Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
35,4856
EURO
36,4774
IMKB
9.978,000
ALTIN
3.081,270
 
Hava Durumu ANKARA
0 / 7 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Türkiye Borçla Ayakta Duruyor
Türkiye Borçla Ayakta Duruyor
 
Tasarruf fakiri Türkiye, yatırım açığını, dış kaynakla kapatmak zorunda kalıyor.
 
1.11.2015 - 09:17

Moody’s de bu konuda şu uyarıyı yapıyor:
“Dış sermayeye bağımlılığı, yıllık dış borç oranı ve gergin siyasal ortam nedeniyle Türkiye, dış risklere karşı en hassas ülke”

Sıfırcı Hoca olarak da bilinen ABD merkezli uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, hazırladığı raporda Türkiye’nin de içinde olduğu Brezilya, Güney Afrika, Hindistan ve Endonezya’yı kritik 5 ülke olarak gösteriyor. Çeşitli uyarıların yapıldığı raporda, “Türkiye, dış sermayeye yüksek bağımlılığı ve yıllık dış borç oranının yanı sıra, yükselen siyasi riskler nedeniyle, bu beş ekonomi arasında dış risklere karşı en hassas ülkedir” deniliyor.

Türkiye’nin ortalama tasarruf oranı, yani toplam tasarrufların milli gelire, bir başka deyişle, gayri safi yurt içi hasılaya oranı oldukça düşük seviyede bulunuyor. O kadar ki, rakamlar, gelişmekte olan bu 5 ülke içinde en az tasarruf yaratanın Türkiye olduğunu gösteriyor.

Dünyanın en az tasarruf yapan ülkesiyiz. İç tasarruflar düşük olduğu için de yatırım-tasarruf açığını, dış kaynaklarla kapatmak zorunda kaldığımızı, bu nedenle cari açık verdiğimizi vurgulayan analistler şöyle diyor:

FAKİRLEŞME SÜRECİ KAPIDA

“Sonuçta dış borçlarımız artıyor. Bu denklem çözümsüzdür ve sürdürülemez. Dış borçlanma aynı hızda ve devamlı olmayacağına göre, eğer iktisat politikalarına yeni bir anlayış içinde bakamazsak, bu denklemin bir yerde kopması kaçınılmaz bir sondur. Koparsa, Türkiye 2003 yılından beri hazır yediklerini geri ödemek zorunda kalacak ve fakirleşme sürecine girecektir.”
Türk insanının son 15 yıldır tasarruf yaratamadığını vurgulayan analistler, “Kamu ve özel toplam tasarrufların milli gelire oranı yani ortalama tasarruf oranı 2000 yılı öncesi yüzde 20’nin üzerinde iken, şimdilerde bu oran yüzde 12.4 düzeyine kadar geriledi. Küreselleşme ve kontrolsüz piyasa sürecinde dünyadan kopmaya başladı” açıklamasında bulunuyor.

Son yıllarda tüketim eğilimi azaldı fakat aynı zamanda da durgunluk nedeniyle doğal olarak gelir artışı da durdu. Uzmanların genel görüşü şöyle: “Gelir artışı olmadan da tasarruf olmaz. Çünkü tasarruf, artan gelirin tasarrufa gitmeyen kısmıdır.”Tasarrufta neden son sıradayız?
KRİZLER, YÜKSEK ENFLASYON VE FAİZ
1994’ten sonra, 2001 yılına kadar 4 kriz yaşandı. Ekonomik krizler yatırım ve tasarruf ortamını zedeledi. Yüksek enflasyon, 2012 yılına kadar olan yüksek reel faizler, yatırımları engelledi.

SICAK PARANIN AFYON ETKİSİ
2002 sonrası AKP iktidarı sıcak paranın afyon etkisi cazibesine kapıldı ve ekonomi kontrolsüz sıcak para kontrolüne girdi. Sıcak paranın tüketimi teşvik edici etkisi oldu. Ancak, sıcak paranın ve spekülatif sermayenin hakim olduğu ekonomilerde, kırılganlık ve belirsizlik nedeniyle ciddi yatırım sermayesi gelmedi. Yalnızca kârlı işletmeleri satın alan veya Telekom gibi kârlı devlet tekellerini satın alan spekülatif yabancı yatırım sermayesi girdi. Yetmedi, Türkiye’de de sermaye piyasasında spekülatif kazançlar oluşunca, sanayiciler sanayi sektörüne yatırım yerine bu piyasaya ağırlık verdiler. Hem işletme sermayeleri ile bu piyasaya oyuncu olarak girdiler, hem de kendi şirketlerini de halka açarak, yeni yatırım yapmadan, balon sonucu yüksek kazançlar sağladılar.

BAZI GRUPLARA BASKI UYGULANDI
İktidar zaman içinde sermayenin el değiştirmesine yol açacak önlemler aldı. Bazı grupların üstüne aşırı baskı uyguladı. Ayrıca tek yanlı aşırı bürokrasi bir kısım sermayenin kaçmasına yol açtı. Sonuçta tasarruflar ve yatırımlar devlet eliyle engellendi.

KAOS ORTAMI KIRILGANLIĞI ARTIRDI
2012’den beri Türkiye, FED ve uluslararası kuruluşlar tarafından dünyanın en kırılgan ülkesi olarak ilan ediliyor. Siyasi kaos ortamı da kırılganlığı artırdı. Bu şartlarda ölü yatırım olarak gayrimenkul ön plana çıktı.

SUNİ REFAH ORTAMI YARATILDI
Suni refah ortamında dayanıklı tüketim mal alımları arttı. Kredi kartlarındaki artış, 2012’ye kadar artan dış finansman, tüketici kredilerinde de önemli bir artış yarattı. Hane halkının konut ve taşıt alımları yükseldi.

KAYNAK:SÖZCÜ



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


AKP'den GSS Cinliği!

Dolar Sert Yükseldi!

Türkiye'den Rusya’ya Doğalgaz Davası
»  Yoksulluk Sınırı 4 bin 500 TL'ye Dayandı
»  Memurun Fazla Mesai Ücretine10 Kuruş Zam
»  Dolar Haftaya Yükselişle Başladı!
»  Putin Yerli Otomobili Test Etti
»   Dünyanın En Zengini Bir İspanyol!
»  Dolar Çok sert Düştü!
»  Dolar Yatay seyirde,Altın İnişte
»  Eski Laptopunu Getirene 200 Dolar!
»  Dolar Bir Aşağı Bir Yukarı!
»  İşsizlik Temmuz Ayında Yüzde 9,8'e çıktı
»  Motorin'de 12 Kuruş İndirim
»  Karşılıksız Çeklerde Büyük Artış!
»  Çeyrek Altın 183 tl Oldu!
»  KKTC'de, TL'den Euro'ya Geçme Kararı
»  Doğalgaz Krizi Kapıda
»  Memur ve Memur Emeklisine Kötü Haber!
»  Putin'den Ek Doğalgaz Talebine Ret
»  Dolar Bu Kez Düşüyor!
»  Merkezden, Enflasyon Açıklaması
»  Emekli Memura Zam Yok
»  Yaşını Doldurana Emeklilik Hakkı!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.