Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1524
EURO
38,0006
IMKB
9.902,000
ALTIN
2.878,490
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
TÜRKİYE'DE BİR YOUTUBE NİYE OLAMAZ!
TÜRKİYE DE BİR YOUTUBE NİYE OLAMAZ!
 
Ülkemizin yurtdışı bant genişliği 36Gbps iken, sadece Youtube ayda 6 Petabyte veri taşıyor
 
7.12.2006 - 00:15
İnternette iş yapmanın sınırı yok. Coğrafi engelleri yok. Milliyeti yok. İnternette iyi bir fikri olan ve yeterli donanıma sahip olan herkes iş yapabilir, başarılı olabilir. 1.6 milyar dolara satılan Youtube, 2.6 milyar dolara el değiştiren Skype bunların en güzel örnekleri.

Google, eBay, Yahoo ve daha bir çok büyük site birkaç öğrencinin garajlarında hayata geçirdikleri projeler. Peki neden ülkemizden dünya çapında başarılı bir internet projesi çıkmıyor? Neden bizim Youtube'umuz yok, neden bir eBay'imiz, Google'ımız yok? Cevabı çok basit, yolunuz yoksa otomobilinizin olması bir şey ifade etmez. Türkiye'de bilişim otoyolu bu kadar kısıtlı olduğu sürece, Türkiye'den asla dünya çapında bir internet sitesi çıkması mümkün değil.

Ezik internet
Türkiye'nin şu anki toplam yurtdışı çıkışı 36Gbps. Bu ilk başta büyük gibi gözükebilir. Ama iki milyon ADSL kullanıcısını, binlerce siteyi, binlerce şirketi göz önüne alınca bu rakamın ne kadar da az olduğu ortaya çıkıyor. Hele yurtdışındaki bant genişlikleri ile karşılaştırınca, internetimizin ne kadar “ezik” olduğunu daha iyi anlıyoruz. Örnek vermek gerekirse, son zamanların gözde dosya barındırma sitesi Rapidshare'in bant genişliği 80Gbps! Rapidshare'in bağlantı çeşitliliği de Türkiye'den çok daha fazla. Rapidshare internete 8 değişik noktadan çıkıyor. Geçtiğimiz aylarda Google tarafından satın alınan Youtube ise tam bir bant genişliği canavarı. Youtube üzerinden ayda tam 6 petabyte veri taşınıyor. Bu ortalamada 9.26Gbps bir bant genişliğinin sürekli olarak tam kapasite kullanılması demek. Toplam bant genişliğini artık siz düşünün. Google'ın yüzlerce petabyte'lık bir veritabanı bulunuyor. Ve ayda petabyte'larca veri taşınıyor. Küçük örneklerde bile kullanılan bant genişliği rakamları Türkiye'nin toplam bant genişliğinin çok ötesinde. 14 milyon kullanıcıya sahip Photobucket'a günde 30 bin video gönderiliyor ve bu site ABD'deki internet trafiğinin yüzde ikisini oluşturuyor.

Orta ölçek bir web hosting şirketi olan Godaddy'nin bant genişliği 9Gbps'i bulurken, ABD'deki bir çok üniversitenin bant genişliği gigabitleri geçiyor. Biz ise toplam 36Gbps'lik bant genişliğimiz ile resmen sürünüyoruz. İşin ilginç tarafı, Türk Telekom'un bu genişliği bir başarı olarak göstermesi. Yurtdışında 56 Euro'ya 100Mbit bağlantı hızlı sunucu kiralamak mümkünken, ülkemizdeki yanlış ve yetersiz bant genişliği politikaları yüzünden bu rakam binlerce doları geçiyor. Ayrıca yurtdışı çıkışlarımızda çeşitlilik az olduğu için fiber hatlarda bir sorun yaşandığı zaman bütün ülkenin internet çıkışı kesilebiliyor. Türk Telekom servis sağlayıcılara servis seviyesi anlaşmaları sunmadığı için bu kesilmelerin herhangi bir yaptırımı da olmuyor. Kısacası Türkiye'de internet erişimi konusunda “ya bu deveyi güdeceksin, ya da bu diyardan gideceksin” mantığı geçerli.

Üreten değil, tüketen

İnternet artık eski internet değil. İnternet artık ses demek, video demek, yüksek hız demek. Mevcut altyapı ile Türkiye'den yurtdışında başarılı olacak büyük bir servisin çıkması imkansız. Veri yollarımız, taşlı çukurlu köy yolları olduğu sürece, internette üreten değil, tüketen olmaya devam edeceğiz.
 
Eylem Cülcüloğlu


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


IRAK RAPORUNDA KERKÜK AYRINTISI

İSRAİLLİ İŞ ADAMINDAN BARIŞ İÇİN ŞOK FİYAT

FRANSA'YA SOYKIRIM SUÇLAMASI
»  PİNOCHET, KEFENİ YIRTTI
»  CHENEY'İN LEZBİYEN KIZI HAMİLE!
»  İRAN'DA YOU TUBE YASAK!
»  İKLİM DEĞİŞİKLİKLERİ AYILARI ÇILDIRTTI
»  NASA, AY'A ÜS KURACAK, AY ÜSSÜNDEN MARS'A UÇACAK
»  LİTVİNENKO MÜSLÜMAN GİBİ GÖMÜLMEK İSTEMİŞ
»  RUMSFELD'İN KUYRUĞU'DA İSTİFA EDİYOR
»  ZİMBABVE'DE ENFLASYON YÜZDE BİN 204'E TIRMANDI
»  TECAVÜZCÜ ASKERE 40 YIL HAPİS
»  İNSANLAR DÜNYA'YA UZAYDAN MI GELDİ?
»  HİLLARY'NİN BAŞKAN ADAYLIĞI GÜNDEMDE
»  2 AYLIK BEBEK ALKOL KOMASINA GİRDİ!
»  GRÖNLAND'DE UÇAK, ARABAYA ÇARPTI
»  ABD OKULLARINDA 21 ÖĞRENCİ ÖLDÜRÜLMÜŞ
»  CASTRO'NUN GİZLİ ORDUSU
»  MAAŞINI DÜŞÜREN BAŞKAN!
»  AMERİKALI ASKER'E TECAVÜZ'DEN 40 YIL HAPİS CEZASI
»  CHAVEZ, ZAFERİNİ İLAN ETTİ
»  NAZİ DÖNEMİNDEKİ GİBİ ANTİ TERÖR YASASI
»  MERKEL HIZ KESMEDİ, YENİ ŞARTLAR İSTİYOR
»  RUMSFELD'İN ŞOK IRAK ÖNERİLERİ TARTIŞMA YARATTI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.