İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üye ülkelerinin katılımıyla 5. İslam Ülkeleri Çocuktan Sorumlu Bakanlar Konferansı kapsamında Fas’ta bulunan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, gündemin sıcak maddelerinden çocuk istismarına karşı cezai yaptırımlarıyla ilgili konuştu.
Cezai yaptırımların masada olduğunu belirten Kaya, "Yarın (bugün) Başbakan Yardımcımız Recep Akdağ başkanlığında bakanlığımızdan 6 yetkilinin katılacağı bir komisyon toplantısı düzenleyeceğiz. Bakanlar kurulunda da konuyu gündeme getirdik, değerlendirmelerde bulunduk. Bu konuda cezai yaptırımların tekrar gözden geçirileceği bir toplantı olacak" dedi.
Kimyasal kastrasyonun (Kimyasal hadım) gündemde olduğunu aktaran Kaya, "Burada kişilerin sürekli cinselliklerinin bastırılması söz konusu değil, gündemde olan konu tıbbi tedavi ile geçici süreli baskılama. Bu konu üzerinde çalışılıyor. Adalet Bakanlığımız daha önce bir yönetmelikle bu konuda bir çalışma başlatmıştı. Danıştay’ın yönetmeliği durdurması ile yeniden bakanımızda yaptığımız değerlendirme sonucu tekrar bu çalışmayı başlattık" bilgisini paylaştı.
Kimyasal kastrasyonun çocuk istismarı ile mücadeledeki cezalardan sadece biri olduğuna dikkati çeken Kaya, "Burada eğitimle birlikte farkındalık oluşturma çalışmaları var. Cezaların artırılmasının ötesinde toplumun tüm kesimlerinin katılım ve desteğiyle her türlü ihmal ve istismara karşı sıfır toleransla mücadele çalışmaları var. İnşallah, ben inanıyorum ki, Türk milleti olarak, medeniyet geleneğimizde asla ve asla yeri bulunmayan bu konu ile kuvvetli bir şekilde mücadelemizi sürdüreceğiz" diye konuştu
TTB BAŞKANI TÜKEL'DEN UYARI
.Adana'da 4.5 yaşındaki çocuğun istismara uğramasının ardından tartışılmaya başlanan 'kimyasal hadım' uygulaması hakkında Türk Tabipleri Birliği Genel Başkanı Prof. Raşit Tükel'den uyarı geldi.Prof. Raşit Tükel, "Çıkarılmak istenen yasa ile cinsel suç ve suçlu tıbbileştirilmiş oluyor. Tıbbi uygulamalar ceza olarak gösterilmemeli" dedi.
Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre TTB Genel Başkanı Prof. Tükel, kimyasal hadım konusunda şu değerlendirmeyi yaptı:“Çıkarılmak istenen yasa ile cinsel suç ve suçlu tıbbileştirilmiş oluyor. Bu kişiler suçlu, öncelikle bunun bilinmesi şart. Ceza neyse uygulanmalı. Kimyasal kastrasyon olarak ifade edilen şey testosteron düzeyini düşürmeye yönelik bir tıbbi uygulama. Kişinin onayı ve sürekli alması gerekir. İlacı kestiği zaman kişi tekrar aynı olacak. Tedavi varsa tedavinin ne olduğu tanımlanmalı, ruhsal rahatsızlık varsa bu şekilde tedavi edilmeli. Tıbbi uygulamalar ceza olarak gösterilmemeli.”