Döviz ihaleleriyle TL’deki değer kaybının önüne geçemeyen Merkez Bankası, AK Parti hükümetinin sıklıkla eleştirdiği “faiz lobisi”ne şimdilik teslim oldu. Merkez Bankası önceki gece faizde radikal artırıma giderken, Türkiye’yi de faiz liginde ilk üçe hızlı bir giriş yaptı.
BREZİLYA’NIN PEŞİNDE
Merkez Bankası’nın önceki gece gerçekleştirdiği ara Para Politikası Kurulu, politika faizi olarak bilinen bir haftalık repo ihale faiz oranını iki kattan fazla arttırarak yüzde 4.5’tan yüzde 10’a çıkardı. Merkez, bu adımla Arjantin ve Brezilya’dan sonra Türkiye’yi faiz liginde üçüncü sıraya taşımış oldu. 2001 krizinden sonra ekonomisini bir türlü toparlayamayan Arjantin gösterge faiz olarak yüzde 15.31 seviyesiyle dünya liderliğini korurken, bütçe açığı endişesi taşıyan Brezilya ise para birimi reali korumak için yüzde 10.5 düzeyinde politika faizi uyguluyor. Cari açık ve siyasi risk endişeleri taşıyan Türkiye ise son artırımla yüzde 10 yaptığı politika faiziyle bu iki ülkenin hemen ardından geliyor.
Öte yandan Merkez Bankası önceki gece sadece politika faizini arttırmadı. Faiz koridoru olarak bilinen gecelik faiz oranlarında da radikal değişiklik yaşandı. Daha önce yüzde 3.5-7.75 arasında uygulanan faiz koridorunun alt ve üst bandı, yüzde 8-12’ye çıkarıldı. Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkânı faiz oranı yüzde 6.75’ten yüzde 11.5’e çıkarıldı. Geç likidite penceresi faiz oranları da şu şekilde değişti. Bankalararası para piyasasında saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulurken, borç verme faiz oranı yüzde 10.25’den yüzde 15’e yükseltildi.
SIKI DURUŞ SÜRECEK
PPK toplantısı sonrası yapılan duyuruda, son dönemlerde iç ve dış piyasalarda risk algılamasını olumsuz etkileyen gelişmeler yaşandığı kaydedilerek, şunlar ifade edildi:
“Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir. Bu duruş altında enflasyonun 2015 yılının ortaları itibarıyla yüzde 5 düzeyine ulaşacağı öngörülmektedir.”TARAF