CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, son ekonomik gelişmeleri değerlendirirken “Türkiye’nin borç stoku mevcut iktisat politikaları nedeni ile krize girmeden önceki Yunanistan, İspanya, İrlanda ekonomilerine benziyor. Çünkü mahşerin dört atlısı kapıda duruyor. Ekonomik kıyametin taşıyıcıları cari açık, borç stoku, faiz ve hanehalkı borcu alarm veriyor. Bu politika devam ederse Türkiye krize girebilir ve bu krizin sonu da kıyamet olur. Mahşerin dört atlısı kapıda duruyor: Cari açık, borç stoku, faiz ve hanehalkı borcu alarm veriyor. Enflasyon canavarı tekrar hortladı. Mezarından zombi gibi kalktı. Hükümet sepete çok fazla yumurta koydu ve sepet sallanıyor. Bu şu demek: Yumurtalar kırılmak üzere! Bunun sinyali enflasyonun yeniden dirilmesi, doların yüzde 30 değer kazanması ile gözüküyor. Halkımızı uyarıyorum, daha fazla borçlanmayın, yapabiliyorsanız tasarrufu artırın, gelecek krize karşı hazırlanmak için şimdiden kemerleri sıkmaya başlayın. Artık AKP’nin janjanlı paketi açılmış, gerçek ortaya çıkmıştır. Yapmamız gereken tek şey bu paketin içindeki evimizin dışına atmaktır” diye konuştu.
Oran yazılı açıklama yaparak son açıklanan ekonomik verileri değerlendirdi. Umut Oran’ın açıklaması anabaşlıklarıyla şöyle:
Yumurtalar kırılmak üzere
Şu an Türkiye’nin içinde bulunduğu manzara şu, borç stoku yüksek, cari açık yüksek, faiz oranı yüksek ve hanehalkının borcu yüksek. Yani çok fazla risk var. Hükümet sepete çok fazla yumurta koydu ve sepet sallanıyor. Bu şu demek: Yumurtalar kırılmak üzere! Bunun sinyali enflasyonun yeniden dirilmesi, doların yüzde 30 değer kazanması ile gözüküyor.
Halkı uyarıyorum kemer sıkmaya başlasın
Halkımızı uyarıyorum, daha fazla borçlanmasın, yapabiliyorsa tasarrufunu artırsın ve gelecek krize şimdiden hazırlanmak için kemerleri sıkmaya başlasınlar. Artık AKP’nin janjanlı paketi açılmış, gerçek ortaya çıkmıştır. Yapmamız gereken tek şey bu paketin içindeki evimizin dışına atmaktır.
Krizin sonu kıyamet olur
Bu tehditler varken AKP’nin uyguladığı ekonomi politikaları devam ederse Türkiye krize girebilir ve bu krizin sonu kıyamet olur, çünkü AKP politikaları sebebiyle artık halkımız da çok borçlu.
Mahşerin dört atlısı kapıda
Türkiye’nin borç stoku mevcut iktisat politikaları nedeni ile krize girmeden önceki Yunanistan, İspanya, İrlanda ekonomilerine benziyor. Çünkü mahşerin dört atlısı kapıda duruyor, cari açık, borç stoku, faiz ve hanehalkı borcu alarm veriyor. Bu şu demek, Türkiye’nin gideri gelirinden fazla yani borç alması lazım. Eğer borç alamazsa büyümeyi sürdüremez.
Mahşerin birinci atlısı, borç stoku. Türkiye’nin borcunun varlığına oranı asla yüzde 40’ı geçmedi. Oysa bu oran AKP hükümeti döneminde 2007 yılı hariç hiçbir yıl yüzde 40’ın altına inmedi. Demek ki, AKP döneminde yüksek borç ile sistem finanse edildi. Devlet üretimi değil, tüketimi, tasarrufu değil, borçlanmayı teşvik eden bir devlet olmuştur.
Mahşerin ikinci atlısı, cari açık. Cari açık nedir? Harcamanın gelirden fazla olmasıdır. Ayağın yorganı aşmasıdır. Bugün Türkiye’de cari açığın gayri safi yurt içi hasılaya oranı yüzde 10. Bu oran “yüksek cari açık verir” denilen ABD’den 3 kat büyük. Krizin içindeki Yunanistan’dan bile fazla. Yani Cari açık açısından Yunanistan’dan bile daha kötü durumdayız.
Peki hükümet ne yapıyor? Mahşerin üçüncü atlısını ekonomik kıyamete çağırıyor. AKP bu sorunu çözmek için sıcak paraya bel bağlamış durumda. Bunun için faiz oranlarının yükselmesine seyirci kalıyor. AB Merkez Bankası faiz oranını %1’e indirdi, Türkiye’de TCMB faiz oranını %12,5’da tutuyor. Yani AKP, 12 kat fazla para ödeyerek borç alabiliyor. Neden? Çünkü hükümet Türkiye’yi ancak borçlanarak yönetebiliyor.
Bu sebeple önce döviz kuru arttı, faiz oranları yükseldi, hükümet de bütçeye ek gelir sağlamak için KDV ve ÖTV oranlarını arttırdı. Yani hem hatayı hükümet yaptı hem de faturayı vatandaşa çıkardı. Zaten zar zor ailesini geçindiren halkımızın sırtındaki küfeye yeni taşlar ekledi. Ne oldu? Enflasyon canavarı tekrar hortladı. Mezarından zombi gibi kalktı.
Mahşerin dördüncü atlısı hanehalkının borç stoku. Hanehalkının borç stoku 2003 yılında 13,4 milyar TL, 2011 yılının Eylül ayına gelindiğinde 236,6 milyar TL’ye ulaştı. Halkın 9 yıllık AKP iktidarı döneminde toplam borç stoku % 765 arttı.