Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
IMKB
9.109,000
ALTIN
2.922,340
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
VATANDAŞLIK KANUNUNDA YENİ DÜZENLEME
VATANDAŞLIK KANUNUNDA YENİ DÜZENLEME
 
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Türkiye’de ve dünyada sosyal ve ekonomik alanda meydana gelen çok hızlı gelişme ve değişmeler sonucunda, Türk vatandaşlığının kazanılması ve kaybı işlemlerini azaltmak, uygulamada görülen gereksiz formaliteleri ortadan kaldırmanın zorunlu hale geldiğini, bu nedenle kanunda değişiklik yapmak istediklerini bildirdi.
 
2.1.2008 - 14:05
      AK Parti Tekirdağ Milletvekili Ziyaeddin Akbulut Başkanlığında toplanan İçişleri Komisyonu, Türk Vatandaşlığı Yasa Tasarısını ele aldı.
      Tasarı hakkında komisyon üyelerine bilgi veren Bakan Atalay, Türk Vatandaşlığı Kanunun; devlet ile vatandaşlar arasında, vatandaşlık hukukunu düzenleyen temel kanun olduğunu söyledi.
      Atalay, Anayasaya göre vatandaşlığın, kanunun gösterdiği şartlarda kazanılacağı ve ancak kanunda belirtilecek hallerde kaybedileceğinin öngörüldüğünü belirtti.
      Beşir Atalay, Türkiye’de ve dünyada sosyal ve ekonomik alanda meydana gelen çok hızlı gelişme ve değişmeler sonucunda, Türk vatandaşlığının kazanılması ve kaybı işlemlerini azaltmak, uygulamada görülen gereksiz formaliteleri kaldırmanın zorunlu hale geldiğini ifade etti.
      Hem uluslararası hareketliğin arttığını, hem de değişik ülkelerde yaşayan Türk vatandaşlarının sayısının fazlalaştığına işaret eden Atalay, "Bugün dünyanın her yerinde yaşayan vatandaşlarımız var.
      Türkiye’de yaşayan ve vatandaşlık talebinde bulunan vatandaşların sayısı da artıyor. Bütün bunları daha hızlı ve daha ciddi şekilde değerlendirmek amacıyla bu tasarı hazırlanmıştır. Tasarı, şu anda uygulanan yasaya göre Türk vatandaşlığının kazanılması ve kaybıyla ilgili önemli değişiklikler içeriyor" diye konuştu.
     
     "SOY BAĞI İLKESİ ESAS ALINDI"
      Tasarıyı geçen dönem yasalaştırmak istediklerini ancak bunun gerçekleşmediğini anlatan Atalay, şöyle devam etti:
      "Anayasanın kabul ettiği vatandaşlık kavramının; dil, ırk, renk, cinsiyet, etnik köken, siyasi düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep ayrımı gözetmeyen mutlak bir eşitlik anlayışına sahiptir. Tasarı da hem bu husus gözetildi, hem de evrensel hukuk ilkelerine uyulmuştur.
      Tasarıyla yeni bir sistematik oluşturulmuş, tanımlara yer verilerek kavramlar daha anlaşılır hale getirilmiştir. Toplumun geleceğinin güvence altına alınmasında toplumun temel yapı birimi olan ailenin ve özellikle çocukların vatandaşlık hukuku açısından da korunması ve gözetilmesi, modern devletlerin önemle üzerinde durduğu bir konudur.
      Anayasada Türk babanın veya Türk ananın çocuğu Türktür’ ilkesi benimsenmiştir. Bu doğrultuda tasarıda da Türk vatandaşlığının kazanılmasında soy bağı esas alınmıştır." Beşir Atalay, vatansızlığı önlemek amacıyla da Türkiye’de doğan ve anne veya babadan dolayı vatandaşlık kazanamayan çocuklar ile Türkiye’de bulunmuş olan çocukların aksi sabit oluncaya kadar Türk vatandaşlığını kazanmalarına mevcut uygulamada olduğu gibi tasarıda da imkan tanındığını bildirdi.
     
