Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2011 yılında merkezi yönetim bütçe giderlerinin 313 milyar 302 milyon lira, faiz hariç bütçe giderlerinin 271 milyar 90 milyon lira, merkezi yönetim bütçe gelirlerinin 295 milyar 862 milyon lira, genel bütçe vergi gelirlerinin ise 253 milyar 765 milyon lira olarak gerçekleştiğini bildirdi.
Bakan Şimşek, bu sonuçlara göre, 2010 yılında 40 milyar 81 milyon lira olan merkezi yönetim bütçe açığının 2011 yılında yüzde 56,5 oranında azalarak, 17 milyar 439 milyon liraya düştüğünü ifade etti.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin 2011 yılını yüzde 8 civarında büyümeyle bitirmesinin beklendiğini bildirdi. Şimşek, sözlerine şöyle devam etti;
AVRUPA EN KÖTÜYÜ GERİDE BIRAKTI
Avrupa krizinde en kötü geride kaldı. 2011'de dünya ekonomisni gelişmekte olan ülkeler sürükledi. 2012 yılında bu ülkelerdeki iç talebin biraz normalleşeceği dikkate alınırsa Avrupa Bölgesi'ndeki kriz dikkate alınırsa 2012 yılında büyüme bir miktar daha artabilir.
ABD ekonomisindeki reel rakamlar oldukça iyi. İşsizlik oranları, konut piyasası verileri gayet olumlu. 2012'de de belirsizlik bir miktar devam edecek. Euro Bölgesi'nin planlarını uygulamasını umuyoruz.
2011'İ GÜÇLÜ KAPATTIK
Türkiye bütçe performans açısından 2011'i güçlü kapattı. Büyümeye bakarsak yüzde 8'lik global dünya piyasasının 2 katı büyüme yaşandı. Dünyada çok cidd istihdam kayıpları yaşandı. Türkiye 4 milyon istihdam oluşturarak çok güçlü bir seyir izledi.
İşsizlik oranı bu sabah açıklandı. Yüzde 9.1'e gerilemezi son 10 yılın en düşük seviyesi.
Cari açık 2011 yılında ciddi bir şekilde arttı enerjide dışa bağımlı olmak sanayide rekabet gücümüzü olmayışı gibi yapısal sorunalrımız neden oldu buna. Konjöktürel nedenler, arap baharı, Avrupa borç krizi gibi nedenler de etkili oldu. 2012 yılına bakarsak Türk Lirası'ndaki değer kaybı daha makul düzeylere gerilemesi ile birlikte 2011'in son çeyreğinde cari açığın daralacağını öngörmüştük. gayri açık bu yıl muhtemelen GSMH'nin yüzde 10 civarında olacak.
İŞSİZLİĞİN AZALMASI TESADÜF DEĞİL
2012'de cari açığın yılın son çeyreğinde düşeceğini öngörüyoruz. İşsizliğin azalması güçlü bir ekonomi ile olur. Bu da tesadüf değil. Yapısal reformalr, güçlü siyasi istikrar olmadan bu başarılamazdı. Doğru politikalar uygulanmıştır.
Dünyada kamu borç stokunun sürdürülebilirliğinde sorun var. Türkiye'ye baktığımızda sorun görünmüyor.
201'te kamu borç stokunun cari açığa oranını yüzde 12'lerde görüyoruz brüt olarak net rakamlar yüzde 20-25 olur bunu göreceğiz.
VAN DEPREMİ BÜTÇEYİ DE VURDU
2011 yılını 17 milyar açıkla kapattık Hedefimizde 33.5 milyar öngörmüştük. Revize ederek 22 milyara düşürdük. Hedefin çok altında bir açıkla kapattık 2011'i. Bütçe gelirlerindeki performans çok önemli. Hedeflediğimizin yarısı.
Van'daki yaraların sarılması için ilave 11.1 milyar lira kaynak aktardık. Bunları dikkate alınca bütçe açığı/GSYH oranı binde 5 olacaktı. Şimdi bu oran yüzde 1.4
Bütçenin sadece 13.5'u faize gidiyor. Bugün ülkemiz bütün vatandaşlarımıza imkan sağlıyorsa faiz harcamalarındaki düşüştür.
YENİ TEŞVİK SİSTEMİ
Yeni teşvik sistemi ile ilgili çalışmalar devam ediyor.Cari açığın azaltılmasına yönelik tedbirler söz konusu, doğru alanlarda yatırımları istihdamı artırmak istiyoruz. Bu endenlerle radikal çerçevede olacak.
3'ÜNCÜ KÖPRÜ
3 köprü'de tercihimiz, kendi kendine finanse edebilen yatırımları özel sektörün yapmasıdır. İkinci tercihimiz ortak yapmamız, son tercihimiz kamu kaynakları ile yapmaktır.
2B'den gelecek gelirlerin büyük bir kızmı afet riskini azaltmak için kentsel dönüşümde kullanılacak, bu yönde bir çalışma var. 2B gelirleri 3. köprü için harcanmayacak. 3. köprünün bedelli askerlik gelirleri ile de ilişkilendirilmemeli(HABERTÜRK)