Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,4773
EURO
43,9548
IMKB
9.225,000
ALTIN
4.104,640
 
Hava Durumu ANKARA
7 / 19 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
TÜKETİCİLERİ KANDIRAN E-MAİL ZİNCİRİ
TÜKETİCİLERİ KANDIRAN E-MAİL ZİNCİRİ
 
Türkiye’de markalı üretim yapan gıda sektörü, bir yandan kayıtdışı üretimle, bir yandan da yalan yanlış bilgiler içeren e-mail zincirleriyle mücadele ediyor.
 
28.4.2008 - 05:14

 Gıda Güvenliği Derneği Başkanı, “İnternette dolaşan sağlıkla ilgili bütün o e-mail’leri inceliyoruz, şimdiye kadar biri bile ismi verilen profesör tarafından yazılmış çıkmadı” diyor

Türkİye’de gıda sektörünün yüzde 70’i kayıt dışı... Yüzde 30’u oluşturan kayıtlı gıda üreticileri ise rakiplerinin kaçak güreştiği sektörde bir de yanlış bilgilendirme yapan e-mail zincirleri ve eksik bilgiye dayanan sağlık haberleri ile mücadele ediyor.

Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner bu mail’lerin tamamının yanlış bilgilendirme olduğunu vurguladı: “İnanın biz internette dolaşan sağlıkla ilgili tüm mail’leri inceliyoruz, daha bir tanesi bile doğru çıkmadı. Hepsinin altında bir profesörün ismi olur biliyorsunuz, bu profesörleri arıyoruz, tümü ”İsmimi kullanmışlar, ben böyle bir yazı yazmadım” diyor.

Peki bu mail’ler niye atılıyor? Saner’in verdiği bilgiye göre bu tip mail’ler yurtdışına mail adresi satanlar tarafından gönderiliyor ve hızla yayılıyor. Bir mail birkaç adrese gittikten sonra çarpan etkisiyle binlere, yüzbinlere ulaşıyor, zincirin bir noktasında maili atan kişiye geri dönüyor ve o zamana kadar gezdiği tüm mail adreslerini ele veriyor. Bu kişiler yurtdışında “Türkiye’den satılık e-mail adresi” diyerek bu mail adreslerini satarak para kazanıyor. Birçok insan da gıda alışkanlıklarını bu yanlış bilgiler ışığında yeniden şekillendiriyor.


Tavukta hormon olur mu

Sağlık şu anda herkesin en hassas olduğu konu. Bu nedenle yanlış bilgilendirme yapan e-mail’ler büyük bir hızla yayılıyor ve bu yanlış mailler nedeniyle kayıt içindeki gıda üreticileri büyük töhmet altında kalıyor. Bu mücadelede bazı firmalar dava yoluna gidiyor, dedektif gibi maili dolaştıran kişiyi arıyor, bazı firmalar ise sektör olarak dernekleşerek ’Hayır bütün bu bilgiler yanlış’diyor.

Margarin üreticilerinin “Margarin bitkiseldir, söylendiği gibi kolestrol yapmaz” diyerek kurduğu MÜMSAD bu konuda en son örneklerden biri. Asıl savaşı kuş gribi sırasında veren markalı tavuk üreticileri de Türkiye’de yüzde 90’ı kayıtiçinde olan tek sektör olarak, kendilerini savunmak için Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu’nu kurdu. Platformun ve CP Türkiye’nin Başkan Yardımcısı Nezih Gencer, “Kuş gribi sırasında sektörümüz kendini yeniden var etti. Markalı üreticiler olarak biz kayıt içindeyiz ve sürekli denetleniyoruz. Düzenli olarak tavuklarımızdan örnekler alınıyor. Bugüne kadar bir tek tavuğumuzda bile sağlığa zararlı bir maddeye rastlanmadı. Bırakın hormon gibi zararlı katkı maddeleri vermeyi, tavuğa verdiğimiz yemi bile sterilize ediyor, tertemiz kümeslerde besliyoruz. Hayvansal proteinin çok az tüketildiği ülkemizde tavuk çok sağlıklı ve çok ucuz bir ürün. Tüm çiftliklerimiz günde 24 saat tüketicilerin denetimine açık” diyor.

