TBMM KİT Komisyonu üyesi Atilla Sertel, TRT'nin film, dizi ve çizgi film projelerine verdiği skandal boyuttaki ücretleri açıkladı. CHP'li Sertel, "Spor spikeri Ersin Düzen, TRT stüdyolarında çekilen ortak yapım Stadyum programı için haftada 69 bin 500, ayda 278 bin lira alıyor. Maysa ve Bulut isimli çizgi film için yapımcıya bölüm başı 450 bin lira ödeniyor" ifadelerini kullandı.
CHP'li Sertel, dış yapımlara da yılda 600 milyondan fazla para harcadığını söylediği TRT'nin, bu harcamalarla tüm özel televizyonları geride bıraktığını vurguladı. Sertel kanalın, aynı başarıyı reyting listelerinde yakalayamadığını da aktardı. Sertel şunları söyledi:
FİYAT REKORU TRT’DE
TRT yönetimi tarafından KİT Üst Komisyonu’na gönderilen cevapları değerlendiren CHP İzmir Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu üyesi Atila Sertel, “Vatandaşlardan kesilen paralarla ayakta duran TRT, özellikle iktidara yakın kişi ve yapımcıların gözdesi haline geldi. Dizilere bölüm başı milyonluk ücretler ödeyen TRT, bir-iki istisna hariç aynı başarıyı reyting sıralamasında gösteremiyor. Yani TRT, ödediği paranın karşılığını ne reklam geliri olarak ne de reyting sıralaması olarak alamıyor. Özel kanallar yapımcılara TRT’den çok daha az para ödüyor ancak başarı oranları çok daha yukarıda. Ya TRT yönetimi bu işi bilmiyor ya da göz göre göre kazıklanıyor” dedi.
Dış yapımlara 2014 yılında 560 milyon aktaran TRT’nin, aynı yıl dışarıya ödediği ücretin yalnızca yüzde 15’i kadar (84 milyon 499 bin) reklam geliri elde ettiğini belirten Atila Sertel, TRT’nin dizilere ödediği ücretlerle tüm kanallar arasında rekoru elinde bulundurduğunu ancak aynı rekoru reyting listelerinde elde edemediğini vurguladı.
TRT’NİN ZENGİNLERİ
TRT’nin kendi zenginlerini yarattığını ve iktidara yakın kişilere ‘bonkör’ davrandığını kaydeden Sertel, şunları söyledi:
“AKP iktidarı döneminde sadece iktidara yakın oldukları için çok sayıda gazeteci, akademisyen, doktor, sanatçı ve siyasetçi TRT sayesinde adeta köşeyi döndü. Üst düzey referanslarla bu kuruma kapağı atan belli kesimler ‘TRT’nin malı deniz…’ yaklaşımıyla cebini doldurmaya bakıyor. Bu konuda çok sayıda somut örnek var. Örneğin aynı alanda başka firma yokmuş gibi Çekim Merkezi Prodüksiyon firmasına 20 farklı projede 23 program yaptırılmış. İddia edildiği kadarıyla AKP’ye yakınlığıyla bilinen Acar Filiz diye birinin sahibi olduğu bu firmaya 1 milyondan fazla para aktarılmış. Yine TRT’nin Euro 2016 spikerleri arasında yer alan ve Cumhurbaşkanı’nın iftarı için Fransa’dan günübirlik İstanbul’a gelen ve Genel Müdür Şenol Göka ile aynı masada poz veren Ersin Düzen de TRT yönetiminin gözdelerinden. Ersin Düzen’in Fransa için ne kadar ücret aldığını bilmiyoruz ama haftada iki gün yayınlanan, yapımcısı ve sunucusu olduğu Stadyum programı için bölüm başı 34 bin 750 lira ödendiğini biliyoruz. TRT’nin kameralarıyla, TRT imkanlarıyla, TRT stüdyolarında çekilen Stadyum için Ersin Düzen’e haftada 69 bin 500, ayda 278 bin lira aktarılıyor. Öte yandan; Cumhurbaşkanının başdanışmanları arasında bulunan Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’na TRT’deki programı için bölüm başı 32 bin 500 lira ücret ödeniyor. Bilal Erdoğan’ın arkadaşı TRT Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Eren’in tavsiyesi ile kanalla çalışmaya başlayan Diriliş dizisinin senaristi ve yapımcısı Mehmet Bozdağ’a da bölüm başı 1 milyon 100 bin lira ücret ödeniyor. TRT’nin zenginleştirdiği isimlerin listesi böyle uzayıp gidiyor.”
ÇİZGİ FİLM İÇİN BÖLÜM BAŞI 450 BİN
TRT’nin 13 kanalından biri olan TRT Çocuk’ta yayınlanan çizgi filmlerin birçoğunun dış yapım olduğunu belirten CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, çizgi filmlerin bölüm başı ücretlerinin 40 bin ila 450 bin lira arasında değiştiğini söyledi. Sertel, “TRT çocuklara yönelik kanal kuruyor ancak bu kanalı yönetecek, proje üretecek çizgi film ve animasyon ekibini oluşturmuyor. İşin kolayına kaçarak çizgi filmleri de dış yapım olarak satın alıyor. Örneğin ‘Elif’in Düşleri’ isimli çizgi filme bölüm başı 42 bin 500 lira ödeyen TRT, ‘Maysa ve Bulut’ isimli çizgi film için ise bölüm başı 450 bin lira ödüyor. Tamamen bilgisayar ortamında yaratılan, set, kostüm ve diğer prodüksiyon masrafları olmayan bir program için yarım milyona yakın ödeme yapılıyor. Diğer çizgi filmlerin 10 katı ücret ödenmesinin sebebini TRT yönetimi açıklamalı. Halkın parası niçin bu şekilde savruluyor kamuoyuna anlatılmalı. Şahsım adına ve partim adına vatandaştan zoraki kesilen paralarla ayakta duran TRT’nin ve yönetiminin yaptığı işlerin peşini bırakmayacağım. Hem KİT Komisyonu üyesi hem Milletvekili hem gazeteci hem de vatandaş olarak TRT’den hesap sormaya devam edeceğim” diye konuştu.
CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, TRT’nin yılda 600 milyondan fazla para aktardığı dış yapımlardan yalnızca birkaçının bölüm başı aldığı ücretler konusunda şu bilgileri verdi:
odatv