     "YABANCI UYRUKLU ÇOCUKLAR..."
      "Türk vatandaşlığının evlat edinilmeyle kazanılma yaşı, uluslararası sözleşmelerdeki çocuk tanımına uyumlu hale getirilerek, bu konudaki eksikliğin de giderilmesi sağlanmıştır" diyen Bakan Atalay, "BU 18 yaşa çıkartılmıştır. 18 yaşına kadar, yabancı uyruklu bir çocuk, evlat edinilebilecek ve buna Türk vatandaşlığı uyruğu verilebilecek" ifadesini kullandı.
      Bakan Atalay, Türk vatandaşlığını kazanma başvurusunda bulunan kişilerden, taşıdıkları ülke vatandaşlığından çıkma şartı aranabileceğinin öngörüldüğünü belirterek, şunları söyledi:
      "Biliyorsunuz, biz çifte vatandaşlığı kabul ettik ama Bakanlar Kurulunun belirlediği ilkeler çerçevesinde bazı ülke vatandaşları için bu gerekli olabilmektedir. Yabancı uyruklu birinin vatandaşlığımızı talep etmesi için 5 yıl Türkiye’de ikamet etmesi gereklidir. Bu konuda uygulama ve mevcut müracaatlar göz önüne alınarak Türk soylular için geçiş süreci öngörüldü. Bu kapsamda, 2 yıl ikamet etme şartı 2010 yılına kadar devam ettirilecek. Bu tarihten sonra bütün yabancılar için ikamet süreleri de eşit hale gelecek." Tasarıyla, Türkiye’ye sanayi tesisleri getiren veya bilimsel, teknolojik, ekonomik, sosyal, sportif, sanatsal alanlarda olağanüstü hizmeti geçen veya geçeceği düşünülen ve ilgili bakanlıklarca haklarında gerekçeli tekliflerde bulunulan kişilerin vatandaşlığa geçişinin kolaylaştırıldığını dile getiren Atalay, "Bunlarda 5 yıllık ikamet süresi beklenmeyecek" dedi.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


TAKSİM SAPIKLARI, 57 YTL CEZA İLE SERBEST BIRAKILDI

TARLA ÇİFTÇİ KARDEŞİN

OGÜN SAMAST'IN YAŞI 19 ÇIKTI
»  FİZİKÇİ BİLGE DEMİRÖZ'E ÇARPAN BULUNDU
»  "DİN ANKETİ"SKANDALI KAHRAMANINA ÖDÜL GİBİ TERFİ
»  VEKİLLERE MECLİSTE BİR DİZİ YASAK BAŞLADI..!
»  KAZDIKÇA SKANDALLARI ÇIKARTAN TARİH
»  PKK SEVER ROTH'A HADDİNİ BİLDİRDİ
»  MALEZYALI BAKAN'IN SEKS SKANDALI/VİDEO
»  PERİNÇEK'İN KANALI'NA KARA PARA BASKINI
»  TERÖRİSTLERE İCRA TAKİBİ
»  GÜL, KÖŞK'E GELEN BÜTÜN YASALARI ONAYLADI
»  BAYKAL İLE ERDOĞAN'IN SİGARA KARDEŞLİĞİ
»  İSTANBUL'A ÜÇÜNCÜ HAVALİMANI
»  ANITKABİR'İN KARANLIKTA KALMASI KORKUTTU
»  "LÜTFEN BENİ YARGILAYIN"
»  2050'DE TÜRKİYE NÜFUSU KAÇ OLACAK?
»  PATLAYICILARIN YANINDA UYUŞTURUCU!
»  ABDULHAMİT'İN PETROL KUYULARI GASP EDİLDİ
»  ALEVİ DEDELERİ SINAVLA SEÇİLECEK
»  SAVAŞAN ŞAHİNLERE "MİLLİ YAZILIM"
»  KARDAK GERGİNLİĞİNİ MEDYA ABARTMIŞ
»  SAPIK, NÜ TABLOLARARI BIÇAKLADI
»  PETROL ŞEYHLERİ BİTİYOR, BOR BEYLERİ GELİYOR
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.