Debka ayrıca, ABD Başkanı Barack Obama'nın, Türkiye'nin füze kalkanı anlaşmasında İran ve Suriye'nin tehdit olarak nitelenmemesi konusundaki talebine boyun eğerek, İsrail'e verdiği güvenlik garantilerinin değerini düşürdüğünü belirtti.
ABD Başkanı Barack Obama, Türkiye'nin füze kalkanı anlaşmasında İran ve Suriye'nin tehdit olarak nitelenmemesi konusundaki talebine boyun eğerek, İsrail'e verdiği güvenlik garantilerinin değerini düşürdü.
Bu aynı zamanda, füze kalkanı sisteminin kurulma amacını da inkar eden bir gelişme oldu. Füze kalkanı sisteminin, ilk olarak İran ve Suriye’nin balistik füzelerinin Avrupa ve ABD’ye ulaşmadan önce tespit edilip yok edilmesi için planlandığı düşünülmüştü.
Obama, Cuma günü Lizbon zirvesinde, “İlk defa NATO’nun Avrupa’daki tüm toprakları ve nüfusunun yanı sıra ABD’yi de koruyacak bir füze savunma gücü geliştirilmesinde uzlaşmaya varıldı” dedi. Ancak ABD Başkanı füze savunma sisteminin kime veya neye karşı oluşturulduğunu belirtmedi. Dahası, ABD ve NATO’nun Türkiye’ye ne derecede teslim olduğunu da gizledi.
Debkafile sitesinin askeri kaynakları, füze kalkanı sistemindeki gizli maddelerin, kurulacak üslerin Türkiye’nin komutası altına verilmesini öngördüğünü belirtti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 15 Kasım tarihinde, füze sisteminin komutasına bir Türk komutan atanmasını talep etmesinin ardından devreye giren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bu konuda Obama ve NATO liderleriyle görüşmeler yaptı.
"FÜZE KALKANI BİR İŞE YARAMAYACAK" KORKUSU
Türk siyasetçiler İran’ın radikal liderlerine çok yakın duruyor ve Suriye ile Lübnan topraklarında çok sayıda İran füzesi konuşlandırılmasında yanlış bir şey görmüyor. NATO füze kalkanı sisteminin komutasında görev alacak bir Türk generalin, İran, Suriye veya Hizbullah’ın ortaya koyacağı füze tehdidini Obama veya NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ile aynı şekilde değerlendirmesi beklenemez.
Kısaca, NATO’nun füze önleyici sistemi fiziksel ve teknik olarak Türkiye’de konuşlandırılabilir. Ancak bir Türk generalin komutası altında, sistemin NATO ülkelerinin karşısındaki en ciddi tehlikeleri karşılayacak işlevsel bir kalkan olarak kullanılabilirliği sıfır.
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü P.J Corwley’in Cuma günü “ertelenen Ortadoğu barış görüşmelerine devam etmesi halinde ABD’nin İsrail’e yazılı güvenlik garantileri sunmayı düşündüğünü” belirtmesine rağmen, geçerli şartlar altında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ABD’nin sunduğu güvenlik garantilerine bağlı kalması fazla anlam taşımıyor.
ABD-İSRAİL İŞBİRLİĞİ BİTEBİLİR
Bu garantiler Lizbon zirvesinde Türkiye’yi ödüllendirdi. Hatta İran, Suriye ve füzeleri İsrail sınırlarında sadece bir hedefe kilitlenmiş halde bekleyen radikal müttefiklerini de ödüllendirdi.
ABD füze savunma sistemlerinin, İsrail’in füze önleme, hava savunma sistemleri ve istihbaratıyla fazlasıyla bağlantılı ve uyumlu olduğunu hatırlatmakta fayda var.
Türk generaller NATO füze kalkanı sisteminin kontrolünü aldıktan sonra, füze savunması alanında çok büyük önem taşıyan ABD-İsrail işbirliği nasıl devam edecek?
21/11/2010