Arınç, “Reklam filminde geçen ‘katliam’ kelimesi; ‘Kırım, savunmasız insanların veya tutsakların toplu olarak öldürülmesi’ anlamında kullanılmaktadır. Böyle bir ifade vatandaşlar arasında kin ve düşmanlık tohumları ekebilir. Çocuk izleyicilerin üzerinde olumsuz etki ve muhtemel nefret algısı oluşturacaktır” dedi.
CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, Arınç’a önergeyle TRT’nin Şener’in, Posta Gazetesi’nde hazırladığı “Aleviler Ne İstiyor?” başlıklı yazı dizisinin reklam filminin neden yayınlanmadığını sordu.
Arınç, Bakanlığına bağlı TRT Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgiler doğrultusunda şu yanıtı verdi:
41 BİN DENETİM
“2012 yılında TRT Yayın Denetleme ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı tarafından denetlenen 41 bin 958 program/yayın materyalinden; sekiz televizyon programı ve 71 reklam spotu çeşitli yasal gerekçelerle ‘yayınlanmaz’ olarak raporlandırılmıştır. 2013 yılının ilk 5 ayında da bir televizyon programı ve 48 adet reklam spotu; yayın hizmeti ilkeleriyle ilgili yasa ve yönetmelik hükümlerine aykırılık gerekçesiyle yayınlanmamıştır.
NEDİM ŞENER 29 MAYIS'TA POSTA'DAKİ KÖŞESİNDE YAZMIŞTI
Nedim Şener, Posta Gazetesi'ndeki köşesinde şunları yazmıştı:
Reklam filmi Pazar akşamı yayınlanması için TRT dahil tüm televizyon kanallarına gönderildi. Televizyonların tamamında yayınlandı, TRT hariç. Pazartesi günü sebebini öğrenmek için bir araştırma yaptık. Gerçeği TRT’den yetkili Özlem Taşkan’dan gelen e-posta ile öğrendik. bize ulaşan e-posta’da aynen şu yazıyordu: “Yayın Denetleme ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı kararına göre; Posta Gazetesi Nedim Şener Reklam filmleri içindeki “Katliamlarla susturuldular” ifadesi nedeniyle YAYINLANMAZ almıştır. İyi çalışmalar.”
SANSÜR DEĞİL ÖZ DENETİM
Yapılan denetimler sansür niteliğinde olmayıp, TRT Programlarının Denetimi Hakkında Yönetmelikte belirtilen usul/esaslara bağlı kalınarak; Kanunla belirlenen yayın ilkeleri ile diğer yasa ve yönetmelik hükümlerinin ihlalini önlemeye yönelik, yayın öncesi yapılan bir öz denetimdir.
KİN VE DÜŞMANLIK EKEBİLİR
Bahsedilen reklam filmi içerisinde geçen ‘katliam’ kelimesinin; ‘Kırım, savunmasız insanların veya tutsakların toplu olarak öldürülmesi’ anlamında kullanıldığı görülmektedir. Böyle bir ifadenin vatandaşlar arasında kin ve düşmanlık tohumları ekebileceği, reklam filmindeki spotlar/sözler bağlamında muhatap olacak çocuk izleyicilerin üzerinde olumsuz etki ve muhtemel nefret algısı oluşturacağı değerlendirilmiştir. Kanun hükümleri uyarınca söz konusu reklam yayınlanmamıştır.”
REKLAM FİLMİNDE YER ALAN İFADELER:
Yazı dizisi yayınlanmadan önce bir reklam filmi çekildi. Toplam 20 saniyelik reklam filminde şu cümleler yer alıyordu: “Dışlandılar. Katliamlarla susturuldular. Sadece seçim dönemlerinde hatırlandılar. ‘İnançlarımızı artık özgürce yaşayalım’ diyorlar. Değişen Türkiye’den ne bekliyorlar?”
15 kuruluşa ahlaki uygunsuzluk cezası Arınç, MHP Mersin Milletvekili Ali Öz’ün RTÜK’ün denetimleriyle ilgili verdiği önergeyi de şöyle yanıtladı:
“Üst Kurul tarafından; Kanunun ‘Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel veya ahlakî gelişimine zarar verebilecek türde içerik taşıyan programlar bunların izleyebileceği zaman dilimlerinde ve koruyucu sembol kullanılmadan yayınlanamaz’ hükmüne aykırı yayınlar nedeniyle Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten bugüne kadar 14 yayın kuruluşuna 19 kez uyarı müeyyidesi ve 22 kez de idari para cezası müeyyidesi uygulanması kararı verilmiştir. Kanunun ‘Toplumun millî ve manevî değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz’ hükmüne aykırı yayınlar nedeniyle, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten bugüne kadar 15 yayın kuruluşuna, 17 kez uyarı müeyyidesi ve 10 kez de idari para cezası müeyyidesi uygulanması kararı verilmiştir.”hürriyet