Tek çıkar yol marka

Batılı ülkeler sağlıklı beslenmek için organik ürünlere yöneliyor. Türkiye’de ise organik ürünlerden bile şüphe edilen, kayıt dışının kayıt içini zorladığı bu ortamda biz ne yapacağız? Veteriner Halk Sağlığı Derneği Bilim Kolu Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere bu soruyu, “En temel önlem, açık satılan her türlü gıda ürününden uzak durmak, denetlenen, markalı ürünleri kullanmak” sözleriyle cevaplandırıyor.

DEHŞET VERİCİ BİR HİKAYE 
Biz neler yiyoruz?

AB Gıda Güvenliği Programı, ürünlerinde sağlığa zararlı tarım ilacı kalıntısı çıkan ülkeleri alarm programına alıyor. Burada Türkiye tüm dünyada 2006’da en kötü üçüncü ülkeyken 2007’de ikinciliğe yükseldi. Yani ürünleri en çok alarm veren ikinci ülkeyiz. Tarım ilacı kalıntısı hepimizin sağlığını tehdit ediyor.
Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Saner, şu dehşet verici hikayeyi anlattı: “Muğla’da bir tarım ürünleri ihracatçısıyla karşılaştım. Ürününde yüksek düzeyde zirai ilaç kalıntısı çıkmış, Avrupa’ya ihraç edememiş. ’Ne yapacaksınız, iç pazara mı verdiniz?’ dedim. ’Yok, o kadar yüksek çıkmadı, Makedonya’ya satacağım’ dedi. Bazı üreticiler, zararlı kalıntı düzeyi hiçbir ülkenin almadığı kadar yüksekse, o ürünü iç pazara veriyor. İç pazarda bir denetim yapılamıyor.”
 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


KİMLİK NUMARASI SALI GÜNÜNDEN İTİBAREN ZORUNLU

YARGITAY'DAN TARİHİ KARAR

ERGENEKON BİR DESTANDIR 2
»  BU MESAJA SAKIN İNANMAYIN
»  TREN SEFERLERİNE YOL KONTROL ROTARI
»  SÜRÜCÜSÜZ KENDİ GİDEN TRAKTÖRLE ÇÖP TOPLUYORLAR
»  PARALI GEÇİŞTE SON SAATLER
»  BU MESAJA SAKIN İNANMAYIN YANARSINIZ!
»  ERGENEKON'U MERAK EDENLERE O BİR TÜRK DESTANIDIR
»  İŞTE POLİSLERİN EN ÇOK MERAK ETTİKLERİ SORULAR
»  HURİYE NİNE'NİN KESİK BAŞINI 28 YIL ARŞİVDE UNUTTULAR
»  ÇANAKKALE'DE BATIRILAN AVUSTRALYA DENİZ ALTISI ÇIKARTILACAK
»  HEPSİ ŞEHİT OLAN 57'NCİ ALAY'IN SON NAMAZINI HALIYA DOKUDU
»  SEPET KAFA ONU DÜNYA BİRİNCİSİ YAPTI
»  TELEKOM"DAN GÖRÜNTÜLÜ TELEFON HİZMETİ GELİYOR
»  ANKARA'DA MOTOSİKLET HEYECANI
»  ALMANYA VİZESİ EL YAKACAK
»  "EVET, ÜÇ KARIM VAR KİME NE"?
»  28 ŞUBAT'IN ASIL KAZANAN'I BU ADAM!
»  "BU MANKENLERE TESETTÜR DEFİLESİ HARAMDIR"
»  MÜZE'DE GÖRDÜKLERİNE KIZDI, HEYKELTRAŞ OLDU
»  BAŞKENT'TE UCUZ ELEKTRONİK EŞYA'YA HÜCUM
»  İŞTE ERMENİ MESELESİNİ TÜRKİYE'NİN BAŞINA BELA EDENLER
»  HEPİMİZ ATATÜRK'ÜZ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.