Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
35,9677
EURO
37,1790
IMKB
9.952,000
ALTIN
3.308,250
 
Hava Durumu ANKARA
-4 / 3 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
TÜRK İŞÇİSİ ÇOK ÇALIŞIP AZ KAZANIYOR
TÜRK İŞÇİSİ ÇOK ÇALIŞIP AZ KAZANIYOR
 
DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası tarafından imalat sanayindeki işçilere yönelik yapılan araştırmada, Türk işçisinin çok çalışıp, çalışmasının karşılığını alamadığı belirtildi.
 
4.3.2007 - 13:11

Sendikanın Araştırma Dairesi, Uluslararası Metal İşçileri Federasyonu'nun (UMF) verilerinden yola çıkarak yaptığı araştırmada, bazı ülkelerde işçilerinin çalışma sürelerine göre alım gücünü ortaya koydu. Araştırmaya göre, Türkiye, değerlendirmeye alınan 54 ülke içinde, çalışılan süreye bağlı alım gücü sıralamasında 40. sırada yer alıyor.

İsviçreli işçiler istediği ürünü alabilmek için en az çalışmak zorunda grubu oluşturuyor. Buna karşın Tanzanyalı işçinin bazı ürünleri almaya ömrü bile yetmiyor. İsviçreli bir işçinin ortalama büyüklükte bir otomobili alması için 3 ay başka bir harcama yapmadan çalışması yeterli olurken, Tanzanyalı bir işçinin 640 ay, yani 53 yıldan fazla çalışması gerekiyor. Tanzanyalı işçinin çalışması gereken süre İsviçreli işçinin 213 katını aşıyor.

Türkiye'deki bir işçinin aynı otomobili almak için çalışması gereken süre ise İsviçreli işçininkinin 10 katına karşılık geliyor.

EN ZOR BUZDOLABI ALINIYOR

Türkiye'deki bir işçinin göreceli olarak almakta en zorlandığı ürünü buzdolabı oluşturuyor. Türk işçisi buzdolabı alma zorluğunda 54 ülke içerisinde 47. sırada bulunuyor. Buzdolabını almak için Türk işçisi 273 saat 7 dakika çalışırken, İsviçreli bir işçinin buzdolabı alması için 12 saat 23 dakika çalışması yetiyor.

Temel gıda maddelerinden 1 kilogram eti satın almak için Türkiye'deki işçi 2 saat 48 dakika çalışmak zorunda kalırken, bu süre Almanya'daki işçi için 27, Finlandiya'daki işçi için 28, Avusturya'daki işçi için 47 dakika geriliyor.
Süt almak için Türkiye'de işçinin çalışması gereken süre 22 dakikayı bulurken, Almanya, Belçika, Finlandiya gibi ülkelerde bu süre 2 dakikayla sınırlı bulunuyor. Yunanistan'da bu süre 14 dakikaya, Tanzanya'da 9 saat 37 dakikaya karşılık geliyor.

Kira açısından yapılan değerlendirmede ise Türkiye orta sıralarda yer alıyor. Geliri ile kira ödemekte en çok zorlanan işçi Hindistan'da bulunuyor. 90 metre kare bir evde oturmak için Hintli bir işçi, 340 saat çalışmak durumunda kalıyor. Hindistan'ı sırası ile Kolombiya, Kosova, Güney Afrika Cumhuriyeti, Meksika takip ediyor.

Kira için en az çalışan işçi ise İngiltere'de yaşıyor. İngiltere'de bir işçi kirasını ödemek için yalnızca 12 saat 30 dakika çalışıyor. İngiltere'yi sırasıyla Çek Cumhuriyeti ve Macaristan takip ediyor. Türkiye'de ortalama gelirli bir işçinin kira ödemek amacıyla çalışılması gereken ortalama süre ise 62 saat 17 dakika olarak hesaplanıyor.

ALIM GÜCÜ SIRALAMASI

Araştırmaya konu ülkelerden bazılarının çalışma sürelerine göre alım gücü sıralamasında yerleri şöyle:

1-İsviçre
2-Almanya
3-Danimarka
4-Japonya
5-İngiltere
6-ABD
7-Norveç
8-Avustralya
9-Kanada
10-Finlandiya
25-Yunanistan
30-Arjantin
31-Rusya
35-Güney Afrika
38-Brezilya
39-Kırgızistan
40-Türkiye
45-Romanya
49-Hindistan
54-Tanzanya

EN ÇOK DİNLENME ALMANYA VE FRANSA'DA

Araştırmaya göre, Türkiye, 45 saatlik haftalık çalışma süresi ile veri alınan 60 ülke arasında imalat sanayinde en çok çalışılan ülkeler sıralamasında 8. sırada bulunuyor.

