Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi (CERN)'ün, sosyal paylaşım sitesi Twitter'da, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 5 ülkenin üyeliğe giden adaylık sürecinin başladığı açıklandı. Adaylığı kabul edilen diğer ülkeler ise İsrail, Sırbistan, Slovenya ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi. Tüm adayların, iki ya da üç yıl içerisinde kuruma tam üye olması bekleniyor. 12 Avrupa Devleti tarafından 1954'te kurulan CERN'ün bugün 20 üyesi bulunuyor. Ülkelerin adaylık başvurularının kabul edilmesi, aday ülkelerin bilimsel altyapısının ve kapasitesinin kabul edilmesi anlamına geliyor. Ülkeler, yüzyılın deneyinin yapıldığı merkeze tamamen üye olmaları halinde ise yönetim kuruluna katılıyor ve alınan kararlarda tam yetkiye sahip oluyor. Türkiye üyelik için 10 milyon dolarlık bir ücret öderken ileri teknolojiye sahip Türk şirketleri CERN'de açılacak ihalelere katılabilecek.
Geçtiğimiz temmuz ayında Türkiye'nin üyelik sürecini görüşmek üzere merkezden bir heyet Türkiye'yi ziyaret etmişti. Heyetin Başkanı Dr. Sergio Bertolucci, Türkiye'nin yakın zamanda CERN'e üye olacağını düşündüğünü kaydederek, 'Bu, araştırma merkezi için de büyük bir avantaj olacaktır.' açıklamasında bulunmuştu.
Yüzyılın en büyük deneyi
Yapımı yıllar süren ve evrenin oluşum sırlarını ortaya çıkarması beklenen dünyanın en büyük parçacık hızlandırıcısı 'Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'yla (Large Hadron Collider-LHC) (LHC) yapılan deneyin ilk aşamaları başarıyla tamamlandı. Aralarında Türklerin de bulunduğu 5 binden fazla fizikçi ve mühendisin 10 yılı aşkın süredir üzerinde çalıştığı proje, son yılların en büyük bilim projesi olarak gösteriliyor.19/12/2010