Çarlık Rusya tarafından bundan 152 yıl önce gemilere doldurularak Türkiye kıyılarına gönderilen Çerkeslerin karaya ayak bastıklarını ilk noktalardan biri olarak tesbit edilen Kocaeli'nin Kandıra İlçesi'ne bağlı Kefken bölgesinde tören düzenlendi. Yaklaşık 20 bin Çerkesin katıldığı törende, büyük sürgünde ölenler anıldı. Törene Türkiye’nin her bölgesinden Çerkesler akın etti.
MEZAR TAŞI NÖBETİ TUTTULAR
Çerkesler atalarının defnedildiği mezarlarda Kuran'ı Kerim okuttu. Daha sonra Babalı Köyü'nde oluşturulan Kortej sahile kadar matem yürüyüşü gerçekleştirdi. Ardından denize çelenk ve kırmızı karanfiller bırakıldı.
Meşaleler yakılarak sahile bırakıldıktan sonra Nart ateşi yakılarak çevresinde "Mezar taşı nöbeti" tutuldu. Yaşanan acıları unutmadıklarını ve unutturmayacaklarını söyleyen
KAFKAS DERNEKLERİ FEDERASYONU BAŞKANI Yaşar Arslankaya, "Dünya'nın dört bir yanına dağılan halkımızın acılarını unutmadık ve unutturmayacağız. Bugün burada el ele dayanışma ruhumuzu Dünya'ya duyurabilmek için toplandık. Yaklaşık 20 bin kişi toplandı. Atalarımızın maruz kaldığı acıları paylaşıyoruz. Onların büyük bir bölümü hastalıktan ve batan gemilerde yaşamlarını yitirdiler. Bir bölümü de de bu sahile çıkmayı başararak mağaralara sığındılar.
Burası bizim için çok önemli bir yer. Burada yaşamlarını yitiren atalarımızı anarak dualar ediyoruz. Her yıl da katılım sayısı artıyor." dedi. Yaşar Aslankaya, Çerkeslerin Rusya ederasyonu ve Türkiye Cumhuriyeti’nden beklentilerini de maddeler halinde sıraladı.
Rus İmparatorluğunun mirasçısı olan Rusya Federasyonu yönetimi:
* Kendi tarihi ile yüzleşerek, Çerkes Soykırım ve Sürgünü’nü tanımalı ve halkımızdan özür dilemelidir. * Diasporada yaşayan halkımıza anavatanına kayıtsız şartsız dönüş ve çifte vatandaşlık hakkı vermelidir. * Anavatana dönüş yapak isteyenler için gerekli yasal teşvik ve altyapıyı sağlamalıdır.* Diasporada yaşayanlara dilimizin ve kültürümüzün yaşatılması için destek olmalıdır.
Osmanlı İmparatorluğunun mirasçısı olan Türkiye Cumhuriyeti yönetimi ise: * Halkımızın maruz kaldığı dağınık iskan, inkar ve asimilasyoncu politikaların sonuçları ile yüzleşmeli, telafisi için gerekli yasal düzenlemeleri yapmalıdır. * Temel insan haklarına ve evrensel normlara uygun, sivil, çağdaş bir anayasa hazırlamalıdır. * Tüm yurttaşların anadillerini ve kültürlerini korumaları için sadece izin veren değil, teşvik eden, destekleyen olmalıdır.
* Devlet okullarında anadili eğitimi yaygınlaştırılmalı ve devamında anadilde eğitime geçilmelidir.
* Anadilimizde televizyon ve radyo yayınları yapılmalıdır.
* Abhazya ve Güney Osetya tanınmalı ve direk ulaşım sorunu giderilmelidir.
Yaşar Aslankaya, son yıllarda Çerkes gerçeğini tanıma yönündeki olumlu adımlara
karşın uçak krizinin Çerkeslerin kazanımlarına büyük zarar verdiğinin altını çizdi.
”Rusya’da soydaşlarımıza yönelik gerçekleştirilen yargısız infazların yanı sıra
Türkiye’de yaşadığımız sorunların çözümü için başvurduğumuz mercilerin tutumları
bizi yeniden yalnızlığımızla yüzleştirmiştir.
Unutulmamalıdır ki biz bir ışık olabiliriz. Yaşadığımız onca acıya rağmen Türkiye ve
Rusya sürdürülebilir bir işbirliği ve istikrar için toplumumuza muhtaçtır. Bu ise ancak
taleplerimizin yerine getirilmesi, haklarımızın yasal olarak korunması ile mümkün
olacaktır.
Bu akşam burada yakılacak ve her an yüreğimizde yanan NART ateşi oldukça anavatandaki kardeşlerimizle buluşmamıza kimse engel olamayacaktır. “ dedi.