En yüksek haftalık çalışma süresi Peru, Nepal, Tayland, ve Meksika'da 48 saatle görülüyor. Almanya ve Fransa ise 35 saatlik haftalık çalışma süresi ile işçisine en fazla dinlenme hakkı veren ülkelerin başında geliyor. Saat ücretinin en düşük olduğu ülkelerin başını 0,16 dolarla Nepal çekiyor. Çalışma saatinin en fazla olduğu Tayland en az saat ücreti olan 11., Meksika 17. ülke durumunda bulunuyor. Türkiye ise en az saat ücreti sıralamasında 24. ülke sırada yer buluyor.

“TÜRK EMEKÇİSİ BUNU HAK ETMİYOR”

Birleşik Metal-İş Sendikası Yönetim Kurulu'nun konuyla ilgili değerlendirmesinde, çalışma sürelerine göre alım gücü konusunda ülkeden ülkeye yaşanan farklılıklara dikkat çekilerek, araştırmada, dünyadaki “zengin kuzey” ve “yoksul güney” arasında çelişkinin çok açık bir biçimde görüldüğü belirtildi.

Yoksullukla sömürü arasında ciddi bir bağlantı olduğu ifade edilen değerlendirmede, “Alım gücü düştükçe, çalışma süreleri de uzamaktadır. Bu da küresel eşitsizliğin devasa boyutlarda ulaşmasına yol açmaktadır” denildi.
Dünyada iletişim ve teknoloji alanında yaşanan değişimle birlikte giderek çelişkilerin de belirginleştiği bir sürecin yaşandığı dile getirilen değerlendirmede, şunlar kaydedildi:

“Türkiye bu süreçte arada kalmış bir ülke durumunda. Pek çok alanda en alttakilerle aynı konumda yer alıyor. Oysa Türk emekçisi böyle bir durumu hak etmiyor. Çalışma sürelerine bakıldığında Türkiye işçisi dünyanın en çalışkan işçileri arasında. Ancak ücretlere bakıldığında sonlarda yer alıyor. Bu Türkiye'deki sömürü düzeyini açıkça ortaya koyuyor.

Türkiye'yi rekabet adına sömürünün açık alanı haline getirmeye çalışanlar, bu ülke insanına kötülük yaptıklarının ve bu ülke insanının bu kötülükleri unutmayacağının farkında olmalıdır. Türkiye ucuz iş gücünün, sömürünün değil, niteliğin, eğitimin, bilginin ve refahın ülkesi olmalıdır. Planlamayı değil, rekabeti kutsayan yeni liberal politikalarla bunu gerçekleştirme şansı yoktur.”

 

 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


BEYAZ EŞYA ENFLASYON DİNLEMEDİ

'TEDBİR ALINMAZSA KREDİ KARTI TSUNAMİSİ YAŞANACAK'

BENZİNE 1 HAFTADA İKİNCİ ZAM
»  ENFLASYON YENİDEN ÇİFT HANE
»  DOKUZ BİN KİŞİYE İŞ UMUDU
»  MAAŞ'A YÜZDE 6, EKMEĞE YÜZDE 70 ZAM
»  ŞEKERBANK, BONUS KART İLE ANLAŞTI
»  "KIBRIS VAR DİYE ÇOCUKLARIMIZ BAKTERİLİ SÜT İÇEMEZ"
»  BENZİN'DEN SONRA MOTORİN DE ZAMLANDI
»  VERGİ İADESİ TARİH OLDU
»  İNTERNETTE SOYULAN BANKALAR BUNU DA VATANDAŞA YIKACAKTI
»  SİNAN AYGÜN, İHRACAT RAKAMLARIYLA DALGA GEÇTİ
»  UNAKITAN, DALGALANMALARI CİDDİYE ALMADI
»  YATIRIM TEŞVİKLERİNDE İŞVERENE KIYAK
»  YİNE HAREKETLERDİ, DOLAR 1,435'E KADAR YÜKSELDİ
»  KÖYDE EVLENECEK KADIN KALMAYINCA BEKARLAR NE YAPTI
»  TÜSİAD, CUMHURBAŞKANLIĞI İÇİN, 'UZLAŞIN' BUYURDU!
»  İŞÇİ, YÜZDE 15 ZAM İSTEYECEK
»  İŞTE EN GÖZDE MESLEK
»  CNR FUARCILIĞA BASKININ NEDENE BELLİ OLDU
»  ÇALIŞANLAR VERGİ İADESİ ALAMAYACAK, ZARAR 5OO TRİLYON
»  ÇİN, 1 GÜNDE 140 MİLYAR DOLAR KAYBETTİ!
»  PİYASALAR DALGA DALGA
»  UÇTU UÇTU BORSA UÇTU!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.