Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2641
EURO
37,6277
IMKB
9.045,000
ALTIN
2.874,230
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
TÜRKİYE'DE KAÇ MİLYON TÜRK VAR?
TÜRKİYE DE KAÇ MİLYON TÜRK VAR?
 
Tüm Türkiye İL İL, KÖY KÖY TARANDI: KAÇ MİLYON TÜRK VAR, KÜRT NÜFUSU NE KADAR?
 
7.6.2008 - 02:05
Milli Güvenlik Kurulu'nun talimatıyla 8 yıl önce üç ayrı üniversiteye yaptırılan ve sonuçları hiç açıklanmayan 'Türkiye'deki Etnik Grupların Dağılım Raporu', Malatya'daki kitabevi cinayeti davası dosyasına konuldu. Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde süren dava dosyasına müdahil avukatları tarafından her gün yeni bilgi ve belgeler sunuldu. Bu belgelerden birisi de bugüne kadar kamuoyuna açıklanmayan ve MGK'nın talimatıyla yaptırıldığı iddia edilen Türkiye'deki etnik kimlik raporu.
RAPORU MGK HAZIRLATTI
Raporda Kürtler'den Gürcüler'e, Pomaklar'dan Lazlar'a, Boşnaklar'dan Arnavutlar'a kadar bir sınıflandırma yapıldı. Sonuçları kamuoyuna açıklanmayan rapor, 2000 yılında Erciyes, Elazığ Fırat ve Malatya İnönü Üniversitesi'ndeki öğretim görevlilerine MGK tarafından hazırlattırıldı. Prof. Şaban Kuzgun başkanlığında yürütülen proje kapsamında Türkiye'deki 68 il, ilçe, köy, mahalle ve sokaklar tek tek dolaşıldı. Yapılan çalışmada insanların hangi kökenden, mezhepten ya da tarikattan olduklarının profili çıkarıldı. İşte o rapora göre Türkiye'deki etnik grupların nüfuslarının dağılımı:

TÜRKLER: Türkmen, Yörük, Tatar, Tahtacı, Terekeme, Karaçay, Azeri gibi Türk soyundan gelen gruplar, Türkler’i oluşturuyor. Kökenleriyle ilgileri kalmayan bu grup 50 milyon civarında ve diğer Türkleşme sürecinde olanlar da dâhil edildiğinde bu sayı 55 milyona çıkıyor.

KÜRTLER: Raporda ikinci grup olarak Kürtler gösteriliyor. Sayıları 3 milyon civarında olan bu gruba Zazalar da dâhil edildiğinde Kürt nüfusu 12 milyon 600 bini aşıyor. Ancak bu sayının 2.5 milyonu ciddi derecede Türkleşme sürecinde ve bazı yerlerde Kürtlüğünü kabul etmeyen bile çıkıyor.


GÜRCÜLER: Ağırlıklı olarak Ordu, Artvin, Samsun ve Marmara bölgesinde yaşıyorlar. 1 milyona yaklaşan nüfusuyla Gürcüler, Karadeniz'deki birkaç ilde yaşayanların dışında Gürcüce'yi unutmuş durumda. Ancak son yıllarda Gürcistan'ın kurulmasıyla Gürcülüğe yönelik bir artış olduğu dikkat çekiyor.

BOŞNAKLAR: Adapazarı, İzmir ve Manisa'da toplu halde yaşayan Boşnaklar'ın nüfusu da 2 milyonu buluyor.

ÇERKESLER: Değişik şehirlerde yaşayan Çerkesler de 2.5 milyon civarında ve Çerkesler’in yüzde 80'i Çerkesce'yi unutmuş görünüyor.

ARAPLAR: Başta Siirt, Şırnak, Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa, Hatay, Adana ve İstanbul'da yaşıyorlar. Türkiye'deki nüfusları 870 bin olarak gösteriliyor.

ARNAVUTLAR: Türkiye'deki nüfusları 1 milyon 300 bini aşmış durumda. Arnavut nüfusunun yarıdan çoğunun, Türkleşme süreci sonunda Arnavutluk'la hiçbir ilgisi kalmadı. 500 bin Arnavut da ise çok canlı bir şekilde 'Arnavutluk şuuru' var.

