar sunuyor. Bazı bankalar da önümüzdeki dönemde altın çek çıkartacak.
İŞ BANKASI
İş Bankası’nda altın yatırımı yapmak isteyen müşteriler için 2 farklı ürüne sahip. Bankanın mevduat niteliğinde olan ve gram olarak takip edilen altın hesabı, yatırım hesabı aracılığıyla müşterilere sunulan ve adet olarak izlenen 1 gram altına, tam Cumhuriyet Altını’na ve yarım Cumhuriyet Altını’na eşdeğer kaydi altın ürünleri bulunuyor. İş Bankası’nın şu ana kadar altının yükselişini öngörenler için anapara garantili ve anapara korumalı 2 adet fon halka arz etti.
VAKIFBANK
Vakıfbank’ta 9 çeşit altın türünün fiziki olarak ya da hesaben alım/satımının yapılabilmesine olanak sağlanıyor. Ayrıca bankanın kurucusu olduğu B Tipi Altın Fon da müşterilerce alınıp satılabiliyor. Vakıfbank Genel Müdür Yardımcısı Hasan Ecesoy, bankada 31 Ekim’de hesabında altın bulunan müşteri sayısının 7 bin 125 olduğunu belirterek, geçen yılın aynı dönemine göre hesabında altın bulunan müşteri sayısında yüzde 75’e varan artış meydana geldiğini söyledi.
YAPI KREDİ
Yapı Kredi’de hem vadesiz hem de vadeli altın mevduat hesabı bulunuyor. Mart’tan itibaren dünya altın piyasalarındaki fiyat gelişmelerini yüksek oranda yansıtarak orta ve uzun vadede istikrarlı bir getiri sağlamak isteyen müşterileri için altın fonu imkanı da veren banka, faizlerin düşüşüne paralel alternatif getiri imkanı sunan Altına Endeksli Mevduat ve Anapara Garantili Fonları’nı da dönemsel olarak müşterilerine sunuyor.
HALKBANK
Halkbank, tasarruf sahiplerine birikimlerini değerlendirmeleri için vadesiz altın mevduat hesabı ürünü sunuyor. Birikimli vadesiz altın mevduat hesabı ile müşteriler bankanın kredi kartlarından veya vadesiz hesaplarından verecekleri talimat ile aylık veya 3 aylık devrelerde asgari 1 gram altın olmak üzere kolayca birikim yapabiliyor. Anapara Korumalı Altın Yatırım Fonu ile altında yükseliş bekleyen ancak riski sevmeyen ve anaparasını kaybetmek istemeyen müşterilere de yatırım fırsatı sunuluyor.
GARANTİ BANKASI
Garanti Bankası, 2007 sonundan itibaren müşterilerine altın hesabı sunmaya başladı. Altının düşüşü ya da yükselişinden faydalanarak kazanç sağlamak isteyenler için altına endeksli mevduat hesabı ve dönemsel olarak çıkarılan anapara korumalı altın fonları altın ve altına dayalı sermaye piyasası araçlarından oluşan bir portföy dağılımı var. Dünya piyasasındaki fiyat gelişmelerinden faydalanmak isteyenler için altın fonu ve yapılan tüm alışverişlerde altın kazandıran “ilk” ve “tek” kredi kartı Altın Bonus kartı da bulunuyor.
AKBANK
Akbank’ın müşterilerine sunduğu Akbank B Tipi Altın Fon’un büyüklüğü 85 milyon TL’nin üzerinde bulunuyor. Akbank Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, 6 bin adet B Tipi Altın Fon ve 3 bin adet altına dayalı anapara korumalı fona sahip müşterileri bulunduğunu ifade ederek, “Altına dayalı fonlara sahip yaklaşık 9 bin 500 müşterimiz bulunmaktadır. Son bir yılda B Tipi Altın Fon’a sahip müşteri sayımız yüzde 25 oranında artarken, anapara koruma amaçlı fonlarımız ile 3 bin müşterimize de bu ürünlerle altının getirisinden yararlanma imkanı sunulmuştur” dedi.
FİNANSBANK
Finansbank’ın altına yatırım yapmak isteyen müşterileri için 4 adet ürünü bulunuyor. Bunlar altın hesap, altın borsa yatırım fonu GOLDIST, biriktiren hesap altın ve altına yatırım yapan anapara koruma amaçlı fonlar şeklinde sıralanıyor. Finansbank Perakende Pazarlama Koordinatörü Erkin Aydın, “Altına yatırım yapan anapara koruma amaçlı fonların çıkış dönemlerinde bu sayıda çok ciddi artış gözlemliyoruz” dedi.
KUVEYT TÜRK
Kuveyt Türk, ürünlerini, altına altın kazandıran katılma hesabı, altın depo hesabı, AltınÇek, altın havalesi, altın forward işlemi, altın destek finansmanı, altına endeksli finansman ve altın fonu Gold Plus gibi geniş bir yelpazede müşterilerine sunuyor.
DENİZBANK
Denizbank, müşterilerine altın hesabının yanı sıra, Denizbank B Tipi Altın Fonu, altın konusunda yükseliş ve düşüş öngörüsüne dayalı 2 ayrı koruma amaçlı altın fonu sunuyor. Denizbank Fon Yönetimi ve Özel Bankacılık Grubu Genel Müdür Yardımcısı Bora Böcügöz, geçen yıllarda risk anlayışındaki değişimlere bağlı olarak altına dayalı ürünlere olan talepte global anlamda artış gözlendiğini ifade etti.
TEB
TEB’de vadesiz altın depo hesabı, vadeli altın depo hesabı ve TEB B Tipi Altın Fon bulunuyor. TEB Altın Bankacılığı Direktörü Selami Erten, 2 yılda bankada açılan altın hesaplarının adedinin 4-5 kat civarında artış gösterdiğini kaydetti.
FORTİS
Fortis Bank, müşterileri için vadeli ve vadesiz 2 çeşit altın hesabı ile Fortis Bank B Tip Altın Fonu sunuyor.
ŞEKERBANK
Şekerbank’ta vadesiz altın hesap ve B Tipi Altın Fon bulunuyor.
22/11/2010