Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,3365
EURO
35,1442
IMKB
8,727
ALTIN
2.241,090
 
Hava Durumu ANKARA
5 / 13 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Üniversite'den 'Ameliyat' Genelgesi!
Üniversite den  Ameliyat  Genelgesi!
 
Dolardaki dalgalanma doğrudan insan hayatını etkiler hale geldi. Bakıyorsunuz ya ilaç bulunmuyor, ya ameliyat yapılmıyor. Ameliyat için gerekli olan sarf malzemeleri alınamıyor. Kullanılan sarf malzemesinin yerine yenisi alınamıyor. Bu durum, öyle bir noktaya getirdi ki, “Acil ameliyatlar” dışında ameliyat yapılmaması için genelge yayımlanıyor.
 
9.10.2018 - 16:08

Ülkemizde hep yu konuşulur: Önleyici sağlık hizmetleri üzerinde durulmuyor. İnsanlar hastalandıktan sonra verilen sağlık hizmeti de pahalıya mal oluyor. Oysa, bu rahatsızlıklar yaşanmadan önleminin alınması, yani koruyucu, önleyici sağlık hizmetlerine önem verilmesi gerekiyor.

ÜNİVERSİTEN GENELGE

Gazi Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Gazi Hastanesi Başhekimi Prof.Dr. Ahmet Demircan imzasıyla cerrahi ana bilim dalı başkanlıklarına, bölüm başkanlıklarına gönderdiği yazı, sağlık hizmetlerimizin durumunu ortaya koymaya yetiyor. Şimdi o yazıyı okuyalım:
“Sağlık Araştırma ve Uygulama merkezi faaliyetleri çerçevesinde ihtiyaç duyulan ilaç ve tıbbi sarf malzemelerin tedarikçisi olan firmalar, son zamanlarda döviz kurlarında meydana gelen değişiklikler sebebiyle sağlık uygulama tebliğinin (SUT) üzerinde fiyat vermektedir. Bu doğrultuda, sağlık hizmetinin sunumuna devam edilebilmesi, sağlık hizmetlerinin bekletilemez ve aksatılamaz, insan sağlığı ve yaşamı ihmal edilemez özelliği nedeniyle ameliyatlarda işlemlerde kullanılacak malzemelerin satın alma süresinin hızlandırılması amacıyla yapılacak ameliyat işleminin zorunluluğu ve hayati önem arz edip etmediğine ilişkin gerekçeli raporun satın alma işlemlerinin altına eklenmesi gerekmektedir.

HAYATİ ÖNEMDE OLAN ALINACAK

Bu süreçte hayati öneme haiz malzemeler alınacak olup, diğer elektif ameliyat (hayati öneme haiz olmayan), işlem vb. için kullanılacak olan malzemelerin alımı bir süreliğine ertelenecektir. Bölümümüz tarafından düzenlenecek  ‘hayati öneme haiz' belgesi sayesinde hem bölüm, hem hastane, hem de üniversite yönetimi Sayıştay Başkanlığı, Maliye Bakanlığı gibi denetleyici kurumlar karşısında hesap verebilir olacak, bunun yanı sıra  ‘Devleti zarara uğratmak' ve ‘kamu zararına sebebiyet vermek' tarz suçlamalar karşısında kanıt olarak sunulabilecektir.

Sonuç olarak hayati önem haiz olan işlemlere devam edilebilmesi, elektif  (hayati öneme haiz olmayan) işlemlerin ise ertelenmesi konusunda göstereceğiniz anlayış ve işbirliği için teşekkür eder; bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.”
Bir doktora, “örneğin hasta ameliyat olmak istiyorsa, hangi durumda olabilecek, hangi durumda olamayacak?”diye sorduğumda şunları anlattı:

“Örneğin bel fıtığınız var. Acılar içindesiniz. Ameliyat olmanız gerekiyor. Size ‘hayati öneme haiz değil' deyip ameliyat edilmezsiniz. Eğer kişinin beyninde ani bir kanama meydana gelmişse onu durdurmanız lazım. Bu hayati öneme haiz bir durum. O zaman ameliyat etmeniz  gerekiyor. Safra kesinde taşı var, çok ağrı yapıyor. Bu hayati öneme haiz sayılmıyor. Ama durdurulamayan bağırsak kanamasında hayati önem var, ameliyat edilmesi gerekiyor.”

