Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2385
EURO
37,6322
IMKB
9.132,000
ALTIN
2.872,830
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
TURİSTLERİN İSYANI:DEVELER VAR AMA AMBULANS YOK
TURİSTLERİN İSYANI:DEVELER VAR AMA AMBULANS YOK
 
Aspendos'u gezen turist, düşüp yaralandı, yaralı turiste bakacak sağlık ekibi bulunamadı kızan turistler, yardım etmek isteyen Türklere saldırdı
 
29.11.2007 - 13:25

Üç deve var, bir ambulans yok...
     Dünya'nın önemli, en çok ziyaret edilen tarihi mekanlardan Aspendos'ta yeterli sağlık önlemlerinin alınmaması, turistler kadar rehberleri de isyan ettirdi. Tarihi mekanın merdivenlerinden düşerek başından yaralanan Fransız turist Gisella Madolen'e uzun süre sağlık yardımı ulaştıralamayınca, 30 civarında Fransız turist antik tiyatroda olay çıkardı. Yaralı turist Türk rehberler tarafından hastaneye götürüldü. Üç devenin turist gezdirmek ve para kazanmak için hazır beklediği Aspendos'ta, bir sağlık ekibinin bulunmaması üzüntü yarattı.
      Olay, Antalya'nın Serik İlçesi'ne bağlı Belkıs Beldesi sınırlarında, Roma döneminden kalma M.S. 2'nci Yüzyıl'da inşa edilen ve Türkiye'de en çok ilgi gören tarihi mekanların başında gelen Aspendos Antik Tiyatrosu'nda yaşandı. Antalya'ya gelen 40 kişilik Fransız turist grubu 50 kilometre uzaklıktaki Aspendos Tiyatrosu'nu gezmek istedi. Gezi sırasında mermer merdivenlerden ayağı kayarak düşen 57 yaşındaki Gisella Madolen dört basamak yuvarlanıp kafasını sert zemine çarptı. Kanlar içinde kalan ve baygınlık geçiren Madolen'i gören Fransız turistler panik yaşadı. Rehberler, 112'den ambulans istedi, ancak dakikalar birbirini kovaladı, ambulans bir türlü gelmedi.
     
     FRANSIZ TURİSTLERİN İSYANI
      Sağlık rezaletini görüntüleyen DHA muhabirleri ile yaralı turiste yardım etmeye çalışan jandarmalara Fransız turistlerin tepkisi sert oldu. 30'a yakın turist gazetecilerin üzerine yürüyüp sözlü, tekmeli, yumruklu saldırıda bulunurken, jandarma olayları yatıştırmakta güçlük çekti. Bazı turistlerin yardım etmek isteyen Türk vatandaşlarına da tepki gösterdiği, İngilizce küfür ettikleri, el hareketi yaptıkları görüldü. Fransız turistler jandarmalara da hakaret edince antik tiyatrodan çıkarıldı.
      Yaklaşık 45 dakika sağlık ekiplerinin gelmesini bekleyen Fransız turiste yerli turistler yardım etti. Kendine gelen Madolen, arkadaşları ve Türk rehberlerin yardımıyla bir otomobile bindirilerek özel bir hastaneye götürülerek tedavi altına alındı. Madolen'in başına 5 dikiş atıldı ve taburcu edilerek oteline gönderildi.
     
     “PARA ALMASINI BİLİYORLAR''
      Olayın tanıklarından 56 yaşındaki Seval Alkıroğlu, kendisinin de merdivenden düşmekten son anda kurtulduğunu belirterek, şunları söyledi:
      “Yaşanan sağlık rezaletine inanamadım. Ünlü turizm kentinin antik tiyatrosunda sağlık ekibi ve aracı yok. Tiyatroya girerken 10'ar YTL almasını biliyorlar. Milyonlarca YTL kazandıkları tarihi mekanlarda sürekli bir sağlık ekibi bulundurulmalı. Kültür turizmini bu şekilde mi yapacağız. Kültür turizmini tercih edenlerin yaşlı turistler olduğu bilinmiyor mu?, üstelik Aspendos sıradan bir yer mi? Tarihi mekanda yaşanan bu olay turizmde ne kadar sorumsuz ve duyarsız olduğumuz gözler önüne seriyor.''
     
     ‘3 DEVE VAR, BİR AMBULANS YOK’
      15 yıldır profesyonel tur rehberi olarak çalışan ve İspanyol turistleri Aspendos'a getirdiğini belirten Özkan Aydın da yaşananları değerlendirirken şöyle konuştu:
      “Özellikle bu mevsimde bölgeye yaşlı turistler geliyor. Biri düşse, fenalık geçirse, dakikalarla yaşam mücadelesi veren insana en yakın müdahale 50 kilometre uzaklıktaki Antalya'dan geliyor. Böyle bir şey kabul edilebilir değil. Milyonlarca turist, milyarlarca dolar döviz girdisi beklerken, ayağı kayıp düşen turiste küçük bir sağlık yardımında bulunamıyorsak, bulunduğumuz noktayı düşünmemiz gerek. Aspendos'un önünde turist gezdirmek için üç deve var ama bir ambulans yok.''
     
