Tuzla'da bir tersanede dün meydana gelen iş kazası sonucu ölen 3 işçinin cesedi, otopsi amacıyla Adli Tıp Kurumu morguna gönderildi. Kazada ölen Ramazan Ergün, Emrah Varol ile Ramazan Çetinkaya'nın cenazeleri, otopsi amacıyla Adli Tıp Kurumu morguna götürüldü. Otopsinin ardından Çetinkaya'nın, ailesi tarafından alınarak toprağa verilmek üzere Zonguldak'a, Varol'un Samsun'a götürüleceği öğrenildi. Ergün'ün cenazesinin ise İstanbul ya da Kastamonu'da toprağa verileceği bildirildi.
Bu arada, GİSAN Gemi İnşa Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin vekili avukat Abdulkadir Yalbuz, tersane önünde bekleyen basın mensuplarına açıklama yaptı. Açıklamasını yazılı bir metinden okuyan Yalbuz, şunları kaydetti: ''Şirkete ait tersanede yapımı bitmiş, test aşamasında olan projesi ve ekipmanları armatör tarafından sağlanan 'NB 42' proje numaralı gemide, dün saat 15.40 sıralarında armatör firma tarafından üretici firmasından satın alınan kurtarma botu (Free-Fall) testinde, gözetmen firma yetkilileri Free-Faal rampasını imal eden şirket mühendisleri ve armatör temsilcileri gözetiminde yapılacak test için, 19 kişi tersanemiz ve tersanemiz taşeron firmasından tedarik edilerek kurtarma botu ile birlikte denize bırakılmıştır.
Denize bırakma esnasında botun camı kırılmış, tekne içine giren su sonucunda söz konusu üzücü olay meydana gelmiştir. Başta vefat eden personelimize Allah'tan rahmet, ailelerine baş sağlığı, yaralı işçilere de acil şifalar diliyoruz. Olay adli makamlara intikal ettiğinden şu aşamada daha fazla açıklama yapılamamaktadır. Acımız büyüktür.'' Öte yandan, GİSAN tersanesi önünde işçilerin ve basın mensuplarının bekleyişi sürüyor. Tersanede, kaza nedeniyle çalışma olmadığı bildirildi.
TMMOB MAKİNE MÜHENDİSLERİ ODASI SERT TEPKİ GÖSTERDİ
TMMOB Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı İlter Çelik, Tuzla Tersaneler Bölgesi'ndeki bir tersanede dün yaşanan kazaya ilişkin, ''Ağırlık testinin kum torbasına bağlı simülasyon düzenekli araçlarla yapılması gerekirken, insanların kum torbası olarak kullanılmaları, ülkemizde insan hayatının ne kadar değersizleştirildiğini bir kez daha gözler önüne sermektedir'' dedi. Çelik, düzenlediği basın toplantısında, Tuzla Tersaneler Bölgesi'nde dün yaşanan olayda hayatını kaybeden işçilerin ailelerine başsağlığı dileyerek, bu olayla birlikte son dönemlerde 106 işçinin hayatını kaybettiğini söyledi.
Makine Mühendisleri Odası ile İstanbul Tabip Odası ve diğer meslek örgütlerinin yaptığı uyarıların dikkate alınmadığını belirten Çelik, yaşanan ölümlerden ders çıkarılmadığını kaydetti. Dün yaşanan olayda bir geminin kurtarma filikasını test etmek için torbalar yerine işçilerin kullanıldığını hatırlatan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:
''GİSAN Tersanesinde inşası tamamlanan 12 bin 500 tonluk 'Panama' bandıralı tanker, denetimlerden sorumlu olan ve Fransız loydu olarak bilinen Bureau Veritas firması tarafından test edilmekteydi. Bu testlerden biri olan kurtarma filikasının serbest düşme testinde, kurtarma filikasının düzeneğindeki bir hata nedeniyle gemiye çarpması ve kontrolsüz düşmesi sonucu camları patladı ve içine su doldu. İçinde test amaçlı ağırlık kullanılmak üzere emniyet kemerleri bağlı halde oturan 19 işçiden 3'ü öldü, 16'sı yaralandı. Ağırlık testinin kum torbasına bağlı simülasyon düzenekli araçlarla yapılması gerekirken, insanların kum torbası olarak kullanılmaları, ülkemizde insan hayatının ne kadar değersizleştirildiğini bir kez daha gözler önüne sermektedir.'' Tersane yöneticilerinin, işçilerin eğitimsizliğini kazaların bahanesi olarak ileri sürdüğünü belirten Çelik, ''Yöneticiler, son kazanın bir denetim ve test işlemi sırasında meydana gelmesini nasıl açıklayacak? Sorumlu yöneticilerimizin dünyada benzer örneklerinde yapılması gerektiği gibi sorumluluğu üstlenmesi ve en azından soruşturmanın ve gelecekteki düzenlemelerin selameti için istifa etmeleri gerektiği ortadadır'' dedi.
Tuzla Tersaneler Bölgesi'nde, işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda ciddi bir yapılanmanın olmadığını, çalışma sistemindeki taşeronluk yapısının değişmediğini, yöneticiler dahil tüm çalışanların bilinçlerinin artırılmadığını ve bağımsız denetim kurumlarının oluşturulmaması halinde ölümlerin önüne geçmenin mümkün olmadığını savunan Çelik, Tuzla ve kaza riski yüksek tüm çalışma alanlarında meslek odaları ve sendikaların içinde yer alacağı bağımsız ve yaptırım gücü olan denetim kurumlarının oluşturulması gerektiğini kaydetti.