LAZLAR: Bütün Doğu Karadenizliler'in Laz sanılması yanlışından dolayı kalabalık sanılan Lazlar'ın gerçek sayısı 80 bin civarında. Çünkü bir Kafkas halkı olan ve Lazca konuşan gerçek Lazlar, Rize ve Artvin'in birkaç köyünde ve göç ettikleri birkaç Marmara şehrinde yaşıyorlar.

HEMŞİNLER: Lazlar gibi Rize ve Artvin'in bazı ilçelerinde yaşıyorlar ve sayıları 13 bin civarında.

POMAKLAR: Bazılarına göre Türk, bazılarına göre Slav ırkından olan Pomaklar da 600 bin civarındalar ve tamamıyla Türkleşmiş durumdalar.

DİĞER ETNİK GRUPLAR: Türkiye'de yaşayan diğer etnik grupların sayısı da 1 milyonu aşıyor. Bunların arasında çingeneler 700 binlik nüfusuyla başı çekiyor. Türkiye'de ayrıca 60 bin Ermeni, 20 bin Yahudi ve 15 bin Rum kökenli vatandaşın yanı sıra çok az sayıda Süryani de hayatını sürdürüyor.

PROF. KUZGUN KAZADA ÖLDÜ EKİP İŞİ BIRAKTI
Projenin başkanlığını yürüten 50 yaşındaki Prof. Dr. Şaban Kuzgun, 14 Mayıs 2000'de Kayseri-Malatya Karayolu'ndaki trafik kazasında hayatını kaybetti. Araştırmada görev alan diğer öğretim görevlileri de Prof. Dr. Şaban Kuzgun'un şüpheli ölümü üzerine aniden projeden ayrılma kararı aldılar. O dönemde bazı kesimler tarafından ‘inanç haritası’ diye adlandırılan bu çalışma “Fişleme yapılıyor” gerekçesiyle bir hayli de tartışılmıştı.

Bugün


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ERDOĞAN, MİLLİ MAÇA GİTMEKTEN BİLE VAZGEÇTİ

AP RAPORTÖRÜ: TÜRKİYE'YE YENİ ANAYASA LAZIM

BAŞSAVCILIK'TAN ERGENEKON AÇIKLAMASI
»  VELİ KÜÇÜK'E MÜEBBET İSTEMİ
»  NOTER'DEN ARAÇ SATIŞI SONA ERİYOR
»  "ALO, KIZIM BEN BAŞBAKAN"
»  AKP'NİN ŞU ANKİ OY ORANI NE?
»  MEHMET ALTAN, 'DARBE' DEDİ
»  BAYKAL, ÖNDER SAV'DAN DESTEĞİNİ ÇEKTİ
»  ÇANKAYA'DAKİ TÜRBAN DA TARTIŞMAYA AÇILIR
»  ERDOĞAN, KARARI DUYUNCA NE YAPTI?
»  SINIRDA SİNİR SAVAŞI
»  PKK ANAYASASINI YAZAN ŞEREFSİZE HİZMET ÖDÜLÜ VERİLMİŞ
»  AKP TEYAKKUZ'DA, ERDOĞAN TÜM PROGRAMLARINI İPTAL ETTİ
»  "PKK'YI İRAN'LA BİRLİKTE VURDUK"
»  AKP'DE OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDİLDİ
»  KILIÇ, UYARDI..!
»  GELECEK 2 YIL ELEKTRİK KESİNTİLERİNE HAZIR OLUN
»  BÜYÜKANIT: "HERKES KARARA SAYGI DUYMALI"
»  TRT'DE YENİLİK Mİ? BORAZANCILIK MI?
»  HUKUKÇULARA GÖRE "DERİN SÜREÇ" BAŞLADI
»  ÖZDEN: BU KARAR SİYASETÇİLERE DERS OLSUN
»  BÜYÜKANIT, TÜRBAN KARARI İÇİN NE DEDİ?
»  CHP'DE AÇIK UNUTULAN İKİNCİ TELEFON ŞOKU
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.