MADRİD -Haçlı Seferleri sırasında kurulan ve 1307 yılında dönemin Papa'sı 5. Clemente'nin talimatıyla ortadan kaldırılan Tapınak Şövalyeleri'nin mirasçısı olduğunu iddia eden "İsa'nın Tapınağına Egemenlik eden Tarikat" adlı dernek, Papa 16. Benediktus'a dava açılması için başvuruda bulundu.
Papa 16. Benediktus'a Vatikan devletinin başkanı olarak değil Papa 5. Clemente'nin varisi olduğu gerekçesiyle dava açılması için Madrid Mahkemesine talepte bulunan dernek, Papa 5. Clemente'nin döneminde haczedilen ve şu anda toplam değerleri 100 milyar avroyu bulduğu söylenen Tapınak Şövalyeleri'ne ait mal ve mülklerin kendilerine teslim edilmesini istiyor.
Vatikan'ın İspanya'daki Papalık elçisi aracılığıyla Madrid Mahkemesi'nde Papa 16. Benediktus'a açılmak istenen davayla ilgili verilen bilgide, "Roma Kilisesi'nin (Vatikan) ekonomik olarak iflas etmesine neden olmak gibi bir niyetimiz yok. Sadece mahkeme, tarikatımıza karşı yapılan entrikaların büyüklüğü hakkında bir fikir ortaya koyabilir" denildi.
700 yıl önce kaldırılan Tapınak Şövalyeleri'nin mirasçısı olduğunu savunan "İsa'nın Tapınağına Egemenlik eden Tarikat" adlı yasal derneğin, Papa'ya dava açmak için yaptıkları ilk başvurunun reddedildiği, ancak karara itiraz ettikleri ve mahkemenin yeni kararını bekledikleri açıklandı.
14. yüzyılda Avrupa'da 15 binden fazla adamı olan Tapınak Şövalyeleri, 13 ekim 1307'de Papa 5. Clemente'nin talimatıyla tutuklanıp ortadan kaldırılmıştı.
VATİKAN GİZLİ ARŞİVİNDEKİ GİZLİ BELGELERİ AÇIKLAMIŞTI
Vatikan, Ortaçağ’a damgasını vurmuş Katolik tarikatlarından biri olan Tapınak Şövalyeleri’nin duruşma tutanaklarını yayımladı. Orijinal belgelerin tıpkı basımını içeren ve “Tapınak Şövalyelerinin Yargılanması” (Processus contra Templarios) adıyla Gizli Vatikan Arşivi tarafından yayımlanan eserin tanıtımı, geçtiğimiz yıl Ekim ayında Vatikan’da düzenlenen bir basın toplantısıyla yapıldı.
Gizli Vatikan Arşivi yetkililerinden Piskopos Sergio Pagano, eserin tarihçilere katkı amacıyla yayımlandığını belirterek, “Gizli Vatikan Arşivi olarak, Tapınakçılar Tarikatı’nı yüceltme ya da yeniden güncelleştirme gibi bir niyet taşımıyoruz. Sadece tarihi araştırmalara katkı sunuyoruz” dedi.
Piskopos Pagano, yayımlanan eserde “yeni keşif” olarak nitelenebilecek durum bulunmadığını da ifade ederek, “Hiçbir şekilde yeni bir keşiften söz edilemez. Chinon parşömeni dahil, tüm metinler zaten bilinen şeylerdi. Çalışmada önemli olan tek şey, özgün belgelerin sanat değeri yüksek bir kitapta derlenmesi ve edisyon kritikli neşrin tarihi bir yorumla sunulmasıdır” diye konuştu.
SİLAHLI TARİKAT SAPKINLIKLA SUÇLANMIŞTI
Tapınak Şövalyeleri, I. Haçlı seferinden sonra, Kudüs Kralı II. Baldwin’in izniyle, askeri-dini bir tarikat olarak 1119’da kuruldu. Fransız şövalyesi Hugues De Payens ve akrabası Goddfrey de Saint-Omer tarafından kurulan tarikatın amacı, ele geçirilmiş kutsal topraklara ziyarete gelen Hristiyan hacıları Ortadoğu’nun tekin olmayan cografyasında yolculukları boyunca korumaktı.
Resmi adı “Pauperes Commilitones Christi Templique Solomonici” (İsa’nın ve Süleyman Tapınağının fakir askerleri) olan tarikata, II. Baldwin El Aksa Camii’ni (Eskiden Süleyman’ın tapınağının bulunduğuna inanılan bölge) üs olarak vermişti. Bu yüzden kısaca Tapınak Şövalyeleri ya da Tapınakçılar olarak bilinirler.
Tapınakçıların Roma Kilisesi tarafından resmi olarak tanınmaları 1129 yılında gerçekleşmiştir. 200 yıl boyunca kutsal topraklarda bulunan Tapınakçılar, kiliseden sağladıkları bazı ayrıcalıklar ve özellikle hacılardan topladıkları vergilerle Avrupa’nın önemli bir gücü haline geldiler. Büyük Üstad’ları Fransa Kralı’na borç verecek kadar zenginleşmişti. Avrupa’da pek çok yerde üsleri bulunan tapınakçılar, çok önemli bir askeri-siyasi ve ekonomik bir gücü ellerinde tutuyorlardı.
Fransa Kralı 4. Philippe, Tapınak Şövalyeleri’ni ortadan kaldırabilmek amacıyla, kendilerini sapkınlıkla suçlayarak tarikat üyeleri hakkında uzun bir kovuşturma ve takibat süreci başlattı.
Kral 4. Philippe, o dönemde Papalık üzerindeki gücünü de kullanarak, dönemin papası 5. Clemens tarafından Tapınak Şövalyeleri Tarikatı’nın 1312’de resmen lağvedilmesini de sağladı.
ÜSTAD-I AZAM YAKILARAK ÖLDÜRÜLDÜ
Tapınak Şövalyelerinin son lideri Üstad-ı Azam Jacques De Molay da sapkınlıkla suçlandığı uzun bir yargılama sürecinin ardından, 1314’te ateşte canlı canlı yakılarak öldürüldü.
2001 yılının Eylül ayında Gizli Vatikan Arşivi’nde ortaya çıkarılan bir tarihi belge ise Papa 5. Clemens’in, Tapınak Şövalyeleri’ni fesih kararını Fransa’nın baskısı neticesinde aldığını; Chinon Sarayı’nda sorgulanan Üstad-ı Azam De Molay ve tarikat üyelerinin aslında sapkınlıkla suçlanamayacağı kanaatini taşıdığını ortaya koyuyordu.
PAPA 5. CLEMENS GİZLİCE AKLAMIŞ
Araştırmacı Barbara Frale tarafından 2001’de ortaya çıkarılan Chinon Parşömeni adlı belge, yaklaşık 7 yüzyıl boyunca sapkınlıkla suçlanan bir tarikat olarak bilinen Tapınak Şövalyeleri’nin, aslında bizzat Papa 5. Clemens tarafından gizlice aklandığının kanıtı olarak değerlendirilmişti.