Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
36,0970
EURO
37,4758
IMKB
9.837,000
ALTIN
3.353,320
 
Hava Durumu ANKARA
-3 / 3 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
TMSF'DEN ÇUKUROVA GRUBUNA YENİ BORÇ
TMSF DEN ÇUKUROVA GRUBUNA YENİ BORÇ
 
TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, Çukurova Grubu'ndan alacakları konusunda ihtilaflı oldukları, yaklaşık 100 milyon dolarlık bir hesap daha olduğunu açıkladı.
 
9.11.2006 - 09:45

Çukurova’dan protokole dayalı alacakların tahsil edildiğini hatırlatan TMSF Başkanı Ertürk, “Ama yine protokolün içinde olan ihtilaflarımız var. Kabaca 100 milyon dolarlık bir hesap çıkabilir” dedi.Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk, BUGÜN’e Fon’un gündemindeki çalışmalar ve güncel tartışmalarla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Son günlerin önemli tartışmalarından biri olan “Çukurova Grubu TMSF’ye olan borcunu kapadı” konusuna açıklık getiren Ertürk, söze “Karamehmet ile henüz helalleşmedik” diye başlayarak, şu bilgileri verdi: “Tabi ki protokole bağladığımız 2 milyar 70 milyon doları aldık. Ancak protokolde de yer alan ama ihtilafları devam edip mahkemelerde olan veya mahkeme kararlarıyla bir kısmı kesinleşmiş olan alacaklarımız var. Bu konudaki görüşmelerimiz devam ediyor. Rakam da henüz ortaya çıkmış değil. Kabaca 100 milyon doları bulan bir hesap çıkabilir. Örneğin, Satel’le ilgili karşılıklı davalar var. İnterbank’ın devrinden dolayı yürüyen davalarımız var.” Ertürk, ayrıca bu nedenle davalı oldukları kişi ve kurumların, açtıkları ihalelere katılmasının da mümkün olmadığını vurguladı.

ULUSLARARASI OPERASYON Ertürk’ün, yaptıkları çalışmalar hakkında verdiği diğer bilgiler de şöyle: l Şu anda Kentbank’la ilgili bir çalışma yürütülüyor. Bayındır ile Yaşar Grubu’na benzer bir çalışmamız olacak. EGS Grubu ile 300 milyon dolar civarındaki borcu için protokol yapılması için çalışıyoruz. Egebank’ta ihtilaf devam ediyor. l Yurtiçinde olduğu kadar yurtdışında da vatandaştan kaçırılan varlıklar ve paraların Fon bünyesine alınmasıyla ilgili operasyonlar sürüyor. Ancak dışarda hukuki süreç çok uzun sürüyor. Birçok uluslararası operasyonda ele geçirdiğimiz paralar için tedbir konuldu ama bunların fiilen tahsili konusunda zamana ihtiyaç var. l Polonya’da çimento fabrikası, Kazakistan’da Telsim döneminde Cayman adalarında iki yatın ipoteğinin kaldırılması davası, İsviçre’de Uzanlara ait para, altın ve hisse senetleri, Ürdün’de Uzan Ailesi’nin şirketleriyle ilgili girişimler sürüyor. l Londra’da Merill Lynch’de Demireller’e ait 30 milyon dolara tedbir konulmasıyla ilgili dava da sürüyor. Bize göre uluslararası hukuk mücadelesi yeni başladı.

GÜVEN ESASLI İLİŞKİLER UZAN’LA YÜRÜMEDİ Devlet adına yürüttükleri tahsilatlarda güven esaslı çalışmanın önemine vurgu yapan Ertürk, bunu şöyle bir örnekle açıkladı: “Uzan da, Erol Aksoy’la yapılan protokoldeki formüle benzer bir formül sunmuştu. Hatta üzerinde konuşmuştuk. Ama parasal ayağında anlaşamamıştık. Bu gibi girişimler her şeyden önce bir güven meselesidir. Erol Aksoy’la güven esaslı bir protokol imzaladığımız için adım atılmıştır. Bu gibi şeyler sadece psikolojik güvenle sınırlı kalamıyor. Yönetimde, denetim mekanizmalarının da oluşturulması gerekiyor. Biz de bunu ihmal etmedik. Mekanizmaların açığını bulup istediğini yapabilme deneyimi olanlarla bu mekanizmaları maalesef kuramıyoruz. Mekanizmalar iki taraf iyi niyetliyse çalışır. Bu sebeple başka bir grupla Aksoy’la protokol çerçevesinde oluşturulan mekanizmayı oluşturmadık.”

