Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2352
EURO
37,5417
IMKB
8.975,000
ALTIN
2.873,010
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
TÜRKİYE-FRANSA İLİŞKİLERİNDE "KRİTİK" HAFTA
TÜRKİYE-FRANSA İLİŞKİLERİNDE  KRİTİK  HAFTA
 
“Ermeni soykırımı” kararları ve Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Türkiye'nin AB üyeliği karşıtı tutumu ile iyice sarsılan Türkiye-Fransa siyasi ilişkilerinin canlandırılması için bu hafta önemli bir adım atılıyor.
 
1.10.2007 - 02:25

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, 5 Ekim Cuma günü Ankara'ya “kritik” bir ziyarette bulunacak. Sarkozy'nin, Türkiye ile “gerçek diyaloğun yeniden başlatılması”nı istediği ifade ediliyor.

Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü tarafından açıklanan ziyaret sırasında Kouchner'nin yapacağı temasların, Paris'te siyasi ilişkilere “ivme” kazandırılması amacıyla Fransız diplomasisinin bir süreden beri sürdürdüğü çabalara çok önemli bir katkıda bulunacağı umuluyor.

“Ermeni soykırımı” kararlarının olumsuz etki ile bozulan siyasi ilişkiler, Türkiye'nin AB üyeliğine karşı yoğun bir kampanya yürüten Nicolas Sarkozy'nin Fransa cumhurbaşkanı olarak seçilmesi ve görevine başladıktan sonra “Türkiye'nin Avrupa'da yeri yok” yolundaki söylemlerini sürdürmesi ile iyice sarsıldı.

Ancak ikili ilişkilerdeki bozulmasının olumsuz etkilerinin Paris'i durumu gözden geçirmesine neden oldu. Bu gelişmelerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Sarkozy ile telefonda yaptığı konuşmaların da etkisi olduğu ifade ediliyor.

-DİPLOMATİK ÇABA BAŞLATILDI

Bunun sonucunda son aylarda Fransa'nın, Türkiye ile bağları yeniden canlandırma ve ilişkilere “ivme” kazandırmak amacıyla diplomatik bir çabaya girdiği gözleniyor.
Bu çabanın bir parçası olarak Fransa, Türkiye'nin AB müzakerelerinin “imtiyazlı ortaklık” seçeneğine de uygun başlıklarını bloke etmeyeceğini açıkladı. Fransa'nın hesaplarına göre kriterleri yerine getirildiğinde 35 müzakere başlıktan 30 kadarının açılması mümkün olacak.

Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkilerin gözden geçirilerek canlandırılması iradesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy arasında New York'ta yapılan görüşme sırasında teyid edildi.

Sarkozy'nin Türkiye ile “gerçek bir diyaloğun yeniden başlatılması” arzunu dile getirdiği görüşmenin ardından Kouchner'in Ankara'yi ziyaret edeceği ve ortak bir çalışma grubunun kurulacağı bildirildi.

Ancak Sarkozy'nin aksine Türkiye'nin AB üyeliğinden yana tavrını sık sık sergileyen Bernard Kouchner'in New York'ta yaptığı açıklamalar, Fransa'nın söz konusu çalışma grubuna yaklaşımı konusunda soru işaretleri de yarattı.

Bernard Kouchner'in, Türk basınına da yansıtan açıklamalarında Türkiye ile AB arasındaki müzakere sürecinin bütününe ara vermeme konusunda Sarkozy'yi ikna edenler arasında kendisinin de bulunduğunu belirterek, "Türkiye Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve benim, tüm olasılıkları değerlendirmek için bir çeşit çalışma grubu oluşturulmasından sorumlu olmamız konusunda karara vardık" dedi.

Fransa'nın ilişkileri canlandırma isteği, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Philippe Faure tarafından Eylül başında Ankara'da yapılan siyasi danışmalarda dile getirilmişti. Bunun ardından aynı yönde bir mesaj, Fransa'nın yeni Ankara Büyükelçisi Bernard Emie'nin 21 Eylül'de güven mektubunu sunduğu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e de iletmişti.
 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


IRAK'A GİDECEKLERE KOLERA UYARISI

MÜZİK DİNLETİĞİ SOĞANLAR 7 KİLOLUK OLDU

"NAMAZ KILACAĞIM UÇAĞI KIBLEYE ÇEVİRİN"
»  GELİN 82, DAMAT 24 YAŞINDA
»  İNTERNETE SIZAN FOTOĞRAF
»  SURİYE'YE SALDIRIDA KOORDİNATLAR KAYIP GENERAL'DEN
»  ALMAN POLİSİ "ÇİVİCİ" Yİ YAKALADI
»  ALDATAN SEVGİLİYE ZEHİRLİ ÖPÜCÜK!
»  BELÇİKA'DA SİYASİ KRİZ
»  FRANSA'DA TOPLU İNTİHAR
»  CLİNTON'DAN ERDOĞAN'A ÖVGÜ DOLU SÖZLER
»  AHMEDİNEJAD, BUSH'U İRAN'A ÇAĞIRDI
»  ÜNLÜ FRANSIZ KAHRAMANI JEANE D'ARC FOS ÇIKTI
»  "TÜRKİYE İSLAMI YEŞİLEMİ DÖNÜŞÜYOR"
»  ABD İRAN'I BULGARİSTAN'DAN VURACAK
»  POLİSLERİN GÖSTERİSİNİ, POLİS DAĞITTI
»  GECE VE GÜNDÜZ TEK KAREDE FOTOĞRAFLANDI
»  RAHİPLER DÜNYA'DAN İNTERNET'TEN YARDIM İSTİYOR
»  RİCE, PKK BÜTÜN DÜNYA'DA BİTİRİLMELİ
»  ABD'YE İNAT İŞBİRLİĞİ GÖRÜŞTÜLER
»  TERÖR ANLAŞMASINA KÜRTLERDEN TEPKİ
»  İNGİLTERE'Yİ TÜRKLER Mİ KURTARDI?
»  BARZANİ'NİN YENİ OYUNU: PKK'LILARA "BİZE GELİN ÇAĞRISI"
»  ANAYASAYI 30 MİLYON DOLARA SATACAKLAR
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.