Gümrük ve Ticaret Bakanlığının, uzun süredir üzerinde çalıştığı Yeni Tüketici Yasa Taslağı, tüketiciler lehine ‘devrim’ niteliğinde değişiklikler öngörüyor.
Buna göre sıfır arabası boyalı çıkan da TOKİ evi ‘ayıplı’ olan da ürünü iade edebilecek. Telefon, internet, elektrik, su dahil tüm aboneliklerde, 1 yılı aşkın sözleşmelerden vatandaş hiçbir gerekçe göstermeden vazgeçebilecek. Reklamlarda rakipler birbirinin adını kullanarak, karşılaştırmalı reklam yapabilecek. Bir başka ifadeyle A bisküvi firması, B firmasından farkını reklamında anlatabilecek. Kredi çeken vatandaş, borcunu erken kapatırsa bankalar faiz ve komisyonda indirim yapmak zorunda olacak. Maketten konut satanlar, proje tamamlama kredisi yaptırmak zorunda kalacak. Müteahhit kaçarsa, projeyi sigorta şirketi tamamlayacak.
KONUT KREDİSİNDE SİGORTA ZORUNLULUĞU KALKIYOR
TOKİ KONUTU DA ‘AYIPLI’ SAYILACAK
Yeni yasa, sadece özel sektör tarafından verilen mal ve hizmetleri değil; kamu tarafından verilen mal ve hizmetleri de kapsıyor. Dolayısıyla 500 bin konut üreten TOKİ de yasanın kapsamına giriyor. Böylece vatandaş aldığı TOKİ konutunun duvarı çatlarsa, çatışı akarsa ‘ayıplı’ mal sayarak iade edebilecek.
SIFIR ARABADA ‘AYIP İSPATI’ SATICIDA OLACAK
Son yıllarda en fazla rastlanan durumlardan olan sıfır araçlarda ortaya çıkan ‘ayıplar’ da yeni yasayla tüketici lehine giderilecek. Bir ürünün satışından itibaren 6 ay içinde ‘ayıp’ ortaya çıkarsa tüketici bunu iade edebilecek. Ürünün ‘ayıplı satılmadığının’ ispatı satıcıya ait olacak. Yani araba satıcısı, ‘bu kullanım hatasıdır’ iddiasını ispatlamakla yükümlü olacak. Aksi takdirde tüketiciye yeni bir araba vermek zorunda kalacak.
ABONELİK ZULMÜNE SON!
Yasanın en dikkat çekici düzenlemelerinden birini de elektrik, su, telefon, doğalgaz, internet, şifreli yayın gibi her türlü abonelikle ilgili düzenlemeler oluşturuyor. Buna göre vatandaş, belirsiz süreli veya süresi 1 yıldan uzun olan abonelik sözleşmelerini istediği zaman, herhangi bir gerekçe göstermeden ve ceza ödemeden feshedebilecek.
Süresi 1 yıldan az sözleşmelerde ise satıcı veya hizmet sağlayıcı, sözleşme koşullarında değişiklik yaparsa, tüketici sözleşmeyi tek taraflı feshedebilecek.
ERKEN ÖDEME HER ŞEKİLDE MÜMKÜN OLACAK!
Tüketici sözleşmelerinde, konut kredileri dahil olmak üzere, vatandaş borçlandığı toplam miktarı önceden ödeyebileceği gibi, vadesi gelmemiş bir ya da birden çok taksit ödemesinde de bulunabilecek. Her iki durumda da satıcı veya hizmet sağlayıcı faiz ve komisyonlarda, indirim yapmak zorunda olacak.
Ancak konut kredilerinde tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilebilecek. Erken ödeme tazminatı gerekli faiz indirimi yapılarak hesaplanan ve tüketici tarafından konut finansmanı kuruluşuna erken ödenen tutarın yüzde ikisini geçemeyecek. Oranların değişken olarak belirlenmesi halinde tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilemeyecek.
SINIRLAR YÜKSELDİ, TÜKETİCİ RAHAT EDECEK
Yeni yasa ile tüketicilerin uyuşmazlıklarda Tüketici Hakem Heyetlerine başvuru sınırı da yükseltildi. Böylece değeri 2 bin liranın altında olan uyuşmazlıklarda ilçe tüketici hakem heyetlerine; 3 bin liranın altında bulunan uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetlerine, büyükşehir statüsünde bulunan illerde ise 2 bin ile 3 bin lira arasındaki uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetlerine başvuru zorunlu olacak. Bu değerlerin üzerindeki uyuşmazlıklar için tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılamayacak. KAYNAK(HÜRRİYET/İNTERNET)