AKSOY’A ŞİRKET DEVRİ

Aksoy’la yapılan protokol doğrultusunda, bu grubun şirketlerinin kasım ayı sonuna kadar devredileceğini de belirten Ertürk, “Süreç sağlıklı işliyor. Aksoy peşinatını ödemişti. Önümüzdeki günlerde taksitini de ödeyecek. TMSF olarak medya, finans ve kablo şirketlerinin yönetimini devretme hazırlıklarımız sürüyor. Tabi ki yönetim sorumluluğu TMSF’de kalacak” dedi.

HAZİNE’YE BORCUMUZ YOK

Sayıştay raporunda Hazine’ye en çok borçlu kurumun TMSF olmasını da değerlendiren Ertürk, şunları anlattı: Fon’un Hazine’ye kayıt üzerinde bir borcu görünüyor ama gerçekte borçlu değiliz. Devlet banka sistemini krizden korumak için sisteme kaynak aktarma kararı verdiğinde, bu kaynağı TMSF üzerinde aktardı. Şimdi ise banka sisteminden bu paraların tahsil edilip Hazine’ye iadesinde aracılık yapıyor. Fon’un kendi borçlanmış ve bu borcu ihtiyaçları için kullanmış bir şirket gibi değerlendirilmemesi gerekirdi. Hakiki borçlularla aynı kefeye konulmamıza şiddetle karşı çıkıyoruz ve itiraz ediyoruz.”

YAKINDA YENİ BİNADAYIZ

TMSF, Demirbank’ın satışı sırasında HSBC Bank’a kiralanan, ancak terör saldırısı nedeniyle boşaltılan ve bugün onarılan Levent’teki binaya geçmeye hazırlanıyor. Ertürk, bu konuda da, şunları söyledi: “Demirbank’ın eski sahiplerinin bankanın malını kendi malları sanma alışkanlıkları devam ediyor. Bazen mahkemeleri de bu konuda yanlış yönlendiriyorlar. Halbuki bina bankayla beraber TMSF bünyesine geçti. Şu anda hizmet verdiğimiz binayı Halk Bankası’na verme konusunda Hazine ile görüşmelerimiz sürüyor. O binayı konulan tedbirden dolayı satma imkânı olmadığı için TMSF yönetimini taşıyacağız."(BUGÜN)




Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ALKOLLÜ İÇKİ FİYATINDA SINIR KALKTI

DEPREM TATBİKATININ İKİ GÜNLÜK FATURASI

YILMAZ UYARDI:'SEÇİM, RİSK DEMEKTİR'
»  CARİ AÇIK SONUNDA UNAKITAN'I DA KORKUTTU
»  KAZDAĞLARINDA ALTIN BULUNDU
»  LPG VE OTOGAZ'DA İNDİRİM
»  TAM GAZ BORÇLANMAYA DEVAM
»  YİMPAŞ İÇİN İLK ADIM ATILDI!
»  BBDK BAŞKANI'NIN BANKACILIKTAKİ 'MR' ENDİŞESİ
»  TÜZMEN'DEN 'RÜŞVET İDDİASINA EŞİT' DAVA
»  KİRA, ENFLASYONU İKİYE KATLADI
»  ÇEVRECİ YOLCU UÇAĞI GELİYOR
»  ''TÜRK BAYRAKLI BANKA KALMAYACAK''
»  SİGARA FİYATLARINA AB ZAMMI
»  SADDAM HÜSEYİN'İN ÖZGEÇMİŞİ
»  ATO'DAN BORÇLANMA RAPORU
»  HÜKÜMET İŞSİZLİĞİN ARTMASINDA BAŞARILI OLDU
»  YİMPAŞÇI DURSUN UYAR ÇOK PİŞKİN ÇIKTI
»  EMEKLİYE, YÜZDE 4.7 ZAM PLANI
»  YENİ ZAMLAR YOLDA
»  HİLELİ KONUT KREDİSİNE DİKKAT
»  ''2007 BÜTÇESİ, HORTUM VE YOLSUZLUK BÜTÇESİDİR"
»  VERGİ KAÇAĞI 5 MİLYAR DOLARA ULAŞTI
»  'FAİZİN HARAM OLMADIĞINA NE ZAMAN İNANDINIZ?'-
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.