Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,2618
EURO
43,9705
IMKB
9.378,000
ALTIN
4.266,530
 
Hava Durumu ANKARA
9 / 23 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
TESPİH ÇEKMESİNİ BİLİYORMUSUNUZ? BİLMİYORSANIZ BU YAZIYI OKUYUN
TESPİH ÇEKMESİNİ BİLİYORMUSUNUZ? BİLMİYORSANIZ BU YAZIYI OKUYUN
 
Hangi tespih kullanılır, her tespih kullanılır mı? Tespihi hangi elle çekmek gerek tüm bunları bilmiyorsanız tespit çekmeyin o zaman!
 
24.10.2005 - 00:01

VÜCUTTAKİ negatif enerjiyi aldığı düşünülen taşları erkekler tespih olarak tercih ediyor.

 Sol elle kullanıldığında bedenin elektriğini topladığına ve depresyona iyi geldiğine inanılan kehribar tespihler, Ramazan'da büyük ilgi görüyor. Nazardan koruduğuna ve uykusuzluğa iyi geldiğine inanılan akik de tercih ediliyor. 

İnsanoğlu 2800 yıldır tespih çekiyor.

 Gam, kasvet, kederden kurtulmak ve vakit geçirmek için elleden düşmeyen tespihin ilk ortaya çıkışı M.Ö 800’lü yıllara dayanıyor ve 2800 yıldır insanoğlu tespih çekiyor.

 Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dinler Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Rafet Özkan, özellikle Türk erkeğinin vazgeçilmez aksesurları arasında yer alan tespihe tarihi kaynaklarda M.Ö 800’lü rastlandığını belirterek, “M.Ö 800’lü yıllarda Hint dini rahipleri brahmanların tespih çektiklerini biliniyor. Tespih bu bölgeden Batı Asya’ya yayılmıştır” diye konuştu.
       
DİNLERİN VAZGEÇİLMEZ ARACI
       Müslümanlık ve Hint dini dışında Hıristiyanlık ve Budizm’de de tespih çekildiğini ve tespih çekmenin çok önemli olduğunu ifade eden Özkan, “Tespih, belli bir rakama ulaşmak ve bu rakamı karıştırmamak için kullanılmıştır ve kullanılıyor” dedi.
       Müslümanların kullandığı tespihlerin 33 ve 99’luk tanelerden oluştuğunu, ayrıca geçmişte bazı tarikat mensuplarının 500’lük ve 1000’lik tespihler kullandıklarının bilindiğini anlatan Özkan, Hıristiyanların Katolik mezhebi mensuplarının da 5 dizeden oluşan tespihleri kullandıklarını söyledi.
       Brahmanların kullandıkları tespihe “dua tacı” adını verdiklerinik aydeden Özkan, ayrıca Buda dininde tespih çekmenin çok önemli olduğunu ifade etti.
       
“TESPİH SADECE İBADET ARACI DEĞİL”
       Tespihin sadece ibadet aracı olmadığını; dinlence, eğlence ve zevklenme aracı olduğunu kaydeden Özkan, Türk kültürü açısından tespih çekmenin de usul ve adaplarının bulunduğunu söyledi. Tespih çekmenin zarafet istediğini kaydeden Özkan, Osmanlı döneminde tespih yapımının güzel sanatlara dönüştürüldüğünü belirterek, “Osmanlı’da 17. Yüzyıl’da başlayan tespihcilik sanatı, 19. Yüzyıl’da doruğa ulaşmıştır” diye konuştu.
       Geçmişte İstanbul’da yapılan birbirinden güzel tespihlerin Hac dönemi Mekke ve Medine’ye gönderildiğini hatırlatan Özkan, ayrıca geçmişte Semerkant, Buhara ve İran’da da tespihçilik sanatının çok gelişmiş olduğunu anlattı. Özkan, 19. Yüzyıl’ın sonuna doğru Kapalı Çarşı’da sadece 300’den fazla tespih tezgahının bulunduğunun bilindiğine işaret etti.
       
3. SELİM’İN ZÜMRÜT, SOKULLU’NUN ELMAS TESPİHLERİ
       Osmanlı padişahlarının yakut, elmas, zümrüt ve benzeri değerli taşlardan yapılmış tespihleri kullandıklarını belirten Özkan, 3. Selim’in zümrüt ve inciden yapılmış tespihi ile Sokullu Mehmet Paşa’nın elmastan dizilmiş tespihinin ünlü olduğunu söyledi.
       

 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


YA GİYECEKSİN YADA YİYECEKSİN

PAPARAZZİLER, JENNİFER LOPEZ'İ FENA YAKALADI

EUROVİSİON'DA 50 YILIN EN İYİSİ 'ABBA'...
»  ÇİZGİ ROMANLARDAN ÇIKMIŞ GİBİ MOTOSİKLETLER
»  ŞEBNEM, ŞENOL'U ALDATTI MI?
»  İHANET EKİP HÜSRAN BİÇTİLER
»  DİZİLERİN CENABET SANATÇILARI
»  ''ASMALI KONAK'' HOLLANDA TELEVİZYONUNDA
»  MEL GİBSON'DAN MEKSİKA'YA 1 MİLYON DOLAR BAĞIŞ
»  TUĞBA'YA ÇOCUK YAPMA YASAĞI!
»  TUĞBA ÖZAY ADINA PORNO SİTESİ
»  GAMZE ÖZÇELİK TARAVİH NAMAZI İÇİN GİTTİĞİ CAMİYE ALINMADI
»  BEKARET SORUSU ŞEBNEM SCHAFFER'İ AĞLATTI!
»  İLHAN MANSIZ, MANKEN OLDU!
»  BAYRAMDA KİM, NEREDE KAÇA SAHNE ALIYOR?
»  GAMZE'NİN PORNO GÖRÜNTÜLERİNİ YAYANLAR SERBEST
»  BEN GÖRÜNDÜĞÜM GİBİ SEKSİ DEĞİL FIRLAMAYIM
»  ONLARIN BİR YATLARI VAR SÜPER DEĞİL SÜPER GİGA
»  GAMZE ÖZÇELİK OLAYINDA 6 KİŞİ SERBEST
»   AVŞAR'IN YUVASINI YIKTIĞI SÖYLENEN KADIN FERAYE KONUŞTU
»  "NİHAT'TAN ÇOCUK DOĞURMAYI DÜŞÜNÜYORUM"
»  GAMZE ÖZÇELİK'İN GÖRÜNTÜLERİNİ YAYINLAYANLAR GÖZALTINA ALINDI
»  ZEKERİYA BEYAZ HOCA YİNE SALLAMALARDA BULUNDU
»  "SEVİŞSİN AMA SEVMESİN"!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.