Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2662
EURO
37,3887
IMKB
8.699,000
ALTIN
2.917,200
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
TEZKERE, MECLİS'TEN EZİCİ ÇOĞUNLUKLA GEÇTİ
TEZKERE, MECLİS TEN EZİCİ ÇOĞUNLUKLA GEÇTİ
 
Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının, Irak’ın terör örgütü PKK’nın yuvalandığı kuzey bölgesi ile mücavir alanlara gönderilmesi için Hükümete bir yıl süreyle izin verilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresinin, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Tezkerenin oylamasına 526 milletvekile katıldı. Oylamada 507 millletvekili kabul, 19 milletvekili red oyu kullandı.
 
17.10.2007 - 18:25
      Beklentilerin aksine sakin geçen oturumda, AKP Milletvekillerinin önerisi üzerine oylama açık olarak yapıldı. AKP bu önerisiyle, parti içindeki doğulu milletvekillerinin tezkereye red oyu verecekleri iddiasına karşı rest çekmiş oldu. Oylamanın açık olması, AKP’nin fire sayısını azaltmaya yönelik bir girişim olarak da değerlendirildi.
      Genel Kurul, TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın başkanlığında saat 15.00’te toplandı. Toptan’ın, Başkanlığın sunuşları bölümünde yer alan Başbakanlık Tezkeresini okutmasının ardından görüşmelere geçildi.
           BUSH: OPERASYON TÜRKİYE'NİN ÇIKARINA DEĞİL
      ABD lideri George Bush, Türkiye'nin olası sınır ötesi operasyonuyla ilgili "Operasyon Türkiye'nin çıkarına değildir" açıklamasını yaptı.
    
      DTP'Lİ DEMiRTAŞ: SEÇMENİMİZ İSTEMİYOR
      SınıHükümetin sınır ötesi operasyon için TBMM’ye gönderdiği tezkere üzerinde Genel Kurul’da konuşan DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, parti olarak “hayır" oyu kullanacaklarını, çünkü kendilerini oy vererek Meclise gönderen seçmenlerin isteğinin bu şekilde olduğunu söyledi.
      Demirtaş, “Bu kısır döngüden kurtulup, demokrasi içindeki yöntemlerle Ankara’yı her vatandaşımız için umudun başkenti yapabilmeliyiz. Bizim her şart ve halde yüzümüz Ankara’ya, gönlümüz umuda ve barışa dönük olacaktır" dedi.
      Tezkerenin, "Meclisin onayını alacak göründüğünü" ifade eden Demirtaş, “Temennimiz tezkerenin kullanılmak durumunda kalmamasıdı"ö diye konuştu.
      Demirteş, DTP’nin sınır ötesi harekata karşı çıkmasına yönelik tepkileri de eleştirdi. Demirtaş, bu konuda farklı düşünen aydınlar da dahil birçok görüşlerinin Mecliste temsil edilmesini sağladıklarını belirtti.
      Demirtaş, “Demokratik tartışma ve sivil çözümü gündemimize almalıyız. Şiddeti ve ırkçılığı övmeyen, teşvik etmeyen, demokrasiyi geliştirme amacıyla ifade serbest olmalı" dedi.
      Demirtaş, çözüm isteyen herkesin Meclis’e güvenmesi gerektiğini ancak gelinen noktada en azından psikolojik olarak bu noktadan uzaklaşıldığını bildirdi.
      Demirtaş, şunları söyledi:
      “Herbirimizin bunda sorumluluğu var. Tezkere sancılı süreçlerin tekrarı olmanın yanı sıra, bünyesinde ciddi riskleri taşıyor. Sınır ötesinde, Türkiye ile sınır ötesi için anlaşmamış bölgesel Kürt yönetimi ile Irak yönetimi var. Öncekilerden farklı olarak ABD de var. Bütün bu aktörlerin konumlanma durumu sınır ötesinde siyasal bir bataklığa saplanma riskini taşımaktadır. Uluslararası hukuk açısından tartışmalara sokabilir. Türkiye’yi savaşan ülke konumuna sokabilir. Bütün bu riskler göze alınsa, askeri açıdan başarılı kabul edilen bir sonuç çıksa da sorunun yeniden karşımıza çıkmasını nasıl engelleyeceğiz. Demokratik tartışma ve sivil çözümü gündemimize almalıyız."
     
