Unakıtan, "Güncel Ekonomik Gelişmeler ve 2008 Ocak-Mayıs Dönemi Merkezi Bütçe Uygulama Sonuçları"nı açıkladığı toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Unakıtan, "Ah bir de siyasi istikrarımız olsun" sözleri hatırlatılarak, "Biz buradan siyasi istikrarda problem olduğu düşüncesini anlıyoruz. Bu konuda sorumlu ya da sorumlular var mı ve bir liste yapabilir misiniz?" sorusuna, "Yapamam, ben Maliye Bakanıyım. Herkes her şeyi görüyor. Onun için hiçbir şey söyleyemem" yanıtını verdi.
"Türkiye'yi belirsizliğe sürüklemeyelim" şeklindeki sözlerinin belirtilmesi üzerine ise Unakıtan, "Bakın uluslararası bir kural var.Belirsizlikler, siyasi belirsizler de dahil. Şimdi efendim her zamansöylüyorum, koskoca iktidar partisi kapanacak mı, kapanmayacak mı?Belirsiz. O zaman siyasi belirsizlik ekonomik bir risktir. Bu türlü belirsizlikler ekonomik risk olduğu zaman ekonomide bunların bedelleri vardır" dedi.
Unakıtan, akaryakıttaki ÖTV gelirlerinden belediyelere kaynakaktarımının söz konusu olduğu anımsatılarak, bunun bütçeyi sıkıntıya sokup sokmayacağı sorusu üzerine şunları söyledi:
"Sokar. Benden şimdi ne kadar gelir azalırsa o kadar benim hoşuma gitmez o iş. Ama burada belli bir hesaplarımız var. Bir de Belediye Gelirleri Kanunu var. Genel kurula indi şimdi. Fakat daha hala onun üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Bizim hesaplarımıza göre, bizim mali disiplinimizi bozmayacak bir şekilde o işi halletmeye gayret ediyoruz."
Başka bir soru üzerine de Unakıtan, altyapı yatırımlarının üretken yatırımlar olduğunu, enflasyonu artıran yatırımlar olmadığını ifadeederek, "Üretimi artırdığı için onun karşılığı oluyor. Enflasyonist bir harcama değil. O bakımdan harcamalara o konuda dikkat etmeye çalışıyoruz. Ama enerji fiyatlarındaki artışlardan dolayı doğal gaza, akaryakıta yapılan zamlar... Elde olmayan fiyat artışlarıdır, mecbur kaldığınız fiyat artışlarıdır. Onları önleyemiyorsunuz, o elinizde değil. Ondan dolayı da Türkiye enflasyon ithal ediyor" diye konuştu.
Unakıtan, vergi gelirlerindeki artışa ilişkin bir soruya da, "Bizim vergi artışları işte ortaya çıktı. Bizi tatmin eden vergi artışları ve bunlara da devam edeceğiz. Mesela Kurumlar Vergisinde artışlarımız oldu, Gelir Vergisinde artışlarımız oldu." karşılığını verdi.
Unakıtan, duble yolların yapımı için 2,5 milyar YTL ek kaynak ihtiyacı doğduğunun ifade edilerek, bunun nasıl finanse edileceği sorusuna 500-600 milyon YTL'sinin Mersin Limanı özelleştirmesinden sağlanmasının planlandığını söyledi.
-İLAVE ÖDENEK TALEBİ-
Bu arada Unakıtan, bütçenin fazla vermesi nedeniyle bazı kamu kuruluşlarından ilave ödenek talebi geldiğini belirterek, şunları söyledi:
"Birçok kamu kuruluşlarından 'A efendim bu sene, dün bütçe fazla vermiş, ondan bize biraz verir misiniz?' Veremeyiz. Öyle bir şey yok.
Yani bütün arkadaşlara, bütün bakanlıklara da duyurmak istiyorum. Bizim, 'Mayıs ayında fazla verdi' dememiz, geçen sene de vermiştik, bu sene biraz daha fazla verdik. Bunun manası, 'size daha fazla para vereceğiz' değil, öyle bir şey yok. Kimse benden tekrar ilave para istemeye, ödenek istemeye gelmesin. Ödeneği koymuşum baştan, sene başından neyse o.
Herkes onun içerisinde hareket etmek mecburiyetinde. Kimseden artırma talebi sakın ha gelmesin. Böyle bir yanlışa düşmesinler. Bu o manada değildir. Onu da burada söylemiş olayım. Çünkü Bütçe Genel Müdürü boyuna telefonlara cevap veriyor. 'Ya sizin bütçeniz fazla vermiş. Bakanım bize şu kadar bir para versin' diyorlar. Bakanlıklar söylüyor bunu, valiler söylüyor, belediye başkanları... Yok böyle bir şey. Para mara yok."
TATİL TARTIŞMASI
Maliye Bakanı Kemal Unıkatın, TBMM Genel Kurulunun gündeminde bulunan ancak, henüz görüşülemeyen kanunlar bulunduğunu belirterek, "Meclisi (AKP Grubunda alınan), bu kararı (tatile girmeme kararı) aldığından dolayı tebrik ederim. Millet adına çalışmak güzel bir şey" dedi.
