Medyanın bakış açısından Türkiyeli göçmenlerin son 50 yılına ve medyanın entegrasyon sürecindeki etkilerine ışık tutan 'Multikulti Haberler' belgeselinin galası 6 Nisan, Cumartesi akşamı TRT İstanbul Radyosu'nda gerçekleştirildi. Yaklaşık 300 davetlinin katılımı ile yapılan galaya Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, TRT Genel Müdür Yardımcısı Dr. Zeynel Koç'un yanı sıra akademi, sanat, sivil toplum ve siyaset çevresinden seçkin konuklar katıldı. Açılış konuşmaları ve film gösteriminin ardından bir kokteyl ile kutlanan filmin galasını Almanya'nın ünlü kabaristi, ödüllü komedyen Fatih Çevikkollu sundu.
"MEDYANIN KÜLTÜRLER ARASI ARACILIK ROLÜ DEVAM ETMELİ"
"Multikulti Haberler" belgeselinin galasında ilk söz alan konuşmacı olan Yönetmen Semra Güzel Korver medyanın aracılık rolüne dikkat çekti: "TRT'yi pek çok toplantıda temsil ettim. Katıldığım her yerde 'Başörtünü sınırda mı çıkardın', 'TRT'de kadın yönetmen var mı?' gibi sorularla karşılaşıyorum. Bu soruların hepsi uzman gazeteci arkadaşlarımdan geliyor. Maalesef kültürel çeşitlilik konusunda fazla bilgileri yok. Bu tür sorular beni medya konusunda farklı bir yönde çalışmaya yöneltti. Medyanın endüstrisi çok geniş, teknoloji yatırımı çok fazla ama sanırım insana yapılan yatırım çok yetersiz. Dolayısıyla sadece teknolojik yatırımlar yetmiyor, çocukluktan itibaren ülkemizde yaşayan öteki ile de ilgili medyanın kültürler arasındaki aracılık rolünün devam etmesini istiyorum" dedi.
"SIKINTILARI GÜNDEME TAŞIMAK İSTEDİK"
Galada Korver'in ardından söz alan TRT Genel Müdür Yardımcısı Dr. Zeynel Koç ise "Multikulti Haberler" belgeselinin Almanya'ya yönelik hazırlanan projelerin bir parçası olduğunu ve bir televizyon dizisi çalışmalarının da gündemlerinde olduğunu ifade etti. Medyada çizilen göçmen tipinin aksine giden göçmenlerin eğitimli olduklarına dikkat çeken Koç, "Başta hoşgörülü davranılan göçmenlerin gitmeye niyetinin olmadığı anlaşılınca hoşgörü politikalarının yerini yabancı düşmanlığına bıraktığını görmek mümkün" dedi. "Multikulti Haberler" belgeselinde de Türk gazeteciler ve Alman medyasının tutumunun görüldüğüne işarete den Koç, belgeseldeki görüşlerin herhangi bir şekilde saptırmadan kaçınarak, birinci ağızdan ve provokatif bir dil kullanılmadan nesnel bir şekilde verilmeye çalışıldığının altını çizdi. Koç sözlerini bitirirken Alman basınının TRT ile ortak proje üretme konusundaki isteksizliğine de dikkat çekti.
"MEDYANIN KULAĞINI ÇEKMEYE ÇALIŞTIK"
TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ise. Almanya ile ilgili yaptıkları projelerden en çok ses getirenin Sirkeci'den kalkan "Almanya Treni" ve "Alamanya Alamanya" belgeselleri olduğuna dikkat çekti. Şahin, "Kamu yayıncısı olduğumuz için çok dikkatli davranıyoruz. Olanları da bazen kırpıyoruz ki dostlarımız rahatsız olmasın diye... çünkü bizim misafirperverliğimiz biraz fazla" diyen Şahin, Almanya ile empati yapmaya çalıştıklarını söyledi. Almanya'da sekiz Türk göçmenin öldüğü yangınla ilgili olarak mahkemenin Türk medyasını duruşmaya kabul etmediğine işaret eden Şahin, "Bu belgeselle biraz medyanın kulağını, ilgisini çekmeye çalıştık. Çünkü eğer siz çok kültürlülükle ilgili medya olarak imtihanınızı olumlu verirseniz, diğerlerini de verisiniz. TRT'yi mahkemeye almak sadece yargıyı güçlendirir" diye konuştu. AB Komisyonu'nun çok kültürlülüğün desteklenmesi konusunda bir karar aldığına da değinen Şahin, ZDF'ye 1 saat Türkçe yayın yapılmasını önerdiklerini de sözlerine ekledi.
"NEFRETİ ENGELLEYECEK MEKANİZMALAR KURULMALI"
Galanın son konuşmacısı Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç oldu. Almanya ve Türkiye arasındaki ilişkilerin yüz yıldan uzun zamandır devam ettiğine işaret ederek konuşmasına başlayan Arınç ise yurtdışındaki Türkiye kökenli vatandaşların zaman zaman maruz kaldıkları nefret söylemine dikkat çekti. Nefret söylemlerini önleyecek mekanizmaların kurulmasının gerekliliğine vurgu yapan Arınç, "Yabancı düşmanlığı bazı Avrupa ülkelerinde nefret söylemleriyle hayat buluyor. Yabancı düşmanlığını ortadan kaldıracak, 'multi kültür' dediğimize göre farklı kültürlerin bir arada dostça ve özgürce yaşamasını temin edecek mekanizmaların kurulması lazım" diye konuştu.
TV'DE İLK GÖSTERİM 10 NİSAN'DA TRT 1
Multikulti Haberler’in ilk gösterimi 10 Nisan’da TRT 1’de saat: 20:50'de, ikinci gösterimi 13 Nisan'da TRT 1'de, saat 19:30'da ve sonrasında TRT'nin bütün kanallarında dönüşümlü olarak gösterilecek.
Almanya ile imzalanan ilk 'işçi göçü' anlaşmasının 50'nci yılı anısına bir dörtleme olarak hazırlanan 'Almanya'da Yarım Asır' belgesellerinin ikincisi olan Multikulti Haberler, Türkiye kökenli Alman ve Alman medya kuruluşlarının yöneticileri ile gazetecilerinin bakış açısından göç, göçmenlik, medya, entegrasyon ve İslamafobi konuları ele alınıyor.
Çekimleri Almanya'da gerçekleştirilen ve bir yılda tamamlanan 'Multikulti Haberler' belgeselinde, 1964 yılında kurulan ve bir fenomene dönüşen ilk Türkçe radyolardan Köln Radyosu'nun öyküsü, Radyo Multikulti, Türkçe yayınların Almanca öğrenilmesine etkisi gibi konular da değerlendiriliyor. 1994 yılından itibaren aralarında Türkçenin de bulunduğu 18 dilde yayın yapan 'Radyo Multikulti’nin 2008 yılında kapatılması Almanya'nın çok kültürlü göç politikalarındaki değişiminin simgelerinden birisi oldu. 'Multikulti', göçmenlerin yerleştikleri ülkeye kendi kültürlerini terk etmeden entegrasyonlarını hedefleyen "çok kültürlülük" politikasını tanımlayan bir terim olarak kullanılıyor.KAYNAK: GERÇEK GÜNDEM)