      CHP: HEDEF SADECE PKK OLMAMALI

      Sınır ötesi harekat için tezkerenin Meclis Genel Kurulunda görüşülmesi sırasında konuşan CHP İstanbul Milletvekili ve Meclis Dışişleri Komisyonu üyesi Şükrü Elekdağ, hedefin sadece PKK değil, Kuzey Irak’taki Kürt yönetiminin de olması gerektiğini söyledi.
      Elekdağ, “Asimetrik bir mücadelede, harekatın ve dayandığı politikanın ana hedefi, terörü himaye eden devletleri ve mihrakları, terörü destekleyemez hale getirmektir. Bu bakımdan, hedef PKK’dır ama PKK’yı himaye eden Kuzey Irak’taki siyasi otoriteye bu himayenin çok ağır bir bedeli olacağını göstermek gibi bir görevimiz ve sorumluluğumuz vardır" dedi.
      Elekdağ, ABD’nin “PKK’yı himaye eden" Kuzey Irak yönetimine engel olmadığını belirterek, ABD’nin Kuzey Irak’a ve PKK’ya yönelik mevcut politikalarını uygulamakta ısrarlı olmaları halinde bunun ABD için de kapsamlı ve ciddi bir badeli olacağının izah edilmesi gerektiğini söyledi.
      Elekdağ, “ABD, Kuzey Irak’ın ve Irak’ın PKK’yı himaye etme politikasına mı destek verecektir, yoksa müttefiki Türkiye Cumhuriyeti’ne mi destek verecektir? Washington, tüm sonuçlarını dikkate alarak bu tercihi yapmak zorundadır. Türkiye mi, yoksa Kuzey Irak ve onun yayılmacı ideolojisi mi?" dedi.
      Elekdağ, Türkiye’nin elinde türlü seçenekleri ve yöntemleri içeren geniş bir yelpaze bulunduğunu söyledi. Elekdağ, “Bu yelpaze, Kuzey Irak’ın Türkiye’deki ticari ilişkilerini, bu bölgeye verilen elektriği, Habur sınır kapısından yapılan taşımacılığı, Irak ve Afganistan’daki Amerikan askerlerinin lojistik ikmali ve İncirlik üssünün kullanımı gibi birçok yaptırım imkanını içermektedir" diye konuştu.
      Elekdağ, Kuzey Irak yönetiminin PKK’yı Türkiye’ye karşı bir “piyon" olarak kullandığını belirterek, “Bu bağlamda Amerika, PKK’ya ve onun İran’ı hedef alan yan kolu niteliğindeki PJAK’ı, bölgesel planlarında elinden çıkartmak istemeyeceği etkili kartlar olarak bakıyor ve himaye ediyor" dedi.
     
