Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
36,4161
EURO
39,3552
IMKB
10.459,000
ALTIN
3.418,560
 
Hava Durumu ANKARA
3 / 17 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
UNAKITAN IN KEYFİ YERİNDE
UNAKITAN IN KEYFİ YERİNDE
 
Ağustos'ta gelirler giderleri aştı. Türkiye bütçesi'nde sekiz aylık dönemde bütçe açığı ve faiz ödemeleri de önceki dönemlere göre düşmeye devam etti.
 
7.9.2005 - 15:39
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 2005 ocak-ağustos ayı bütçe uygulama sonuçlarını düzenlediği bir basın toplantısıyla açıkladı.

Ağustosta gelirler giderleri aştı

Unakıtan'ın verdiği bilgiye göre ağustos ayında konsolide bütçe giderleri 13 milyar 141 milyon YTL olarak gerçekleşirken, gelirler de 13 milyar 336 milyon YTL'ye çıktı. Buna göre ağustos ayında ülke bütçesi 195 milyon YTL fazla verdi.

Ağustosta Türkiye'nin faiz hariç giderleri 8 milyar YTL olurken, faiz ödemelerine 5 milyar YTL ayrıldı. Aynı ayda faiz dışı fazla da 5.3 milyar YTL olarak gerçekleşti.

Bütçe giderlerinde içinde faizden sonraki en büyük pay 3 milyar 25 milyon YTL ile cari transferlere ayrılırken, onu 2.5 milyar YTL ile personel ödemeleri takip etti. Ağustos ayında elde edilen toplam gelirin 11 milyar 956 milyon YTL'si de vergi gelirlerinden sağlandı.

2004 ağustos ayı ile karşılaştırıldığında bütçe giderleri yüzde 7 artarken, gelirlerdeki artış yüzde 30.6 oldu.

Sekiz ayda açık 6.7 milyar YTL

Ocak-ağustos rakamlarına bakıldığında da bütçedeki olumlu performansın devam ettiği görüldü. Maliye Bakanı Unakıtan'ın sekiz aylık dönemde bütçe gerçekleşmeleri ile ilgili açıkladığı rakamlar şöyle:


Konsolide bütçe giderleri: 92 milyar YTL

Faiz hariç giderler: 59.6 milyar YTL

Konsolide bütçe gelirleri: 85.2 milyar YTL

Bütçe açığı: 6.7 milyar YTL

Faiz dışı fazla: 25.6 milyar YTL

Bütçe açığı düşüyor

Geçmiş yıllara göre tüm göstergelerde olumlu bir gidiş olduğuna dikkat çeken Unakıtan, bu dönemde giderlerin yüzde 3.5, gelirlerin ise yüzde 20.3 arttığını kaydetti. Maliye Bakanı, şöyle devam etti:

"2003 yılı ağustos ayı sonunda 28.4 milyar YTL, 2004 yılı ağustos sonunda da 18 milyar YTL olan bütçe açığı, bu yılın aynı döneminde 6.7 milyar YTL olmuştur. Faiz giderlerindeki olumlu gelişme ile de 2003 yılı ağustos sonunda 43.9 milyar YTL, 2004 ağustos sonunda ise 40.5 milyar YTL faiz ödenmesine karşılık, bu yıl aynı dönemde 32.3 milyar YTL'lik faiz ödemesinde bulunulmuştur."

Bütçe açığının ve faiz ödemelerinin giderek düştüğüne işaret eden Unakıtan, bundan sonraki dönemde de mali disiplinden taviz vermeyerek bu seyri sürdüreceklerini belirtti.

"Vergileri indirin' kolaycılığına kaçmayın

Rakamları açıkladıktan sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Unakıtan, akaryakıt ve özel okullarla ilgili vergi indirimi taleplerine açıklık getirdi.

"Bakanlar kendi konuları ile ilgili vergi indirimini arzu ederler. Ama bizim bir mali politikamız var ve disiplin esastır. Bütçe dengelerime çok önem vermeliyiz." diyen Unakıtan, vergileri indirme kolaycılığına kaçılmamasını istedi .Unakıtan, şöyle devam etti:

"Vergiler inince fiyatlar da hemen inecek diye de birşey yok. Dershanelerde KDV'yi yüzde 18'den yüzde 8'e indirdik Ama dershaneler fiyatı fazla düşürmedi. Özel okullarda da indirsek hemen okullar öğrenci dolacak diye bişey yok."

Akaryakıttaki ÖTV'ye de değinen Unakıtan, bunun maktu bir vergi olduğunu ve oransal olmadığını hatırlattı. "Fiyat arttıkça vergi oransal olarak düşüyor."diyen Unakıtan, akayakıt fiyatları ile ilgili olarak da "Yapacağımız birşey yok, dünya piyasalarına bağlıyız." diye konuştu.




Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


NEMADA YENİ TAKSİT YÜZDE 1.6 ZAMLI

FINDIK DÖVİZ KAZANDIRIYOR

UNAKITAN EĞİTİMDE KDV İNDİRİMİNE SOĞUK!
»  CEP'TEN 'ALO' DİYENLERİN SAYISI 30 MİLYON'U GEÇTİ
»  DÜNYA PETROL KARTELLERİNİN SOYGUN DÜZENİ
»  SERDENGEÇTİ: ''YTL DÖNÜŞÜM ORANI YÜZDE 91'E ULAŞTI''
»  MİLYONLAR DİLDEN DÜŞMEYİNCE MERKEZ BANKASI YENİ YTL KAMPANYASINA KARAR VERDİ
»  YTL, AĞUSTOS'TA TÜFE ve ÜFE BAZINDA DEĞER KAYBETTİ
»  IMF HEYETİ GELİYOR
»  "UZAN İŞBİRLİĞİ YAPSIN, HERKES KAZANSIN"
»  NİHAYET BOLUDAĞI'NDAKİ 2.TÜNELDE DE IŞIK GÖRÜNDÜ.
»  UNAKITAN:SİYASİ KARARLILIĞIMIZ AYNEN DEVAM EDİYOR...
»  BANKALAR "ANANIZI AĞLATMA" HAREKATI BAŞLATTI
»  EMLAK VERGİSİNE YÜZDE 8 ZAM!!
»  DÜN YAPILAN ZAM KESMEDİ... MOTORİN'E BİR ZAM DAHA!!!
»  BALIKLARDA BUNDAN SONRA ZEYTİNİN TADINA BAKACAK
»  PETROLDEKİ ARTIŞA RAĞMEN ENFLASYON BEKLENDİĞİ GİBİ!...
»  SÖZLEŞMELİ PERSONELE, ÜCRETİ DIŞINDA ÖDEME YAPILAMAYACAK
»  TÜPRAŞ İŞÇİLERİ EYLEMDE
»  "ŞİRKETLERİM UCUZA GİDİYOR" İSYANI
»  BENZİN'DEN SONRA BİR ZAM'DA MOTORİN'E!!!
»  BENZİN'DEN SONRA BİR ZAM'DA MOTORİN'E!!!
»  AKYILDIZ: ''KAZANIMLARIMIZ SORUNLARI ÇÖZECEK DÜZEYDE DEĞİL''
»  MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.