Operasyon Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğünce gerçekleştirildi. Akaryakıt satışında vergi kaçırarak devleti milyonlarca lira zarara uğratan şüphelilere yönelik yapılan çalışmalarda 85 şüpheli tespit edildi.
Sözcü'den Habip Atam'ın haberine göre Daha önce geçtiğimiz ocak ve şubat aylarında düzenlenen “Silici” adı verilen operasyonların devamındaki çalışmanın KOM (Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı) koordinesinde gerçekleştiği belirtildi.
68 ŞÜPHELİYE İŞLEM YAPILDI
Silici operasyonlarının 3'üncü dalgası için yapılan çalışmalarda polis ekipleri 85 şüpheliyi tesit etti. Şüphelilere yönelik 7 – 12 Temmuz tarihleri arasında operasyon düzenlendi. Baskınlarda 68 şüpheli yakalandı.
ADLİYEYE GÖNDERİLDİLER
Adreslerdeki deliller toplanırken, haklarında “Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurmak, Yönetmek, Üye Olmak ve Örgüt Faaliyetleri Çerçevesinde Nitelikli Dolandırıcılık”, “213 Sayılı Vergi Usül Kanununa Muhalefet” ve “5015 Sayılı Petrol Piyasası Kanununa Muhalefet” suçlarından işlem yapılan şüphelilerin bazılarının emniyetteki işlemlerin ardından adliyeye gönderildiği öğrenildi.
305 MİLYON LİTRE YAKIT SİLİNMİŞ
Çoğu akaryakıt istasyonu sahibi olan şüphelilerin 305 milyon 972 bin lira değerindeki 55 milyon 14 bin litre akaryakıt satışını sistemden silerek devlete bildirmediği belirtildi. Bildirilmeyen yakıtların vergileri ödenmediği için milyonlarca lira haksız kazanç elde eden şüphelilerin devleti de bir o kadar zarara uğrattığı ifade edildi.
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI AÇIKLAMIŞTI
İlki geçtiğimiz ocak ayında gerçekleştirilen “Silici operasyonu” İçişleri Bakanlığınca duyurulmuştu. KOM ve MASAK (Mali Suçları Araştırma Kurulu) tarafında tespit edilen vergi kaçırma sistemi Cumhuriyet tarihinin en büyük akaryakıt kaçakçılığı olarak duyurulmuştu.
Polisin 50 ilde 220 şüpheliye yönelik gerçekleştirdiği baskında, firmaların uzaktan erişim sağlayan, yakıt bilgilerinin silindiği program da tespit edilmişti.
KOM koordinesinde 26 Şubat'ta 36 ilde düzenlenen ikinci dalga operasyonu ise 120 şüphelinin yakalanmasının hedeflendiği belirtilmişti. Yaklaşık 160 akaryakıt istasyonuna işlem yapılmıştı.
TOPLAMDA 4 MİLYARLIK YAKIT SİLİNDİ
Üçüncü dalgası gerçekleşen “Silici” operasyonlarında son baskınla birlikte 445 şüpheliye işlem yapıldı. Polis ekiplerince akaryakıt istasyonlarının faturasız olarak aldığı ve satışları sistemden silerek vergi ödemedikleri tespit edilen yakıt miktarının ise 663 milyon ton olduğu belirtildi.
Konya ve İstanbul merkezli bir yazılım firmasının hazırladığı program kullanılarak silinen yakıt tutarının 4 milyar lira olduğu öğrenildi.
SİLİCİ NEDİR?
Ocak ayında düzenlenen ilk operasyon öncesinde Sözcü Gazetesi Yazarı Nedim Türkmen'in gündeme getirdiği akaryakıt kaçakçılığı birkaç aşamadan oluşuyor.
İlk aşamada rafinerilerden fatura ile akaryakıt alınıyor. Bu akaryakıtlar, şebeke üyelerinin anlaştığı, vergi muhafiyetiyle iş yapan yerlerle, taş ocakları ve asfalt firmalarına verilmiş gibi gösteriliyor.
İddiaya göre şebeke üyeleri akaryakıt fatıralarını bu şirketler üzerine kesiyor. Faturalar aynı firmalara yüzde 4-5'lik komisyonlarla satılıyor. Firmalar, faturaları gider olarak gösterip devlete verecekleri vergiden düşüyor.
MERKEZİ SİLME PROGRAMI
Farklı firmalara faturalandırılan benzin ve mazot ise şebekenin anlaştığı akaryakıt istasyonlarına faturasız olarak küçük bir karla veriliyor.
İstasyonlarda satılan bu yakıtlar, gün sonunda firma sahipleri ya da yöneticiler tarafından, sistemden siliniyor. Bu sayede firmalar devlete vergi ödenmezken, tek merkezden kontrol edilen akaryakıt denetim sisteminde de fazla ürün görünmüyor. Bu silme işlemleri ise Konya ve İstanbul merkezli bir yazılım firmasının hazırladığı programla gerçekleşiyor.