Amerikalılar, 1997'de uzaya fırlatılan özel sektöre ait bir iletişim uydusunun, 1993'de yörüngeye oturan ve artık kullanılmayan bir Rus askeri uydusuyla çarpıştığını söylüyor.
Ruslar ise bu konuda Amerikalılar ile aynı fikirde değil.
Rusya Uzay Ajansı sözcüsü, iletişim uydusuyla çarpışan cismi "Sovyet döneminden kalma uzay çöpü" diye niteledi.
Moskova'daki muhabirimiz Rupert Wingfield Hayes, bunun Rusya'yı sorumluluktan kurtarma amaçlı bir açıklama olabileceğini ya da belki de Rusya Uzay Ajansı'nın gelişmeler hakkında bilgisi olmadığını gösterdiğini söylüyor.
Çarpışma, Sibirya'nın üzerinde yerküreden yaklaşık 800 kilometre uzakta gerçekleşmişti.
Iridium adlı Amerikan iletişim uydusu 560 kilogram, Kosmos 2-2-5-1 adı verilen çarpıştığı cisim ise 950 kilogram ağırlığında.
Çarpışmanın saatte 30 bin kilometreden fazla bir hızda gerçekleştiği tahmin ediliyor.
Dev enkaz bulutu
Sibirya'nın kuzeyi üzerine düşen bölgede, çarpışmanın etkisiyle uyduların parçalarından dev bir bulut oluştu.
Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, çarpışmanın Uluslararası Uzay İstasyonu için sadece küçük çapta bir risk oluşturduğunu söylüyor.
Ancak Rus bir uzman, kaygı verici şekilde, Soğuk Savaş döneminden kalma artık kullanılmayan ve nükleer enerjiyle çalışan bazı Rus uydularının hasar alabileceğini, bunun da dünya yörüngesinde bir radyoaktif madde kuşağı oluşturabileceğini belirtti.
Dünya yörüngesinde yaklaşık 18 bin cisim olduğu sanılıyor.
Sovyetler Birliği 1957'de uzay aracı Sputnik'i fırlattığından beri, çeşitli ülkelerin yaklaşık 6.000 uyduyu yörüngeye oturttuğu sanılıyor.
NASA'ya göre bunların yarısı halen faaliyetlerini sürdürüyor.
Bu cisimlerin çoğu Amerikalılarca takip edilse de, NASA son çarpışmayı önleyemedi.BBC