Bu süreçte gazetenin yaşadığı mali sıkıntılar aşılamazsa, kendisinden beklenen abilik görevini bırakacak. “Zaten yaşım da kemale eriyor artık, temposu bu kadar ağır bir yükü daha fazla taşıyamam” diyor. Taraf’ın misyonu tamamlandı diye düşünenlere “Ben misyoner değilim” hatırlatmasını yapıyor. Bu arada iyi patronun maaşları düzenli ödeyen patron olduğunu da sözlerine ekledi.
İşte Çalışlar’ın o açıklamaları:
MARKAR ‘YÜKÜ KALDIRAMAM’ DEYİNCE, BEN GELDİM
Başar Aslan’ın Ahmet Altan’dan sonra genel yayın yönetmenliği için teklif götürdüğü ilk insan sen misin?
Bilmiyorum. Gazetenin içinden çözmek istemişler aslında. Markar’a devam et sen diye teklif etmişler. Markar “Bu kadar ağır bir yükü ben kaldıramam. Bir tecrübem yok” diyerek reddetmiş.
PARASIZ GAZETECİLİK YAPMAK ZOR
Markar’ın almak istemediği yükü sen neden aldın?
Epey bir tereddüt geçirdim aslında. Çünkü gazete uzun süre maaşları doğru dürüst ödeyemeyen ve sürekli piyasaya borçlanan bir yapıya sahip. Ben böyle şeyleri geçmişte çok yaşadım, parasız gazetecilik yapmanın ne kadar zor olduğunu bilirim. Fakat sonunda beni şu formül var, bu formül var diyerek ikna etti beni Başar. Bu meseleleri aşabileceğini söyledi.
HALKA ARZDAN PARA GELMİŞ, AMA SIKINTI DEVAM EDİYOR
Hangi süreçte?
Geçen ayda halka arz yapmışlar. Epeyce bir nakit para girmiş. Borçları ödemişler. Şimdi yeniden halka arz hazırlığı yaptığını söyledi. Çünkü oldukça iyi nakit para geliyor. Borsadaki durumları da iyi biliyor. Dört liraya girmişler başlangıçta. Şimdi sekiz lira civarında hisseleri.
KENDİME 1 YILLIK SÜRE TANIDIM
Peki maaşlar ödenebiliyor mu?
Sıkıntılar ortadan kalkmış değil. İki aylık maaşları içerideydi arkadaşların. Geçen hafta bir tanesini ödedi. Başar’a dedim ki maaşları ödenemeyen, sürekli mali kriz yaşayan bir gazeteye bu saatten sonra çok da fazla aman aman gibi bir sarılma niyetim yok. Kendime bir yıllık süre tanıdım. Bu sürenin sonunda bakarım duruma. Zaten yaşım da kemale eriyor artık. Belli bir yaştan sonra sürekli gazete yöneticiliği yapmayı da doğru görmüyorum.
BAŞAR’IN DOSTU DEĞİLİM
Sen bir dostunu, Başar Bey’i sıkıntıdan kurtarmak için mi çok da fazla istemeden evet dedin?
Yoo, ben Başar Bey’in dostu değilim. Tanımıyordum bile. Ama aracı arkadaşlarım var. Alper Görmüş, Mehmet Bekir gibi. Taraf’ın yaşaması için katkıları olan insanlar bunlar.
Hangi özelliklerinle istendiğini düşünüyorsun?
Bana dedikleri şu: “Senin bu dönem Taraf gazetesinin daha yumuşak, muhalefeti bugünün uzlaşma ortamına uygun yapabilecek bir kimliğin, kişiliğin, siyasi tavrın var. Bu tavır, Taraf’ın bugünkü ihtiyaçlarıyla örtüşüyor.” Başar Aslan’la sonradan konuştuk.
İYİ PATRON PARALI OLANDIR
Sence nasıl bir gazete patronu? Çünkü kaç çeşit patronla çalıştın.
Her çeşidiyle çalıştım. Bir buçuk aydır bu gazeteyi çıkarıyorum. Bir gün bile gelip ya şu başlığı niye böyle attınız, şu gazetede bu haberi niye çıkardınız diye müdahalede bulunmadı. Daha önce de bulunmuyormuş zaten.
Bu iyi bir patron demek için yeterli mi?
Yeterli olması için düzgün ödemelerde bulunması lazım. Maaşları düzgün ödemeyen patron iyi bir patron olmaz.
SARIGÜL ORTAK OLABİLİR
Mustafa Sarıgül mevzuu nedir? Gazeteyi almak istiyormuş…
Valla sordum bunu patrona. Yok böyle bir şey dedi. Kaldı ki almak istiyorsa ben niye itiraz edeyim? Eğer kanlı katil değilse, karanlık bir geçmişi yoksa, parası varsa, her Türkiye Cumhuriyeti yurttaşının bu gazeteye ortak olmak hakkı var. Bu Mustafa Sarıgül de olabilir, başka birisi de. Gelsinler ortak olsunlar zaten. Bu gazetenin bir tarafından tutsunlar. Buradaki çalışanlara daha iyi imkânlar sağlasınlar.
Sarıgül ile konuştun mu?
Niye konuşayım? Sarıgül aradı kutladı beni de. Sen buraya ortak olmak istiyor muydun diye sormadım. Ortak olmak isterse de itirazım yok.