MRNA teknolojisi kullanarak corona virüsü aşısı geliştiren BioNTech'in kurucuları Özlem Türeci ve Uğur Şahin, korona salgını ve üzerinde çalıştıkları kanser aşısına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Yunanistan’ın önde gelen gazetelerinden Kathimerini geçen hafta Yunanistan’da bulunan ve “İmparatoriçe Theophano” ödülünü kazanan BioNTech’in kurucuları Özlem Türeci ve Uğur Şahin’in açıklamalarını manşet yaptı. Alexis Papachelas’ın sorularını yanıtlayan iki bilim insanı, korona virüsü salgınının bir süre sonra grip gibi olacağını ve aşılarla daha uzun süre koruma sağlanacağını anlattı.
ŞAHİN: ÜÇÜNCÜ DOZ KORONANIN BULAŞMASINI DURDURACAK
Sözcü'de yer alan habere göre üçüncü doz korona aşısı olmanın önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Uğur Şahin, “Üçüncü doz olmadan hastalığın bulaşması devam edecek. İki doz aşının sadece ağır hastalıkları çok azalttığını biliyoruz. Dolayısıyla ikinci doz ağır hastalıklara karşı koruma sağlıyor fakat üçüncü doz hastalığın bulaşmasını tamamen durduracak. Ayrıca enfeksiyondan korunmanın pandemiyi kontrol altına almadan çok kullanışlı olacağına inanıyorum” dedi.
TÜRECİ: mRNA TEKNOJİSİ HÜCRE YAPISINI DEĞİŞTİRMİYOR
Dr. Özlem Türeci ise aşı karşıtlarının iddialarına yanıt vererek, "Bu mRNA teknolojisi hücrenin yapısını değiştirmiyor. Enjekte edildikten sonra işini yapıyor ve bağışıklık tepkisi yaratıyor. Yani vücutta hiçbir şey değişmiyor. Klinik testlerimizde 40 binden fazla insan aşılandı ve ayrıca dünyada da yüz milyonarca insan aşılandı ve güvenlik verileri bize bunun güvenli olduğunu gösteriyor” açıklamasını yaptı.
'KORONA BİR SÜRE SONRA GRİP GİBİ OLACAK'
Öte yandan corona virüsünün ne zaman biteceğine dair bir soruya Özlem Türeci, “Bir süre daha virüsle yaşayacağız. Bu bizim yeni normalimiz olacak ve buna alışacağız ve virüsün korkutucu kısmı ortadan kalkacak. Bir süre sonra grip gibi olacak ve aşı olunacak, daha uzun süre koruma sağlanacak. Fakat bu dünyanın karşılaştığı en son ölümcül pandemi olmayacak. Dolayısıyla hazır olmalıyız” yanıtını verdi.
ŞAHİN: YÜZLERCE HASTAYLA KANSER AŞISI DENEMELERİNE BAŞLADIK
Uğur Şahin ayrıca kanser aşısı çalışmalarında önemli bir noktaya gelindiğini, sonuçların pozitif çıkması halinde iki ila dört yıl içinde ilk kanser aşısı onaylarının alınabileceğini söyledi. Şahin, bu konuda şunları söyledi:
"Bence yakında kanserin aşılar ile tedavi olabileceğine inanıyorum. Biz kök hücre ile 20 yıldan fazla zamandır çalışıyoruz ve bu teknoloji ile ilgili verilere de sahibiz. Dört yıl önce bir araştırma yayınladık ve melanoma hastaları ile ilgili çalışmalar yaptık. Şimdi de yüzlerce hastalarla deneme çalışmalarına başladık. Bu testlerin sonuçlarını ise gelecek yıl ya da 2023’te alacağız. Eğer bu sonuçlar pozitif çıkarsa, ilk kanser aşılarının onaylanması iki, üç veya dört yılda tamamlanabilir."
'ŞİMDİKİ TEDAVİDE KANSERLİ TÜMÖR ÇIKARILDIKTAN SONRA YENİDEN OLUŞABİLİYOR'
Kanserli tümörün çıkarıldığı hastalarda yüzde 30 ile yüzde 40’ının iki veya üç yıl içinde yeniden oluştuğuna ve büyüdüğüne dikkat çeken Şahin, “Bu ciddi bir problem. Hastalar iyileşmiş oluyorlar fakat iki veya üç yıl içinde metastaz yapıyor. Bizim burada yapmak istediğimiz şey kanser hastalarının tekrar hastalanmasını engellemek” dedi. Uğur Şahin kendisine yöneltilen, “Yani iki-üç yıl sonra bunun sonucunu göreceğimiz konusunda iyimsersiniz” sorusuna, “Kesinlikle, evet” sözleriyle ya