Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1134
EURO
38,0681
IMKB
9.930,000
ALTIN
2.865,370
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
TAHRAN'DA BAZI KELLELER KOPACAK
TAHRAN DA BAZI KELLELER KOPACAK
 
Konunun uzmanları İran eski Savunma Bakan Yardımcısı Askari'nin nükleer sırlarla birlikte ortadan kaybolmasının Tahran'da bazı kellelerin uçacağı anlamına geldiğini söylediler.
 
9.3.2007 - 12:55
İstanbul'daki kayboluş ise CIA'nın uzun yıllardan sonra gerçekleştirdiği "en mükemmel" operasyon olarak niteleniyor.

İRAN'ın eski Savunma Bakan Yardımcısı Ali Rıza Askari'nin, Şam'dan İstanbul'a geçtikten sonra "hassas nükleer" sırlarıyla birlikte ortadan kaybolması, uzun yıllardan sonra CIA'nın gerçekleştirdiği "en mükemmel" operasyon olarak niteleniyor. Washington'daki bazı istihbarat uzmanları, "İran, büyük bir panik ve telaş halinde. Bu mükemmel operasyon, hiç beklemediği bir dönemde Tahran'a çok büyük bir darbe oldu" yorumunda bulundular.

ABD'YE GİTTİ

İranlı gazeteci Alirıza Nurizade, "Askari gizlilik derecesi çok yüksek olan istihbarat bilgileri ile ABD'ye kaçtı" dedi. İran uzmanı Şahriyar Ahi ise "İran'ın elindeki en hassas bilgiler, şimdi karşı tarafın elinde. Tahran'ın bu hasarı onarması zaman alacak" dedi. Ahi, İran'da kritik görevlerde değişiklikler olabileceğine dikkat çekti ve Askari'nin, eski Savunma Bakanı Amiral Ali Şakhani ile çok yakın ilişkisine işaret etti. Ahi, "İran rejiminin dış operasyonları artık açığa çıkacak. Askari bildiklerini anlatacak. Tahran'da ise Askari'nin neler anlattığını çözmeye çalışacaklar" dedi. Uzmanlar, Askari olayının, Tahran'da bazı kelleleri uçuracağını ileri sürüyorlar. Ali Rıza Askari'nin, İran'ın nükleer sırlarının yanı sıra "korku saçan" Kudüs Gücü hakkında "çok derin bilgi sahibi" olduğu ifade ediliyor. CIA'nın Ali Rıza Askari'den elde edeceği istihbarat karşısında, Moskova ve Pekin'in, nükleer programı konusunda İran'ı kayırmakta çok zorlanabileceği belirtiliyor.

Askari'nin Suriye'ye yaptığı on günlük gezi "en üst" düzeylerden onay almak zorundaydı. Askari Şam'a ulaştıktan iki gün sonra, ailesi de İran'dan ayrıldı. Alirıza Nurizade, Askari ve ailesinin kaçışının "son derece dikkatli" planlandığını söyledi. İddialara göre, Ali Rıza Askari, Şam'dan Tahran'a bir faks veye bir e-mail mesajı yollayarak, "silah ticareti ile uğraşan bir kişinin" kendisiyle İstanbul'da görüşmek istediğini belirtti ve Türkiye'ye gitmek için izin istedi. Nurizade, "Tahran, Askari'nin İstanbul'a gitmesine izin verdi" dedi. Askari'nin İstanbul'da kalacağı otel için rezervasyon İran'ın "askeri ataşesi" tarafından yapıldı. Askeri Ataşe'nin bir başka otelde yer ayırttığı, ancak Askari'nin "orası hiç güvenli değil" diyerek değiştirilmesini istediği belirtildi. Bunun üzerine, İranlılar'ın çok tercih ettiği "Ceylan Otel"de Askari için üç oda ayrıldı. Askari, kaybolmadan önce Tahran'da bir akrabasını da telefonla aramış.

İNTİKAM MI?

Ali Rıza Askari, 1990'lı yıllarda, İran'ın kısa ve orta menzilli füze programlarından (Nazeat, Fecir ve Zelzal) sorumluydu. Askari, 1996-1997 döneminde, defalarca, Rusya, Çin, Kuzey Kore ve Güney Asya'ya iş gezileri yaptı. Askari'nin kaçışı için olası bir neden olarak, Savunma Bakanlığı'nda yolsuzluk yapan "yetkili" kişileri ortaya çıkarmasına rağmen tutuklanması ve sorguya çekilmesi gösteriliyor. Sorgusunda işkence görmüş olabileceği öne sürülüyor.

Türkiye: Çok önemli

DIŞİŞLERİ Bakanlığı Sözcüsü Levent Bilman, dünkü haftalık basın toplantısında Askari'nin kaybolmasıyla ilgili soruları yanıtladı. Bilman, "İran bu kişinin Türkiye'ye giriş yaptığını ve ardından akıbetinden haber alınamadığını bildirdi. Dışişleri de bu talebi soruşturulmak üzere ilgili makamlara iletti. Konuya çok önem vermekteyiz" dedi.
hürriyet


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ABD'DE YENİ BİR ERMENİ TASARISI

FLAŞ..FLAŞ.. RUMLAR LOKMACI BARİKATINI YIKIYOR

BUSH'A PROTESTO ŞOKU
»  FRANSIZ MAHKEMESİN'DEN ERMENİLERE DARBE
»  İŞTE İSRAİL'İN GELİŞTİRDİĞİ YENİ KATİL ROBOT
»  İNGİLTERE'YE KAÇIRILAN KADINLAR HAVAALANLARINDA SATILIYOR
»  ABD DARPANESİ DOLARA "ALLAHIN" ADINI YAZMAYI UNUTTU
»  HOLLANDA EYALET MECLİSİ'NE 16 TÜRK GİRDİ
»  HİKMETYAR, TALİBAN'LA İŞBİRLİĞİNİ KESTİĞİNİ AÇIKLADI
»  BAŞKAN BUSH'A 100 BİN DOLARA MASA ALDIK
»  FRANSIZ GENÇLERİN TERCİHİ, AB YANLISI BAYROU
»  İRANLI KAYIP GENERAL KÖSTEBEK MİŞ
»  RİCE ,TÜRKİYE'Yİ İKNA ETTİ
»  ÇİN'DEN ABD'YE SERT CEVAP "SEN KENDİNE BAK"
»  NASA KISKANÇ AŞIK ASTRONOTU KOVDU
»  HELLİM PEYNİRİ SORUNUNA AVRUPA'DA KARIŞTI
»  FRANSA'DA SAĞLIK SKANDALI
»  BUSH, "CASTRO ÖLÜNCE KÜBA'DA KOMİNİZM BİTMELİ"DEDİ
»  YUNAN ORDUSUN'DA"AYASOFYA'YA HAÇ TAKACAĞIM MARŞI"
»  YOLCU UÇAĞI HAVADA ALEV TOPUNA DÖNDÜ
»  PERİNÇEK'İ İSVİÇREDE HAPSE ATABİLİRLER
»  IRAK'TA KANLI GECE, 115 ÖLÜ, 200 YARALI
»  IRAK'TA GEÇEN AY KAÇIRILAN GAZETECİNİN CESEDİ BULUNDU
»  PEŞMERGELER'DEN TÜRKMENLERE GECE BASKINI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.