Haberin görsel malzemesi olarak kullanılan fotoğrafların İletişim Fakültesi öğrencilerinin ödev olarak hazırladığı kısa film sonrası çekilen hatıra fotoğrafı olduğu ortaya çıkmış, Kıbrıs Başbakanı İrsen Küçük de haberi yalanlamış ve Beşparmak dağlarında PKK kampı olmasının mümkün olmadığını söylemişti. Noter aracılığı ile gönderilen Tekzip metnini yayınlamayan Takvim Gazetesi ise Bakırköy Sulh Ceza Mahkemesi'nin kararı üzerine tekzibi yayınlamak zorunda kalmıştı.
Haberde ismi ve fotoğrafı geçen öğrencilerin şikayeti üzerine, savcılık tarafından iftira suçundan cezalandırılması için iddianame düzenlendi ve İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılama başladı. Mahkeme, haberi yazan Mutlu Çölgeçen hakkında "basın yoluyla iftira suçu"ndan mahkumiyet kararı verdi ve 10 ay hapis cezasına ve mahkeme kararının -masrafı sanığa ait olmak üzere- gazetede yayınlanmasına mahkum etti.
Mahkeme sanığın sabıkası olmadığından hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi. Çölgeçen 5 yıl içerisinde kasti bir suç işlemesi halinde karar kaldırılacak. Mahkeme ayrıca sanık Çölgeçen hakkında 5 yıl denetimli serbestlik altında tutulmasına karar verdi.
'Gerçekler açıklanırken yalan yazanlar ortada yok'
Haber yayınlandıktan sonra 28 Ocak 2012'de MAZLUMDER İstanbul Şubesi'nde konuya ilişkin basın toplantısı düzenlenmiş ancak yalan haberi yapan hiçbir yayın organı bu açıklamayı takip etmemişti. Yakın Doğu Üniversitesi Radyo-TV Bölümü 4. sınıf öğrencisi Yaşar Bilik'in dönem ödevi için çektiği ve farklı dilekleri olan farklı kültürdeki gençlerin ortaklaşmasını anlattığı "Dilek Ağacı" isimli kısa filmi Takvim Gazetesi'nde "Beşparmak Dağında PKK Kampı" manşeti ile yayımlanmış Yaşar Bilik, konuya ilişkin açıklama yapmıştı. Kısa filmin yönetmeni Yaşar Bilik dönem ödevi olarak bu kısa filmi arkadaşları ile birlikte çektiklerini ve danışman hocalarından onay aldıklarını ifade ederek, haberde yazan hiçbir bilginin gerçek olmadığını ve filmde geçen mekânların Kandil gibi gösterildiğine dikkat çekerek, KKTC Başbakanı İrsen Küçük'ün haberi yalanladığını hatırlatmıştı. Okuldan hiçbir arkadaşının atılmadığını ifade eden Bilik, asparagas haberden dolayı sokağa çıkamaz hale geldiklerini ve ailelerinin bile ilk etapta kendilerine inanmadığını anlatmıştı.
'Kıbrıslı gazeteler haberle dalga geçiyor'
Bilik'in avukatı Halim Yılmaz, yalan haberlerle insanların mağdur edildiğine ve toplumun ırkçı duygularının harekete geçirildiğine dikkat çekerek, "Bir muhabir nasıl oluyor da bir fotoğraf karesine bağlı olarak bu haberi hazırlıyor? Kıbrıs'taki gazeteler, bu haberle dalga geçiyor. Toplumsal duyarlılıklar tamamen gözardı edilmiş. Haber tamamen asparagas" demişti.
Söz konusu asparagas haber AKP'ye yakınlığı ile bilinen gazetelerde geniş yer almış; ancak Bilik ve MAZLUMDER tarafından yapılan basın toplantısını sadece DİHA takip etmişti. Toplantıya katılanlar, "gerçekler açıklanırken, yalanları yazanlar ortada yok" değerlendirmesinde bulunmuştu.