     TASARRUF EDİYORLARMIŞ
      Yılda yaklaşık 600 bin turistin ziyaret ettiği, günde 2- 8 bin arasında turistin geldiği tarihi Aspendos Ören Yeri Müdürü Şaban Akkuş da sağlık ekiplerinin sadece tarihi mekanda düzenlenen konser ve gösterilerde bulundurulduğunu, bunun dışında tasarruf tedbirleri nedeniyle sağlık ekibi ve araç bulundurulmadığını söyledi. Akkuş şöyle dedi:
      “Jeneratörümüz arızalı, onu onaracak, araçlarımıza benzin koyacak parayı bulamıyoruz. Serik'te bir ambulans bir doktor var, o da ilçeye yetişemiyor. Bu olay sırasında da ekip trafik kazasındaydı. Tarihi mekanda sağlıkla ilgili bir sorun olursa 50 kilometre uzaklıktaki 112'den yardım istiyoruz veya 20 dakika uzaklıktaki bir özel hastaneye yönlendiriyoruz. Elimizden bu kadarı geliyor. Ancak yine de bu yaşanan bu üzücü olay üzerine bakanlığımıza rapor gönderip, kalıcı sağlık ekibi bulundurulmasını isteyeceğim.''
     
     KAYMAKAM: SORUŞTURMA BAŞLATTIM
      Serik Kaymakamı Selami Atınok, konuyla ilgili soruşturma açtığını ve ihmali olan görevliler hakkında gerekenin yapılacağını söyledi. Kaymakam Selami Altınok, tarih, kültür ve turizm cennetinde yaralanan herhangi bir kişiye 45 dakika sağlık müdahalesinin yapılamamasının hem ayıp hem de ihmal olduğunu belirterek şunları söyledi:
      “İki yıldır Serik't görevliyim. Şimdiye kadar böyle bir olayla karşılaşmadım. Turist veya bizim vatandaşımız fark etmez, tasarruf tedbirleri nedeniyle ambulans ve sağlık ekibi bekletemediğimiz yere en azından sağlık ekiplerini büyük bir hızla sevk etmeliydik. Konu ile ilgili soruşturma başlattım. Turist rehberleri 112'yi arayıp, yardım istemiş. Aspendos’taki görevlilerin mutlaka 112’den yardım istemesi gerekirdi. Yardım istendi de ambulans gitmedi mi, yoksa hiç mi yardım istenmedi bunu da araştırıyorum. Bu işin peşini bırakmayacağım. Sağlık Grup Başkanlığı ve ilgili bakanlıkla görüşüp gerekli tedbirlerin alınmasını sağlayacağım. Olaydan büyük üzüntü duydum, turizm bölgelerine yakışmayan bir manzara.''

MİLLİYET



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ALMANYA İKİ PAKET İADE ETTİ

ARINÇ'A TOKAT GİBİ CEVAP: SEN KENDİ SEÇTİKLERİNE BAK

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ, MİLLETVEKİLLERİNE YEMEĞİ ERTELEDİ
»  ABD’DEN DTP'Lİ SAKIK’A GİZLİ AKŞAM YEMEĞİ
»  AKP USULÜ ALEVİLİK ÇÖZÜMÜ, 'ÜSTÜ CAMİ, ALTI CEMEVİ'!
»  -DSP, BASINDA TEKELLEŞMEYİ MECLİSE TAŞIDI
»  MEHMETÇİĞİN BEBEĞİ FAKİRLİKTEN DONARAK ÖLDÜ
»  YÜRÜYEN KALE MAYINA NASIL DAYANIYOR
»  TELEKOM'DA MUTLU SON
»  DENİZ AKKAYA'NIN "AHLAKSIZ TEKLİF" DAVASI SONUÇLANDI
»  ÖCALAN İLE KİM KONUŞTU?
»  ALMANYA İLK PAKETİ TESLİM ETTİ
»  ÖZAL'IN PAPAĞANI CABBAR ARTIK KİRALIK
»  ERDOĞAN'DAN TEVHİDE'YE DESTEK TELEFONU
»  TÜRK TELEKOM'DA MUTLU SON
»  MECLİS'TE 12 SAATLİK FEDERASYON MARATONU
»  ABD'LİLERE ŞEHİT AİLESİ AYARI
»  ATALAYDAN RAHİP KAÇIRILMASINA TEPKİ
»  KARS, GAZETE İLANIYLA KAYIP MİLLETVEKİLİNİ ARIYOR
»  TEZİÇ'TEN 10. CUMHURBAŞKANI SEZER'E VEDA ZİYARETİ
»  EMEKLİ SUBAYLAR, ABD BÜYÜKELÇİSİNE ÇOK KIZDI
»  "ABD ELÇİLİĞİNDEKİ GÖRÜŞME ÇARPITILDI"
»  AKP, TAZMİNATLARA GÖZ DİKTİ
»  "BEN KONUŞURKEN GÜLEN MİLLETVEKİLLERİNİ GÖSTERMEYİN"
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.