      MHP: TEZKERE BARZANİ'Yİ DE KAPSAMALI

      MHP Grubu adına söz alan Ankara Milletvekili Bölükbaşı, AKP’nin bugüne kadar Meclis’e üç tezkere gönderdiğini anımsatarak, Hükümetin daha önceki tezkerelerini Barzani karşısında kullanamadığını söyledi.
      Türkiye’nin Kuzey Irak’tan kaynaklanan çok ciddi bir terör eylemleriyle karşı karşıya olduğunu söyleyen Bölükbaşı, “Tehditler karşısında Türkiye, milli güvenliğini sağlamak için gerekli tedbirleri almak zorundadır. Türkiye’nin artık dayanacak gücü ve sabrı kalmamıştır. MHP güvenlik güçlerinin içerde ve dışarıda yürüteceği ve alacağı önlemin yanında ve destekçisi olacaktır" dedi.
      AKP Hükümetinin bu konuda "hep göstermelik çıkışlarla" önlem almaya çalıştığını öne süren Bölükbaşı, “Ne yazık ki cesaret göstermemiştir. Hükümet 4 yıl boyunca Irak’ta yaşanan olaylar karşısında sessiz kalmıştır" diye konuştu.
      Bölükbaşı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın, 4 ay önce, “Sınır ötesi operasyon için hükümet Meclis’ten yetki çıkarmalıö yönündeki sözlerini hatırlatarak, “AKP iktidarı 4 ay önce karşı çıktığı sınır ötesi operasyonlarına şimdi Meclis’e taşımıştır. Hükümetin yaptığı yanlış politikalar sonucu bugün bu noktaya gelinmiştir. Bu tezkere geç kalınmış bir karardır" şeklinde konuştu.
      MHP’nin Başkabakanlık tezkeresine destek vereceğini belirten Bölükbaşı, tezkere metnini eleştirdi. Bölükbaşı şunları söyledi:
      “Tezkere metni üç paragraftan oluşuyor. Askeri harekatın hedefi çok kısıtlı bir şekilde ifade edilmiştir. Tezkere eksik ve sınırlı bir çerçevede hazırlanmıştır. Tezkerenin metnine bakıldığında hedef PKK tehditleri ile sınırlı kalıyor. Oysa terör unsurlarının hedefleri, peşmerge guruplarının etkisi metin dışında tutulmuş. Dolayısıyla bu gibi unsurlar sınır ötesi operasyonun dışında tutuluyor. Bu askeri açıdan sakıncalıdır" dedi.
      Tezkerenin PKK ile sınırlı tutulmasını eleştiren Bölükbaşı, PKK militanlarının Kuzey Irak’taki peşmerge gruplarının içine sızacağını öne sürerek, “Bu durum TSK mensuplarının güvenliğini tehlikeye sokacak" dedi.
     


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


REFERANDUMDA OY KULLANMAYANA 17 YTL PARA CEZASI

TEZKERE REKOR OYLA KABUL EDİLDİ

"HIRSIZA MANİ OLMAYAN HIRSIZIN DOSTU"
»  BÜYÜKANIT'TAN ABD'YE ERMENİ UYARISI
»  ESMA ESAD'IN KUAFÖRLÜK MERAKI
»  AKP'Lİ ERGÜN:"TEZKERE MEŞRU MÜDAFA HAKKI"
»  MHP'Lİ BÖLÜKBAŞI'DAN HÜKÜMETE TEZKERE ELEŞTİRİSİ
»  REFERANDUM İPTAL EDİLMEDİ,PAZAR GÜNÜ SANDIK BAŞINA
»  TERCÜMAN’DAN ULUS’A ÇAĞRI
»  SINIR ÖTESİ OPERASYON PLANI MGK'DA
»  YSK:REFERANDUM YAPILACAK
»  "KAZ DAĞI'NIN ÜSTÜ ALTINDAN DAHA ÖNEMLİ"
»  HAŞİMİ:"ANKARA'DAN İSTEDİĞİMİ ALDIM"
»  CEZAEVLERİ MÜDÜRLERİ KADIN OLMALI
»  ABD VE İSRAİL'LE ANLAŞMALAR İPTAL EDİLSİN
»  İŞTE HAREKAT'TAN ÖNCE SINIRDAKİ EN SON GÖRÜNTÜLER
»  HAYRUNNİSA GÜL, PROTOKOLDE
»  HAŞİMİ ANKARA'DAN İSTEDİĞİNİ ALIP GİTTİ
»  CUMHURBAŞKANI'NI HALK SEÇECEK YALANI
»  BAYDEMİR'E BUNLAR VIZ GELİP TIRIS GİDİYOR
»  TEZKERE ÖNCE MECLİS'TE, SONRA 'GÖRÜŞ FARKI'NDA
»  STRATEJİK ORTAK TÜRKİYE'YE SAVAŞ İMA ETTİ
»  KÜRESEL ISINMA TÜRKİYE'Yİ YAKACAK
»  BAYKAL'IN GİZLİ YARDIMSEVERLİĞİ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.