Eğer, hayati önemde olmayan hastayı ameliyat ederseniz, yarın “Niçin ameliyat ettiniz?” diye başınız derde girebilir. Hatta sizi, “devleti zarara uğrattığınız” gerekçe gösterilip hakkınızda dava da açılır. Öyle “Hayati öneme haizdir” deyip ameliyat etmek de yok. Teşhisin de onu desteklemesi gerekiyor.

Genel Sağlık İş sendikası Genel Başkanı Zekiye Bacaksız, “Hastane başhekimi, ‘Ameliyat malzemesi alamayacağım, tıbbi malzeme alacak para yok. Eğer yüksek fiyattan alırsam ben hesap veremem. Siz bana liste verin. Hesap soran olursa onlar istedi derim' diyor. Üniversite hastanesinde yapılması planlanan bir ameliyat elbette ki hayati öneme haizdir. Bir hekimden yapacağı ameliyatları hayati öneme haiz olan/olmayan şeklinde ayırmasını istemek hekimin mesleki özerkliğini yok saymaktadır” diyor.

AMELİYAT İÇİN TORPİL İSTENİYOR

Gazi Üniversitesi durumu açık açık yazdı ama Devlet Hastanelerinde de aciller dışında neredeyse ameliyat yapılmıyor. Ameliyat olması gerekenlere “Parasızlık nedeniyle durumun acil değil. Ameliyat edersek başımız derde girer” deniliyor.  Milletvekillerinden, ameliyat yapılabilmesi için aracılık yapmalarını istiyorlar.

Doktor kökenli CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel,  “Ordu'da da Başhekimlik acil haller dışında ameliyat istemiyor. Oysa kalp kapağı ile kalp pili için acil haller diye bir tanımlama yapamazsınız. Bunun acil hali yoktur, tespit edildiğinde cerrahi müdahale gerekiyorsa hemen yapılmalıdır” diyor.

Övünülen sağlık sisteminde nereden nereye geldiğimizin belgesidir.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Kılıçdaroğlu’ndan ‘Kaşıkçı’ Açıklaması

10 Kalem Üründe Yüzde 10 İndirim

Bayrak Tutmak İnönü'yü Amerikancı Yapmaz
»  Hakkari'de Hain Saldırı! Şehit ve...
»  Akşener'den Bahçeli'ye Ağır Sözler
»  Bahçeli Yine Akşener'i Hedef Aldı
»  Kara Kuvvetleri'nde Fetö Operasyonu
»  Erdoğan'dan Gece Yarısı Flaş Atamalar
»  Akşener:Korkmak,Sinmek Sözkonusu Olamaz
»  Eren Erdem'den Sürpriz Karar
»  8 ilde Dev Operasyon: 90 Kişi Gözaltında
»  Fetö'cülerin Emeklilik Oyunu
»  Kılıçdaroğlu'na tehdit
»  Endonezya Ulemasından FETÖ Fetvası!
»  Kocaoğlu'ndan Siyaseti Bırakma Kararı
»  Erdoğan'dan Kayıp Gazeteci Açıklaması
»  Muharrem İnce'den İstanbul İçin Tek Şart
»  Ataşehir Belediyesi'ne Operasyon
»  CHP,MHP'li iki ismi 'Transfer'mi Edecek?
»  Muharrem İnce: Partiye Küsülmez
»  Erdoğan'dan 'Kayyum Atarız' Mesajı
»  Alattin Çakıcı'ya 3 Gün Hücre Cezası
»  Çavuşoğlu:"Varank'a Kıyıp Gol Atmadım"
»  16 Polise Fetö Tutuklaması
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.