Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, 'Ailenin; ahlakın, edebin, iffetin ve güvenin mektebi' olduğunu belirterek, 'Aile bağlarında başlayan çözülme, toplumun da çözülmesine yol açar' dedi. Bardakoğlu, dergide yer alan 'Ailede Çözülme' konulu başyazısında, İslam dininin, birey eğitiminin ilk ocağı olan ve toplumun temel taşı sayılan aile müessesesine ayrı bir önem verdiğini bildirdi. Kadın ve erkeği, yaratıcı karşısında eşit bireyler olarak gören İslam'ın, aile hayatını sevgi ve rahmet üzerine bina ettiğini belirten Bardakoğlu, 'Aile; ahlakın, edebin, iffetin ve güvenin mektebidir' dedi. Aile bağlarında başlayan çözülmenin, toplumun da çözülmesine yol açacağını ifade eden Bardakoğlu, aile ocağında, tarafların hayatın bütün engebelerine karşı el ele, omuz omuza vermesi, birbirine sevgi ve sadakatle bağlanması, birbirlerine karşı sorumluluklarını yerine getirmesinin önemini vurguladı.
SAYILARLA TÜRKİYE'DE BOŞANMA
Dergide, Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Muharrem Songür, 'Sayılarla Türkiye'de Boşanma' konusuna yer verdi. Buna göre, 1995 yılında 103 bin 205 boşanma davası açılırken, 97 bin 827 dava karara bağlandı. 2005 yılında ise açılan dava sayısı 156 bin 577, karara bağlanan dava sayısı 157 bin 769 oldu. 1995-2005 yılları arasında Türkiye nüfusu yüzde 15, boşanma oranı ise yüzde 61 arttı.
Çiftlerin boşanma nedenleri arasında geçimsizlik ilk sırada yer alıyor. Bunu; terk, eşlerden birinin akıl sağlığının yerinde olmaması, zina, cana kast ve kötü muamele ile cürüm ve haysiyetsizlik gibi nedenler takip ediyor.
MAGAZİN KÖKENLİ BOŞANMALAR
Din İşleri Yüksek Kurulu üyesi Doç. Dr. Halil Altuntaş ise 'Evlilikte Fay Kırılması: Boşanma' konulu makalesinde, bir araştırmanın, üniversite gençliğinin, yüzde 33'ünün evliliğe sıcak bakmadığını ortaya koyduğunu belirterek, 'bu olumsuz yönelişin sebepleri üzerinde ciddiyetle durmak gerektiğini' ifade etti. Evliliğe soğuk bakmanın bir değer yargısı problemi olduğunu kaydeden Altuntaş, 'Nikahsız birlikteliğe yönelişin bir göstergesi ile karşı karşıya bulunuyoruz. Bu durum, toplumdaki dini ve ahlaki değerlerin, eğitimli genç nesil üzerindeki etki alanının daralma sürecine girdiğini gösteriyor' dedi.
Bazı gazetelerin ve televizyon programlarının bu yönelişi teşvik ettiğini savunan Altuntaş, magazin dünyasının öne çıkartılan simalarının, evliliğin bağlayıcı ve özgürlükleri kısıtlayıcı olduğunu ifade ettiklerini kaydetti. Aile kurumunun hırpalandığı yerlerden birinin de, magazin kökenli boşanmalar olduğuna dikkati çeken Altuntaş, makalesinde şu görüşlere yer verdi: 'İki ünlü kişinin boşanmalarının haber olacağı tezinden hareketle nikah bağına son verilmesi olaylarına hemen her zaman şahit oluyoruz. 'Ayrıldık ama iki medeni insan gibi arkadaşlığımız sürüyor' sloganı da eksik edilmiyor. Bu tür mesajlar, heyecanları ve hevesleri henüz oturmamış gençlerin aile kurumuna bakışları üzerinde şüphesiz büyük tahribat yapmaktadır.' .