Sivil insiyatif adına bir açıklama yapan Avukat Sabahattin Korkmaz, Diyarbakır başta olmak üzere bazı illerde imza kampanyası başlattıklarını, amaçlarının AB müzakere süreci öncesinde ve sonrasında Kürt sorununa ilgili taraflar nezninde duyarlık oluşturmak olduğunu ifade etti. 50 bine yakın imza topladıklarını, toplanan imzalarla Kürtçe, Türkçe ve İngilizce hazırladıkları bildirgeyi AB Ankara Büyükelçiliği’ne verdiklerini bildiren Korkmaz, Meclis Başkanı Arınç’ın yurtdışında olması nedeniyle kendisiyle görüşemediklerini, dilekçeleri ve bildirge metnini Evrak Kayıt Bürosu’na teslim ettiklerini kaydetti.
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Korkmaz, yaptığı açıklamada "Demokratik Kürt Federe Devleti" tabirini kullandığının anımsatılması üzerine, "Biz, Türkiye’ye demokratik, çoğulcu, federal bir yönetim sisteminin daha uygun düştüğü görüşüne sahibiz. Kampanyamız, bu çerçevede yürütülmüştür" dedi. Kürt sorununun, esaslı çözümünün burada olduğunu savunan Korkmaz, farklı görüşler ortaya konulabileceğini, bunların düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Korkmaz, her türlü şiddete karşı olduklarını, yasal zeminde hak arama mücadelesi yürüttüklerini belirtti.
KÜRDİSTAN COĞRAFİ TERİM
Korkmaz, Türkiye’nin doğusunun Kürdistan olarak gözükmesini nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine de, "Biz, Kürdistan diye bir coğrafyayı tanıyoruz. Kürt ve Kürdistan kelimelerinin bu kadar duyarlılık oluşturması bizce doğru değil. Başkası, başka bir şey söyler. Anadolu der, Mezopotamya der. Ama Kürtlerin yaşadığı bir coğrafyaya Kürdistan demenin bir coğrafik tanım olduğu görüşündeyiz" diye konuştu.