Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, vakıfların iktisadi işletme ve şirket kurmasını düzenleyen 26. maddenin görüşmeleri sırasında soruları cevaplamak isterken MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, ayağa kalkarak müdahale etti.
Turbun büyüğü heybede
Birleşimi yöneten Başkanvekili Eyyüp Cenap Gülpınar, Vural’ı “Beni zor durumda bırakıyorsunuz” diye uyardı. MHP’li Ertuğrul Kumcuoğlu ise, “Turbun büyüğü heybede, bir gözünde 41., bir gözünde 42. madde var” dedi.
Lozan’dan uzaklaşmak ihanet
Vakıflar Yasası’nın görüşmeleri sırasında Genel Kurul’da sert tartışmalar yaşandı. CHP’li Öymen, Devlet Bakanı Yazıcı’ya çıkışarak, “Sayın Bakan, Lozan sizi niçin bu kadar rahatsız ediyor?” dedi
10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in “Ulusal çıkarlara aykırı” diyerek 9 maddesini veto ettiği Vakıflar Yasası’nın iki maddesi daha Meclis’ten geçti. Türbanın üniversitelerde serbest bırakılmasında ortak hareket eden AKP ve MHP’li yasanın görüşmeleri sırasında karşı karşıya geldi. Genel Kurul’da zaman zaman gerginlik doruk noktaya ulaştı. MHP ve CHP’nın itirazlarını cevaplayan Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, zor anlar yaşadı.
Vakıfların iktisadi işletme ve şirket kurmasını düzenleyen 26. maddenin görüşmeleri sırasında muhalefetten gelen soruları cevaplayan Devlet Bakanı Yazıcı, “Yabancı vakıflar, Türkiye’de kesinlikle üniversite kuramaz” dedi. Bakan Yazıcı’nın konuşmasının ardından MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, ayağa kalkarak konuşmaya başladı. Bakan Yazıcı’nın bir konuşmasında “Lozan’da ekümenlikle ilgili bir karar yok” dediğini dile getiren Vural, bu konuda Yargıtayın ilgili dairesinin verdiği kararların bulunduğunu söyledi. Bunun üzerine AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elikaş, Vural’ı yasa görüşmelerini “Ajite” etmekle suçladı.
Çok ayıp ediyorsun
Birleşimi yöneten Başkanvekili Eyyüp Cenap Gülpınar, Vural’a “İçtüzüğü zorluyorsunuz. Ben de İçtüzüğü uygulamak zorundayım. Beni zor durumda bırakıyorsunuz” dedi. Verilen bir önergenin oylaması sırasında da MHP’li milletvekilleri karar yeter sayısı istedi. MHP’li Vural, Başkanvekili Gülpınar’a “Milletvekillerinin salona girmesi için beklediği” yönünde suçlamada bulundu. Bunun üzerine Gülpınar, Vural’ı “Çok ayıp ediyorsun. Bu kadar da olmaz ki... Ben istesem milletvekillerini toplamak için elektronik oylamayı 3 dakika yerine 5 dakikada yaparım. Bir daha böyle konuşmayın” diye uyardı. CHP Bursa Milletvekili Onur Öymen ise, Vakıflar Yasası’nın vakıflar meclisinin oluşumunu düzenleyen 41. maddesi üzerinde söz aldı. Atatürk döneminde düzene sokulan vakıf sisteminden, köklü bir sapma olduğunu söyleyen Öymen, Lozan’a aykırı şekilde bir düzenlemenin getirildiğini dile getirdi. Lozan’ın Türkiye’nin bel kemiği olduğuna dikkati çekerek, “Sayın Bakan, Lozan sizi niçin bu kadar rahatsız ediyor?” sorusunu yöneltti.
Hangi ecdad....
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Biz de ecdadımız gibi hareket edeceğiz, mütekabiliyeti uygulamayacağız” dediğini ifade eden Öymen, “Hangi ecdadımız, kapitülasyonları veren mi? Bunu uyguladıktan sonra, ecdadımızın ülkeyi getirdiği yere getirirsiniz. Bizim en büyük ecdadımız, Lozan’ı, Kurtuluş Savaşı’nı yapan, cumhuriyeti kuran Atatürk ve arkadaşlarıdır. Ancak Osmanlı İmparatorluğunu kuranlara da tarihe de saygımız var” diye konuştu.
Öymen, Lozan’dan uzaklaşılırsa, bunu, tarihe ve cumhuriyete ihanet sayacağını dile getirerek, “Lozan’ın adını geçirmiyorsunuz. Yazıklar olsun” dedi.
Turbun büyüğü heybede
MHP Grubunun görüşlerini dile getiren Aydın Milletvekili Ertuğrul Kumcuoğlu da, “Turbun büyüğü heybede, bir gözünde 41., bir gözünde 42. madde var” dedi. Dedelerinin kurduğu bir vakıfta bir Gayrimüslüm’e söz hakkı verilirken, onların vakfında Türk ve Müslümanlara söz hakkı verilmemesini eleştiren Kumcuoğlu, kanunun aceleye getirildiğini ve ciddi sıkıntıların olduğunu vurguladı. Kumcuoğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den yasanın 41. maddesini geri çevirmesini istedi. Çalışma süresinin dolması nedeniyle Başkanvekili Eyyüp Cenap Gülpınar, Salı günü, saat 15.00’te toplanmak üzere birleşimi kapattı. Vakıflar Yasası’ndan geriye iki madde kaldı.
