Çalışkan, savcı ve hakimlerin trafik kurallarını ihlal etmesi durumunda cezai işlem yapılmadan durumun bir tutanakla kurumlarına bildirileceğini belirtti.
Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan, haftalık bilgilendirme toplantısında, Yargıtay üyelerine trafik cezaları konusunda gösterilen farklı uygulamanın, Yargıtay’ın "hakim ve savcıların kişisel suçların tespit edilemeyeceği" kararından kaynaklandığını açıkladı.
Çalışkan, "Trafikte milletvekillerinden sonra hakim ve savcıları da içeren bir imtiyaz listesi mi hazırlandı?" şeklindeki soruya verdiği yanıtta, Yargıtay’ın, "yargı mensuplarının işledikleri kişisel suçlarda cezai işlem yapılamayacağı" yönünde bir kararının olduğunu hatırlatarak, bu konudaki uygulamalarda, Yargıtay’ın bu kararının etkili olduğunu dile getirdi.
'HERKES SINIRLAMALARA UYMALI'
Karayollarında uygulanan hız limitlerine tüm sürücülerin uymak zorunda olduğunu belirten Çalışkan, İngiltere'de şehiriçinde 48 KM/S, şehirdışında 96 KM/S, otoyollarda 112 KMS, İsviçre'de 50 KM/S, şehirdışında 80 KM/S, otoyollarda 120 KM/S, Norveç'te şehiriçi 50 KM/S, şehirdışında 80 KM/S, otoyollarda 90 KM/S, Fransa ve İtalya'da şehiriçi 50 KM/S, şehirdışı 90 KM/S ve otoyollarda 130 KM/S olduğunu belirten Çalışkan, hız, yakın takip ve hatalı sollama nedeniyle geçen yıl bir milyon 118 bin 170 araç sürücüsüne ceza uygulandığını bildirdi.
Çalışkan, alkollü araç kullanan 79 bin 961, emniyet kemeri takmayan 201 bin 152 sürücüye cezai işlem yapıldığını kaydetti.