Unakıkan, Türkiye ile Suriye kara sınırı boyunca yapılacak mayın temizleme faaliyetleri ile ihale işlemleri hakkındaki kanun tasarısının görüşmeleri için TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna gelişinde gazetecilerin, Meclisin tatile girmemesi kararı ile ilgili sorularını yanıtladı.
Unakıtan, Türkiye'nin çalışmaya ihtiyacı olduğunu söyledi. Tatil planı olup olmadığı sorulan Unakıtan, "Yok... Hiç bir zaman tatil yapamadım. Bakanlığım sırasında hiç bir zaman tatil planı yapamadım" dedi.
Bakan Unakıtan, muhalefet milletvekillerinin, "partiden kopmalar olmasın diye böyle bir yönteme başvuruldu" şeklindeki değerlendirmesinin hatırlatılması üzerine de Meclisin çok yoğun bir gündemle çalıştığını belirtti.
Genel Kurul gündemine giren ancak, henüz görüşülemeyen kanunlarbulunduğunu ifade eden Unakıtan, "Ben işi o yönden alırım. Bu durum, fevkalade iyi bir durum. Meclisi (AKP Grubunda alınan), bu kararıaldığından dolayı da tebrik ederim. Millet adına çalışmak güzel bir şey" diye konuştu.
Maliye Bakanı Unakıtan, bir gazetecinin, "Genel Kurulda çok sık kavgalar çıkıyor ve milletvekilleri de bunu stresle ilişkilendiriyor" sözleri üzerine, "Ben Maliye Bakanıyım bana ona göre soru sorun. Böyle, 'o bunu dedi, bu bunu dedi'... Bunlarla beni hiç meşgul etmeyin" diye konuştu.
-"OLAĞANÜSTÜ TOPLANTIYA ÇAĞIRMAMAK İÇİN..."
CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, aynı yöndeki soru üzerine, 5 yıldır Plan ve Bütçe Komisyonunda görev yaptığını, bütün toplantılara katıldığını ve bu kararın kendisi için sürpriz olmadığını, çalışmaya alışkın olduğunu kaydetti.
"Tatil yapmama kararının AKP hakkındaki kapatma davasına endeksli olduğu" yolundaki değerlendirme üzerine Hamzaçebi, şunları söyledi: "Bu takvim tabii ki güzel değil. 'Ben de Meclisi açık tutacağım, kimseyi tatile göndermeyeceğim' yaklaşımı hoş değil. Memuriyetimden beri gece gündüz çalışmaya alışkın bir insanım. Hiç önemli değil. Ama mantık yanlış. Bunun arkasında şu var: Meclisi tekrar olağanüstü toplantıya çağırmamak için Meclisi tatile sokmuyorlar. Meclisi olağanüstü toplantıya seçim için çağrılabilir. Kapatma davasının sonucuna göre, gerekirse erken genel seçimi parlamentodan çıkarmak niyetindeler. Yoksa 'Mecliste işler çok, çalışalım' niyeti değil."
CHP İstanbul Milletvekili Esfender Korkmaz da "Bu karar, Meclisi daha verimli ve etkin çalışmaya yönelik olsaydı, biz de bu karara canı gönülden evet derdik" dedi.
Meclisin sürekli üretmesinden, yasa çıkarmasından çok mutlu olduklarını belirten Korkmaz, "Ama amaç başka olunca, amaç 'muhalefeti, milletvekillerini cezalandırmak' şeklinde olunca bunun üzerinde durup düşünmek lazım" diye konuştu.
AKP'nin bu kararı, milletvekillerinin ayrılmasından korktuğu için aldığını ileri süren Korkmaz, milletvekillerini bir arada, kontrol altında tutmak için böyle bir alındığını iddia etti.
-"ANGARYA YASAK"-
DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise "Yüce Meclis bir partinin keyfine göre çalışmaz. Milletvekilleri de insandır" dedi.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 4. maddesine göre 'angaryanın' yasak olduğunu, zorla çalıştırma yasağı bulunduğunu ifade eden Kaplan, Türkiye'nin bu sözleşmeyi imzaladığını hatırlattı.
DTP'li Kaplan, "Biz halkla nasıl bütünleşeceğiz, seçim bölgelerine nasıl gideceğiz?" diye sordu.
Meclisteki yasaların ne zaman görüşüleceğini bilmediklerini, tasarı üzerinde çalışmadan Meclise geldiklerini kaydeden Kaplan, "Bu kadar kalitesiz bir çalışmayı, bir partinin sırf kendi öznel durumu nedeniyle bu şekilde yönlendirmesine mümkün olduğunca izin vermeyeceğiz" diye konuştu.
Hasip Kaplan, kriz olmadığı için erken seçim kararı beklemediğini ifade ederek, asıl krizin AKP ile CHP arasında yaşandığını savundu.
Aynı soruyu yanıtlayan AKP İzmir Milletvekili İbrahim Hasgür de "Bizim tatilimiz olmaz. Memleket, millet için çalışıyoruz" sözleriyle Meclisi çalıştırma kararını desteklediklerini söyledi.