Vakıflar Kanunu görüşmeleri sırasında muhalefet partileri milletvekilleriyle AKP’liler arasında sert tartışmalar yaşandı.
MHP'ye Rağmen Geçen maddeler
25. madde: Vakıflar, vakıf senedinde yer almak kaydıyla, amaç ve faaliyetleri doğrultusunda, uluslararası faaliyet ve işbirliğinde bulunabilecek, yurtdışında şube ve temsilcilik açabilecek, üst kuruluş kurabilecek ve yurtdışında kurulan kuruluşlara üye olabilecek...
26. madde: Vakıflar; amaçlarnı gerçekleştirmeye yardımcı olmak ve vakfa gelir temin etmek amacıyla, Genel Müdürlüğe bilgi vermek şartıyla iktisadi işletme ve şirket kurabilecek, kurulmuş şirketlere ortak olabilecek.
16. madde: Mazbut vakıflara ait hayrat taşınmazlara, genel müdürlük tarafından öncelikle vakfiyeleri doğrultusunda işlev verilmesi öngörülüyor.
14. madde: Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün; mülhak, cemaat ve esnaf vakıflarında vakıf yöneticilerinin teklifi üzerine şartları değiştirmeye, hayır şartlarındaki parasal değerleri güncel vakıf gelirlerine uyarlamaya, Vakıflar Meclisi yetkili olacak.
12. madde: Vakıflar; mal edinebilir ve malları üzerinde her türlü tasarrufta bulunabilir. Mazbut vakıflara ait akar mallar ile hakların daha yararlı olanları ile değiştirilmesine, paraya çevrilmesine veya değerlendirilmesinde Meclis yetkili olacak
11. madde: Genel Müdürlükçe yapılacak tebligata rağmen, bu Kanun uyarınca istenen beyanname, bilgi ve belgeleri zamanında vermeyen, vakıf yönetimine Genel Müdürlükçe bin Yeni Türk Lirası idari para cezası verilir.
5. madde: Vakıflar, vakıf senetlerinde yazılı amaçlarını gerçekleştirmek üzere Genel Müdürlüğe beyanda bulunmak şartıyla şube ve temsilcilik açabilirler. Yabancılar Türkiye’de yeni vakıf kurabilirler.
Kalan maddeler
41 madde: Yeni vakıflar üç, mülhak ve cemaat vakıfları ise birer yedek üye seçer. Seçimler; yeni vakıflarda yönetim organının, mülhak vakıflarda vakıf yöneticilerinin, cemaat vakıflarında yönetim kurullarının seçeceği birer temsilcinin iştiraki ile Genel Müdürlüğün daveti üzerine ayrı ayrı yapılır.
68. madde: Vakıflar Genel Müdürü, Genel Müdür Yardımcısı, I. Hukuk Müşaviri ile Bölge Müdürü ortak kararnameyle, Rehberlik ve Teftiş Başkanı ile Daire Başkanı, Genel Müdürün teklifi Başbakan’ın veya görevlendirdiği Devlet Bakanı’nın onayıyla, diğer personel ise Genel Müdür tarafından atanır.
BBP: Misyonerlik faaliyetleri artacak
BBP Genel Sekreteri Yalçın Topçu, milletvekillerine mektup göndererek, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmekte olan Vakıflar Kanunu’na engel olunmasını istedi. BBP’den yapılan yazılı açıklamada, Topçu’nun, Vakıflar Kanunu’nun TBMM Genel Kurulu’ndan geçmemesi için tüm milletvekillerine mektup yazdığı belirtildi. Açıklamaya göre, Topçu mektubunda, Vakıflar Kanunu’nun birçok maddesinin Lozan’ın yaralayacak hükümler içerdiğini kaydederek, kanunun kabul edilmesiyle misyonerlik faaliyetlerinin de artacağına işaret etti.
Ülkenin bütünlüğü için tehdit
Tapu ve Kadastro eski Genel Müdürü Orhan Özkaya, Vakıflar Kanunu’nun Türkiye’nin bütünlüğüne yönelik büyük tehdit oluşturduğunu söyledi. Özkaya, “Türkiye, Osmanlı hukuk düzeninin eseri olan ’şer-i hukuk’esaslarına göre kurulan cemaat vakıflarını, kendileriyle aynı koşullarda kurulan diğer vakıflarla eşit işleme tabi tutmak zorundadır” dedi. Atatürk’ün, Osmanlı hukuk sistemini çağdaş ve medeni bir hukuka dönüştürmeyi amaçladığını hatırlatan Özkaya, “AKP yeni vakıf sistemi ile, vakıf kurumunu şer-i hükümlere göre yeniden düzenlemeyi amaçlıyor” ifadesini kullandı.
Devlet içinde devlet olacaklar
Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemalettin Taşkıran, Vakıflar Yasası’nın, Türkiye’ye eski hukuk sistemini geri getirme çabasının bir ürünü olduğunu belirterek, azınlık vakıflarının “yeni kurulan vakıf” statüsünde kabul edilmesini Lozan Antlaşması’nı hiçe saymak olarak nitelendirdi. Türkiye’nin varlığını tehdit eden Vakıflar Yasası’nın, AKP’nin uyguladığı Uyum Yasaları’nın son adımı olduğunu belirten Taşkıran, Yasanın çıkmasının ardından, azınlık vakıflarının “devlet içinde devlet” kurabileceğine dikkat çekti.