Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,1691
EURO
35,1771
IMKB
10.159,000
ALTIN
2.473,700
 
Hava Durumu ANKARA
11 / 19 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Türk Dili, Ustasını Kaybetti
Türk Dili, Ustasını Kaybetti
 
Türk dilinin ustasıydı: Emin Özdemir vefat etti
 
2.9.2017 - 10:41

86 yaşında hayata veda eden Emin Özdemir’in cenazesi pazar günü Ankara Kocatepe Camii’nde kılınacak öğle namazından sonra Cebeci Asri Mezarlığı’nda toprağa verilecek.Köy enstitüsü mezunu olan, Türk diline onlarca sözcük kazandıran ve ders kitapları da bulunan Özdemir, birçok özelliğine rağmen kendisini ‘öğretmen, dilci yazar’ olarak tanımlıyordu.
Emin Özdemir Kimdir?
Eğitimci, Dilci yazar 1931, Kemaliye / Erzincan doğumlu. Pamukpınar Köy Enstitüsünden sonra Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü (Gazi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü)'nü (1953) bitirdi. Bitirdiği bölüme asistan ve öğretim görevlisi (1957) oldu. Milli Eğitim Bakanlığınca açılan bir sınavı kazanarak Amerika'ya (1960) gönderildi.
Columbia ve Indiana üniversitelerinde “değişik düzeylere göre metin hazırlama ve anlatım teknikleri” konusunda (1960-1963) eğitim gördü. Hacettepe Üniversitesi Temel Bilimler Fakültesi Temel Türkçe Bölümünde bölüm başkanı ve öğretim görevlisi olarak (1968-1972) çalıştı.
Fakültesi) öğretim görevliliğine geçti. Bu görevinden emekliye (1996) ayrıldı. TÜBİTAK'nin Bilim ve Teknik, Bilim Çocuk dergilerinde yayın danışmanı olarak (1997) görev aldı. Bu görevlerini sürdürürken Türk Dil Kurumunun çalışmalarına etkin biçimde katıldı. TDK'nin Yönetim ve Yürütme Kurulu üyeliklerinde bulundu ve Terim Kolu Başkanlığını (1966-1983) yaptı.
Emin Özdemir'in dil yazıları, deneme, eleştiri ve makaleleri 1949 yılından itibaren Varlık, Kaynak, Pazar Postası, sürekli olarak Türk Dili, Sanat Olayı, Çağdaş Eleştiri, Türkiye Yazıları, Çağdaş Türk Dili dergilerinde yer aldı. Türkçenin özleştirilmesi, geliştirilmesi ve zenginleştirilmesi savaşımını sürdürdü. Bu bağlamda edebiyat yapıtının dille ilişkisi, dilin işlevi ve kullanım düzeyleri, toplumsal yapıyla bağları gibi sorunları ele aldı. Bunları Dil ve Yazar (1972), Öz Türkçe Üzerine (1973), Türk ve Dünya Edebiyatı (1980), Türk ve Dünya Edebiyatında Dönemler-Yönelimler (3. basım, 1999), Yazı ve Yazınsal Türler (4. basım, 1999) adlı yapıtlarında işledi. Bunun yanı sıra dil ve edebiyat bilgilerinin bir donanım ve beceri olarak yaşama uygulanması yollarını gösterme konusuna yöneldi. Bu yolları Güzel ve Etkili Konuşma Sanatı (6. basım, 2001), Anlatım Sanatı (11. basım, 2002), Okuma Sanatı (3. basım, 1976), Eleştirel Okuma (4. basım, 2000), Okuma ve Metin İnceleme (1991) adlı yapıtlarıyla ortaya koydu. Dil devrimine ve Türkçenin doğurganlığına yönelik çalışmalarını da Dil Devrimimiz (3. basım, 1980), Terim Hazırlama Kılavuzu (1973), Erdemin Başı Dil (gen. 2. basım, 2000) adlı kitaplarında topladı.
Türkçenin söz varlığıyla ilgili çalışmalar yaptı. Bu çalışmalarını Öz Türkçe Kılavuz Sözlük (1976), Edebiyat Bilgileri Sözlüğü (1991), Türkçe Deyimler Sözlüğü (gen. 8. basım, 2000), Atasözleri Sözlüğü (gen. 7. basım, 2000) adlarıyla kitaplaştırdı. Dil ve edebiyatla ilgili pek çok seminer ve sempozyuma katılarak bildiriler sundu. Edebiyatçılar Derneği ile Dil Derneği üyesidir.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Ahmet Hakan,Kendini Tİ'ye Aldı

"Karadenizli misin?"

Batuhan Yaşar'dan Çarpıcı iddia
»  Bir Acı Haber de TRT'den Geldi
»  Kayyum Kampanyasına DYH'den Sert Yanıt
»  Gazeteci Sabri Canbeyli Yaşamını Yitirdi
»  Cem Küçük,Aydın Doğan'ı Topa Tuttu
»  Radyo SunucusuTuvalette Mahsur Kaldı
»  Fox TV'de deprem!
»  "Kes Ağlaşmayı Amerikalı Mücahit..."
»  YeniŞafak Yazarından Şok Mesajlar!
»  Zuhal Topal Mahkemeye Gidiyor!
»  Ünlü Spiker Mesut Mertcan vefat etti
»  Zuhal Topal'ın Yerine Balçiçek İlter!
»  Cem Küçük Yine Racon Kesti!
»  Yıldırım İBB Başkanlığı'nı KabulEder mi?
»  Hürriyet Gazetesi'nin Künyesi Değişti!
»  Fox Haber'den BombaTransfer!
»  "Küçük Cem Artık Medeni Bir Ölü"
»  NTV'den Flaş Transfer!
»  Prof. Dr Şükrü Kızılot'tan Acı Haber...
»  Cem Küçük'ten Bomba Habertürk İddiası!
»  Habertürk'te 'Hey Siri' Şaşkınlığı!
»  "Hadi Uza Şimdi. Böğüre, Böğüre Uza"
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.